התשלום למרכז הקליטה זינק, לעולים נותקו המים
כך ייעשה לעולים שהמדינה רוצה לגרש ממרכזי הקליטה: שכר הדירה עלה במאות אחוזים, זרמי החשמל והמים נותקו למי שלא שילם. מאות הפגינו במבשרת ציון: "רוצים לזרוק אותנו לרחוב". משרד הקליטה: הם מעבר לתקופת הזכאות, הקבלן אחראי לניתוק. הקבלן: המשרד הורה לי לנתק לחייבים
הם עברו מסע תלאות בדרך הארוכה לישראל וכעת נאלצים להתמודד עם המדינה שמנסה להוציא אותם ממרכזי הקליטה. משרד הקליטה העלה בחודשים האחרונים את שכר הדירה למאות עולים חדשים מאתיופיה שמתגוררים במרכזי הקליטה, במאות שקלים - שהם מאות אחוזים. במבשרת ציון הפגינו היום (א') רבים מהם מול הכניסה למרכז הקליטה, גם במחאה על כך שלחלקם נותקו זרמי המים, החשמל והגז מכיוון שלא עמדו בתשלומים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
בדרך לאיראן, נתניהו עשה זובור ופגע במטכ"ל
חברי החייל שהוכה ב"זובור" באו לבקרו בבי"ח
מכת שלשולים בבה"ד 1: 200 צוערים סובלים
המפגינים טענו כי במצב השוק הקיים הם אינם יכולים לעזוב את מרכז הקליטה ולרכוש דירות קבע עם הסכום שמשרדי הקליטה והאוצר מקצים להם כסיוע במשכנתה. עוד טענו המפגינים כי גובה הסיוע לא עבר התאמה למחירי השוק זה שנים.
אללין איילאו (31), רווק שעלה לישראל מאתיופיה לפני שש שנים אמר כי "אני עדיין תקוע במרכז הקליטה. לפני שלושה חודשים התחילו להעלות לי את שכר הדירה בהדרגה מ-200 ל-1,000 שקל. ניתקו לנו את הגז, המים והחשמל. הם עושים את זה כי הם רוצים לגרש אותנו ולהוציא אותנו מכאן".
איילאו הוסיף: "במשך חודשיים הייתי ללא מים וחשמל, עכשיו החזירו את החשמל והמים אבל הגז עדיין מנותק. פנינו למשטרה כדי להתלונן ואז שלחו אותנו למנהל מרכז הקליטה, אבל הוא לא רצה לדבר איתנו. אנחנו גרים בצפיפות שאי אפשר לתאר, חמישה אנשים בחדר אחד. יש כאן קשישים שסובלים, אבל לאף אחד במדינה לא אכפת".
חברו של איילאו, אנטלח בריאו (34), נשוי ואב לילדה, שוהה במרכז הקליטה במבשרת ציון מאז שעלה לישראל בשנת 2004. גם הוא מספר על תנאי מחיה קשים במקום. לדבריו, "לפני ארבעה חודשים ניתקו את החשמל והמים, לקחו לי את הדלת והחזירו אותה לפני כמה ימים כי יצאנו להפגין. אנחנו גרים שלושה בחדר אחד וכל הזמן מאיימים עליי 'ננתק לכם, תעזבו את מרכז הקליטה'. אין לי לאן ללכת, רוצים לזרוק אותנו לרחוב".
הקבלן: משרד הקליטה הורה לנתק
ממשרד הקליטה נמסר בתגובה כי "מדובר ביחידים אשר לפנים משורת הדין אפשר להם משרד הקליטה להתגורר שנים מעבר לזכאותם במרכזי הקליטה. עתה, עם הרצון לקלוט עולים נוספים מאתיופיה, ישנו צורך דחוף בדירות במרכזי הקליטה". העולים עצמם טוענים כאמור שגם משפחות ספגו את ההעלאה החדה.
משרד הקליטה מסר עוד שהוא "יעניק מענקי שכירות לאותם יחידים, על סך 1,500 שקל בכל חודש למשך חמש שנים, ובסך הכול 90 אלף שקל, תוך שמירה על זכאותם להלוואה באותם התנאים כיום, כאילו היו ממשיכים להתגורר במרכז".
במשרד הקליטה לא הכחישו שהתבצעו ניתוקים וציינו בהקשר לכך כי "נושא התפעול השוטף וגביית הכספים נמצא באחריות היזם שמפעיל את מרכז הקליטה".
איציק כהן, מנהל התפעול של חברת אנקום שמספקת שירותים במרכז הקליטה, סיפר שהשירותים ניתנים על ידי החברה עבור משרד הקליטה והסוכנות היהודית. לטענתו, קיימת הנחיה ממשרד הקליטה שמי שלא משלם שכר דירה, יופסקו לו כל שירותי האחזקה והתחזוקה כעבור תקופת חסד של כמה חודשים.
לדברי כהן "מי שלא משלם לא יכול לקבל שירות, אבל ניתוקים של חשמל, מים וגז נעשו במקרים בודדים בלבד על-ידי החברות המספקות את השירותים" (חברת חשמל וכו' – ע.א). הוא הסביר שמדובר בדיירים שלא שילמו שכר דירה למעלה משנה.
"המשכתנאות לא הותאמו לעולים"
ד"ר אברהם נגוסה שעומד בראש ארגון העולים "מכנף דרום לציון" ומסייע לדיירי מרכז הקליטה הסביר כי "מאז שנות התשעים לא התאימו את המשכנתאות לעולים יוצאי אתיופיה למחירי השוק. משרדי האוצר והקליטה הציעו לתת סיוע לחמש שנים בשכירות כדי להוציא את העולים ממרכזי הקליטה. למשפחות בנות חמש נפשות מוצע סיוע של 1,500 שקל והעולים דורשים שהסכום הזה יתווסף באופן חד פעמי ויינתן כתוספת למשכנתה שניתנת כבר בגובה של כ-300 אלף שקל".
ד"ר נגוסה הוסיף כי "למעשה, העולים תקועים במרכז הקליטה.
אין להם סיכוי לקנות דירה עם הסיוע הנוכחי במשכנתה, אין להם גב כלכלי ויכולת לגייס את הבסיס הדרוש כדי לרכוש דירה כשבנוסף הבנקים לא נותנים להם הלוואות כי רובם לא מחזיקים במשרות קבועות. העלאות שכר הדירה והניתוקים לא מקריים, הכוונה היא לגרש מכאן את העולים".
מהסוכנות היהודית נמסר כי "המשכנתאות לעולי אתיופיה נקבעות על ידי המדינה. כל תשתית המגורים במרכז הקליטה מבשרת ציון, ובכלל זה שכר הדירה, החשמל והמים, מופעלת על ידי משרד הקליטה באמצעות יזם".