איראן: חלק בתור לעוף, חלק נוסעים בלמבורגיני
בזמן שבדרום טהרן עומדים בתור לעוף במחיר מפוקח, בצד השני של העיר המתעשרים החדשים נוסעים במכוניות פאר וגרים בווילות. הסנקציות לא מפריעות להם, ובינתיים גם לא תוכנית הגרעין. מומחה: "הסנקציות מסייעות להגדלת הפערים בחברה"
למרות הסנקציות הבינלאומיות והבידוד הגובר יש באיראן גם כאלה שכלל לא מרגישים את המצוקה הכלכלית. הכירו את המתעשרים החדשים בצפון טהרן שנוסעים במכוניות יוקרה, גרים בווילות ענקיות ומבלים במסעדות יוקרה.
בעוד בישראל מנסים ללחוץ על המערב להחריף את הסנקציות הכלכליות נגד איראן כדי לגרום למשטר בטהרן לעצור את תוכנית הגרעין, נראה כי מי שמשלם בינתיים את המחיר הם האזרחים הפשוטים שנפגעים מהמגבלות שהוטלו על עסקים עם איראן. נראה שהיבואנים הם המרוויחים הגדולים. אף על פי שקשה יותר לייבא מוצרים, קל להם מאוד להעלות מחירים "בגלל הסנקציות".
לאחרונה דווח על עלייה חדה במחירי העוף, במיוחד על רקע חודש הרמדאן שבו נוהגים המוסלמים לבשל עוף ממולא לארוחת שבירת הצום. איראנים רבים ממתינים שעות בחום לעוף במחיר מפוקח, ולא תמיד נשארת סחורה בסופו של דבר. במקרה אחד אף נהרגה אשה שהמתינה בתור. חבר פרלמנט איראני האשים את יבואן מזון העופות שהעלה מחירים בכוונה לקראת הרמדאן וגרם כך להתייקרות.
לצד אלה שאין להם כסף לבשר בחג, יש כאלה שמפזרים מזומנים כאילו אין מחר. לפני כמה שנים נפתחה בטהרן סוכנות של רכב היוקרה פורשה, אבל הלחץ שלא לעשות עסקים עם איראן גבר כל כך, שלאחרונה הוחלט לסגור אותה. תיירים שמסתובבים בצפון טהרן מספרים כי מזמן לא ראו כל כך הרבה רכבי יוקרה כמו בבירה האיראנית. לפי כלי תקשורת מקומי, יש באיראן כ-700 בעלי פורשה אך גם רכבי יוקרה מסוג פרארי, למבורגיני, אאודי R8, בוגאטי וכמובן מרצדס וב.מ.וו.
סוכנות פורשה בטהרן נסגרה לאחרונה בעקבות הלחץ של הסנקציות
המיליונרים האיראנים הגיעו לעושר שלהם בעיקר בעזרת קשרים לשלטון. יש בהם בנקאים, אנשי דת ובכירים של משמרות המהפכה השולטים בסחר ובהברחות. מרכיב נוסף של האליטה הוא אנשים שהתברגו לקרנות הצדקה באיראן, המכונות "בוניאד" בפרסית, שהן למעשה ארגוני צדקה שמגלגלים מיליארדי דולרים. על פי האופוזיציה האיראנית, הונו של המנהיג העליון, עלי חמינאי, נאמד במיליארדי דולרים.
"הסנקציות מסייעות לתהליך של הגדלת הפערים בחברה, הן במובן של הכנסה והן במובן של עושר", אמר לפוקס ניוז מהרדד עמאדי,
יועץ כלכלי לאיחוד האירופי. "מי שקשורים למערכת ויש להם גישה לכסף זר ויכולים לחתום על חוזים עם חברות זרות, השיגו עושר חסר תקדים ב-34 שנות קיומה של הרפובליקה האיסלאמית".
הסנקציות משפיעות בעיקר על המעמד הבינוני והנמוך באיראן שעומד מול מחירים שמאמירים מדי יום. יותר משמונים אחוזים מהמוצרים באיראן התייקרו בשנה האחרונה, גם בשל האינפלציה הגואה והפיחות הניכר בערכו של המטבע המקומי, הריאל, שאיבד עשרות אחוזים מול הדולר.