שתף קטע נבחר

 

כשהוא אומר לא, למה הוא מתכוון. 'מר נְייֶט' הרוסי

הוא עיקש בדעותיו, נאמן למדיניות ארצו ובעל לשון חדה. וגם: מנגן בגיטרה, כותב שירה ועושה רפטינג כשרוצה להירגע. שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב תסכל לא פעם את המערב אחרי שהפך לאמנות את השימוש במילה "לא" - בעיקר בסוגיית סוריה

שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב אמר למערב את המילה "לא" כל כך הרבה פעמים בנוגע למצב בסוריה עד שהוא יכול להתחרות בקלות על תואר "מר נייט" עם אחד מקודמיו מתקופת המלחמה הקרה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הדיפלומט הרוסי הקשוח, שמעשן סיגריות בשרשרת, מוכיח כי הוא לא פחות אימתני מאנדריי גרומיקו, לשעבר שר החוץ ונשיא ברית המועצות. זאת בשעה שמוסקבה הודפת את הניסיונות המערביים בראשות ארצות הברית להטיל סנקציות חדשות על סוריה ולהדיח את נשיאה, בשאר אסד, מהשלטון.

 

לברוב הוא הסיבה לרוב התסכול שחש המערב בסוגיה הסורית משום שמדיניות ארצו נתפשת כמכשול העיקרי לשים סוף לשפיכות הדמים במדינה הערבית. אולם, בארצו הוא זכה לשבחים על השמירה העיקשת על העמדה הרוסית. עבור הנשיא ולדימיר פוטין, ששב לראשות הקרמלין אחרי ארבע שנות היעדרות, לברוב הוא האדם הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון.

 

הדף את ניסיונות המערב להטיל עוד סנקציות על סוריה. לברוב ואסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדף את ניסיונות המערב להטיל עוד סנקציות על סוריה. לברוב ואסד(צילום: רויטרס)

 

בגיל 62, נראה ששגריר רוסיה לשעבר באו”ם מתענג על האתגר שניצבים בפניו. כשהוא רגיל כל הזמן לספוג ביקורת, לברוב הפך לאמנות את דיפלומטיית משיכת הזמן ומגיב לכל התקפה חדשה על מדיניות רוסיה על ידי ניסוח מחדש של המדיניות. "עבור לברוב מדובר במשחק דיפלומטי", אמר פיודור לוקיאנוב, עורך המגזין Russia in Global Affairs.

 

כל מי שהטיל ספק בעקשנות של לברוב בטרם פרצה ההתקוממות העממית בסוריה, צריך לחזור אחורה עד 2003, אז הוא התחמק מכל ניסיונותיו של מזכ”ל האו”ם קופי אנאן להטיל איסור על עישון במטה בניין האו”ם בניו יורק. לברוב המשיך בשלו ואמר בתגובה ש"אנאן הוא לא הבעלים של הבניין".

 

קנה מוניטין של אדם שמתמיד בסירובו

גם תומכיו של לברוב וגם מתנגדיו מתארים אותו כנושא ונותן מקצועי ביותר וקשוח. ויש לו עוד תכונה ראויה לציון - הלשון החדה שלו. אנאן אמר שהוא "למד להעריך גם את החוכמה וגם את השנינות" של הדיפלומט הרוסי הבכיר.

 

במשך כמעט עשור כיהן לברוב בתפקיד שגריר רוסיה באו”ם - משרה שבה החזיק גם גרומיקו בטרם מונה לתפקיד שר החוץ בעידן הסובייטי - והוא זכה למוניטין של אדם שמתמיד בסירובו. בעת שירותו באו”ם הוא חידד את כישוריו ב"דיפלומטיית העקשנות", שבה השתמש כדי להרגיז יריבים או שותפים שראו את העולם אחרת ממנו, בהם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס.

 

"לברוב ידע איך ללחוץ על הכפתורים שלה". קונדוליזה רייס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לברוב ידע איך ללחוץ על הכפתורים שלה". קונדוליזה רייס(צילום: AFP)

 

גלן קסלר, עיתונאי ותיק וחבר בצוות החשיבה "המועצה ליחסי חוץ", תיאר את לברוב כ"אדם בעל כישרון תיאטרלי שלא מהסס להשתמש בסטילטו דיפלומט”. על יחסיו של לברוב עם רייס אמר קסלר: "הוא ידע איך ללחוץ על הכפתורים שלה".

 

"אין איש שיכול להתעלות על לברוב מקצועית"

המומחיות של לברוב והמוניטין שלו כנושא ונותן קשוח הפכו אותו לבחירה הטבעית עבור פוטין, בעת שנשיא רוסיה ביקש ב-2004 להחליף את שר החוץ איגור איבנוב ולמנות במקומו אדם אחר. אף על פי שפוטין אחראי על מדיניות החוץ הרוסית מתוקף תפקידו כראש המדינה, מומחים רוסים אומרים שלברוב הוא הרבה יותר ממוציא לפועל של מדיניות שמכתיב לו הקרמלין. 

 

"אין איש שיכול להתעלות עליו מבחינת מקצועיות וכאיש תקשורת", אמר על לברוב ולדימיר פרולוב, לשעבר ראש צוות החשיבה "המעבדה הלאומית למדיניות חוץ". כיום הוא עומד עכשיו בראש חברת התקשורת ששמה "קבוצת LEFT".

 

"העצמאות שלו תלויה בנושא. בסוגיה הסורית, יש לו ללא ספק השפעה גדולה. הוא פחות או יותר הנהג של מדיניות החוץ והוא יכול לטעון - במידה רבה של אמינות - שהוא החזיר את רוסיה למרכז קבלת ההחלטות הבינלאומי”, אמר פרולוב. 

 

קלינטון אמרה שרוסיה וסין "ישלמו מחיר" על השימוש בווטו במועצת הביטחון (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון אמרה שרוסיה וסין "ישלמו מחיר" על השימוש בווטו במועצת הביטחון(צילום: AP)

 

לברוב וארצו נתפשים במערב כמי שחוסמים את הקריאות לאסד לפרוש מתפקידו. כאשר אנאן פרש בשבוע שעבר מתפקיד השליח המיוחד של האו”ם והליגה הערבית לסוריה, הוא התלונן על ה"אצבע המאשימה וחילופי ההאשמות במועצת הביטחון" ועל חוסר הרצון של חלק מחברות המועצה להביא לשלום בסוריה. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הביעה בחודש שעבר את תסכולה כשאמרה שרוסיה וסין "ישלמו מחיר" על השימוש בזכות הווטו שלהן במועצת הביטחון כדי לשמור על אסד בשלטון בסוריה.

 

משמיע קול רם בישיבות הממשלה

תגובתו של לברוב לדבריה של קלינטון הייתה לנסח מחדש את עמדת ארצו ולהדגיש שהמדיניות הרוסית לא עוסקת בשמירה על כיסאו של אדם מסוים. הוא הוסיף שרוסיה הייתה נתונה נתונה לסחיטה כדי לכפות עליה לשנות את עמדתה.

 

המדיניות הרוסית כלפי סוריה מעוצבת בחלקה על ידי אינטרסים גרידא. לרוסיה יש בסיס צבאי בעיר הנמל הסורית טרטוס והיא אחת מספקיות הנשק העיקריות למשטרו של אסד. במוסקבה רוצים לשמור על אחיזתם במזרח התיכון, אולם הקרב הדיפלומטי עם המערב הוא גם אידיאולוגי: רוסיה רוצה להפסיק את מה שהיא מכנה כמאמץ של המערב להשתמש באו”ם כדי להדיח שליטים שהוא לא אוהב. אין ספק שלברוב תומך במדיניות רוסיה בלב שלם.

 

שובו של פוטין לראשות הקרמלין בחודש מאי התאימה מאוד ללברוב, ששמר על תפקידו כשדמיטרי מדבדב נבחר ב-2008 לנשיא אחרי שהחוקה הרוסית מנעה מפוטין לרוץ שוב לכהונה שלישית רצופה. דיפלומט רוסי בכיר אמר שלברוב משמיע "קול רם יותר" בממשלה הרוסית מאז שפוטין חזר לכס הנשיאות וש"לברוב האמיתי" חזר.

 

"משוגע דפוק". נשיא גיאורגיה מיכאיל סאאקשווילי (צילום: AP) (צילום: AP)
"משוגע דפוק". נשיא גיאורגיה מיכאיל סאאקשווילי(צילום: AP)

 

המשרה הדיפלומטית הראשונה של לברוב הייתה בסרי לנקה. ככל הנראה, הוא לא יכהן בתפקיד שר החוץ יותר זמן מגרומיקו, שהיה שר החוץ הסובייטי במשך 28 שנה וזכה לכינוי "מר נייט" משום שנהג לחסום את מהלכי המערב באו”ם.

 

דובר אנגלית, צרפתית וסינהלית

אולם לברוב, שמקורות דיפלומטיים אומרים עליו שהוא מכבד את גרומיקו, הוכיח כי ידע לשרוד פוליטית אחרי ששמר על משרתו במשך שמונה שנים - למרות הדיבורים על יריבות בינו לבין יועץ הקרמלין למדיניות חוץ סרגיי פריחודקו.

 

חבר במפלגת השלטון "רוסיה מאוחדת" אמר שלברוב הוא פרגמטיסט ושהוא שרד בין היתר משום שהציג עצמו כדיפלומט מקצועי ונמנע למלא תפריד בפוליטיקה המקומית. לברוב, שדובר אנגלית, צרפתית וסינהלית (השפה הרשמית בסרי לנקה), עבר בשנים האחרונות דרך משברים רבים חוזרים ונשנים, הגן על מדיניות רוסיה בצורה איתנה בסוגיות כמו דמוקרטיה, זכויות אדם והמלחמה נגד גיאורגיה בקיץ 2008 והמלחמות נגד המורדים בצ'צ'ניה. 

 

לברוב קילל אותו בשיחת טלפון. דייויד מיליבנד, לשעבר שר החוץ הבריטי (צילום: AP) (צילום: AP)
לברוב קילל אותו בשיחת טלפון. דייויד מיליבנד, לשעבר שר החוץ הבריטי(צילום: AP)

 

העבודה לא תמיד הייתה קלה עבור לברוב. כאשר שירת במטה האו"ם תחת הנשיא בוריס ילצין, שאחיזתו בשלטון הייתה חלשה יותר מזו של פוטין, הוא חש תסכול רב משום שנאלץ להמתין זמן רב להוראות. פעם אחת, כשאמר לעמיתיו במועצת הביטחון שהוא ממתין להוראות מהממשלה, הוא נתפס ממלמל: "כלומר, אם בכלל יש לי ממשלה".

 

מה לסנקציות על עיראק ולמקקים במרק?

כשרוסיה לחצה בעבר להסיר את הסנקציות מעל עיראק, גורם אמריקני אמר ללברוב בישיבה סגורה במועצת הביטחון שדבר זה יהיה דומה ל"אישור מסעדה שמגישה מרקים במרק". על פי מקורות דיפלומטיים, לברוב השיב: "איננו מבקשים ממך לתת לעיראק חמישה כוכבים. אנחנו בסך הכול רוצים שתאמר שהיא 'קנטקי פרייד צ'יקן'".

 

בהזדמנות אחרת, עיתון בריטי דיווח כי לברוב איבד את קור רוחו וקילל את שר החוץ הבריטי דייויד מיליבנד במהלך שיחת טלפון שניהלו בנושא המלחמה בגיאורגיה. משרד החוץ במוסקבה הכחיש את הדיווח ולברוב צוטט על ידי עמית אירופי כאומר על נשיא גיאורגיה מיכאיל סאאקשווילי " משוגע דפוק".

 

לברוב נשוי ויש לו בת אחת. מדי שנה הוא אוהב להרגיע את עצמו בשיט רפטינג עם חברים ותיקים, הוא מנגן בגיטרה, כותב שירה ואף חיבר את ההמנון של המוסד ליחסי חוץ במוסקבה שבו הוא למד עם בני אליטה נוספים.

 

לברוב לא סובל אנשים טיפשים. אם הוא מאבד את סבלנותו הוא ישאל: "על מה אתה מדבר?". כשהוא לא רוצה לשוחח עם כתבים, הוא מקרב את הטלפון הנייד שלו לאוזנו. "הוא שולח את ידו למרלבורו בכל פעם שהוא יכול ונהנה מכוס של ויסקי", אמרה אבלין לאופולוד, שסיקרה במשך שנים רבות את עבודתו של לברוב ככתבת סוכנות הידיעות רויטרס באו"ם. ולא משנה מה קופי אנאן אמר לו, לברוב עמד על שלו ועישן מתי שבא לו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הוא לא סובל אנשים טיפשים". לברוב
צילום: AFP
"הוא לא הבעלים של בניין האו"ם". אנאן
צילום: רויטרס
לברוב היה הבחירה הטבעית. פוטין
צילום: רויטרס
כמה זמן אפשר לחכות להוראות ממנו? ילצין
צילום: רויטרס
מומלצים