שתף קטע נבחר

 

מסירים אחריות: הרשויות 'רשאיות' לבדוק מקלטים

ועדת משנה לוועדת חוץ וביטחון בכנסת אישרה תיקון לחוק שלפיו הרשויות המקומיות "רשאיות" לבדוק את תקינות המקלטים הפרטיים - אך כבר לא מחויבות לכך. גם פיקוד העורף לא אחראי. ח"כ אלדד מתח ביקורת: "האיומים על העורף מחמירים, אך העיריות מתכוננות לוועדת החקירה הבאה"

על רקע הדיבורים על תקיפה באיראן, הממשלה מתנערת מאחריות למקלטים: ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, החליטה הבוקר (יום ד') ברוב של שני ח"כים מול מתנגד אחד, כי הרשויות המקומיות ופיקוד העורף אינם אחראים לבדיקת תקינותם של המקלטים הפרטיים, שמספרם נאמד בכ-107 אלף. הצעת החוק הממשלתית תועבר לקריאה שנייה ושלישית, ואם תאושר - האחריות על המקלטים תוטל על האזרחים בלבד.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

ברג'ר בטוחים: אצלנו לא סייעו לחיזבאללה

אב הנער שנהרג מסל: 'זה פשע, רשלנות העירייה'

 

ועדת המשנה התכנסה לדיון מיוחד במטרה לאשר תיקון במספר סעיפים בחוק ההתגוננות האזרחית. מדובר בהצעת חוק ממשלתית ורחבה המכסה את הטיפול והמענה של המדינה לאזרחים לשעת חירום. אלא שבמסגרת הדיון אושר תיקון מקומם לחוק, שהופך את הרשויות המקומיות ל"רשאיות" בלבד לבצע ביקורת במקלטים הפרטיים ולפקח על אחזקתם. המקלטים הציבוריים, בכל מקרה, נשארים באחריות המלאה של הרשויות.

 

התיקון, אולי בשל הפגרה, אושר ברוב קטן במיוחד. ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) שהתנגד נחרצות לתיקון הגדיר את הדיון כשערורייתי: "ברוב של שניים נגד אחד אושר תיקון לחוק ההתגוננות האזרחית הפוטר מאחריות את הרשויות המקומיות ואת פיקוד העורף מחובת פיקוח על המקלטים המשותפים והפרטיים הן בבתים והן במפעלים".

 

מקלט באור יהודה. הרשות "רשאית" לבדוק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מקלט באור יהודה. הרשות "רשאית" לבדוק(צילום: מוטי קמחי)
 

הוא התריע: "האיומים על העורף מחמירים ומסלימים אך הרשויות טורחות לפטור עצמן מאחריות לקראת המלחמה הבאה ולקראת ועדת החקירה הבאה". במחאה הגיש אלדד מאות הסתייגויות והבטיח לערוך פיליבסטר (נאומים ארוכים כדי לעכב את הדיון) על מנת לעצור את החקיקה. במהלך הדיון אמר כי מדובר ב"הפקרות".

 

בתיקון לחוק נכתב: "רשות מקומית רשאית לבצע ביקורת במקלטים משותפים ובמקלטים במפעלים הנמצאים בשטחה לשם פיקוח על החזקתם במצב המאפשר את השימוש בהם בכל עת כמחסה מפני התקפה". התיקון יגיע בהמשך לאישור הכנסת.

 

מחלוקת בין משרד הביטחון לרשויות המקומיות 

ח"כ זאב בילסקי (קדימה) הסביר כי לא ניתן להפיל את התיק הכבד על הרשויות כאשר אין ברשותן הכלים והמשאבים לטפל בנושא: "בשלב הזה הסתפקנו בתיקון במילה 'רשאית', ואני מקווה שבמגעים עם האוצר, משרד הביטחון, השלטון המקומי ופיקוד העורף נוכל בהמשך לדרוש יותר ולעלות מדרגה שתכלול גם אישור תקציבים לצורך כך".

 

הוא סיפר על מחלוקת קשה בין פיקוד העורף ומשרד הביטחון לבין הרשויות המקומיות. "עניין הטיפול במקלטים והפיקוח עליהם מחייב מנגנונים גדולים ותקציבי ענק של מאות מיליוני שקלים. במתווה שהושג בין פיקוד העורף והשלטון המקומי הוסכם שיש בישראל 107 אלף מקלטים פרטיים והם יהיו באחריות הדיירים".

 

בילסקי הסביר עוד: "אם אנחנו דורשים מהרשויות המקומיות לשלוח פקחים ל-107 אלף מקלטים, צריך לתת מאות מיליוני שקלים לצורך בדיקה כזאת. השלטון המקומי לא ערוך ואין לו אפשרות לעשות את זה. הרשויות ממילא על סף התמוטטות כספית. לכן הסכמנו על המילה 'רשאי' ובהמשך ננסה לשנות את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקלט פרטי מוזנח בגבעתיים. כבר לא באחריות הרשות המקומית
צילום: מוטי קמחי
ח"כ בילסקי. "השלטון המקומי לא ערוך"
צילום: גיל יוחנן
"פטירה מאחריות". ח"כ אלדד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים