כסף, פשע ודת "טהורה": אל-קאעידה בסיני?
שלושה-ארבעה צעירים מכל כפר בצפון חצי האי עזבו את בתיהם והצטרפו לחמושים בהרים הבלתי חדירים. המצוקה הכלכלית, הכסף שבא מפשע וההזנחה יצרו קרקע פורייה להתארגנות בסגנון אל-קאעידה. פעילות צבאית בעבר רק היטיבה עם המחבלים
הם הגיעו בטנדרים של טויוטה, עשרות רעולי פנים חמושים בכבדות, יורים במקלעים ומניפים את הדגל השחור של אל-קאעידה. השוטרים והתושבים המבוהלים הסתתרו בבתיהם עד שהם נעלמו לתוך המדבר של חצי האי סיני.
הפשיטה על אל-עריש ביולי הייתה אחד מסימני האזהרה הראשונים לכוחם של הג'יהאדיסטים בצפון סיני. אך קהיר לא נתנה עליה את הדעת עד לפיגוע בשבוע שעבר, שבו נהרגו 16 חיילים מצרים. מצרים מזרימה עכשיו כוחות לחצי האי, לאחר שהתחכום והתעוזה של המתקפה הסבו את תשומת הלב לאיום. אתמול (ג') נידונו למוות 14 פעילים בשל מעורבותם בפעולה ובפעולה נוספת.
"סיני היא קרקע פורייה לאל-קאעידה", מסביר חליל אל-ענאני מאוניברסיטת דורהם בבריטניה. "זו יכולה להיות חזית חדשה לאל-קאעידה בעולם הערבי". דיפלומטים ואנליסטים אומרים כי אין עדיין ראיות לקשר
הם מערבבים סחר בבני אדם והברחות נשק עם אידיאולוגיית ה"תקפירי" של אל-קאעידה, שלפיה כל מוסלמי שאינו מחזיק בפרשנות הסלפית, הקיצונית, של האיסלאם כפי שהם רואים אותו, הוא כופר. הדבק הכורך יחד את הפשע והדת הוא השנאה לישראל.
ארגוני הטרור של סיני מהווים איום לא רק לישראל, אלא בראש ובראשונה למצרים. בין היתר, הם עלולים לפנות מערבה ולתקוף את תעלת סואץ.
"לא הבריונים הרגילים"
סיני הוזנח על ידי מצרים כבר שנים רבות והדבר אפשר לפשע לשגשג. אך תושבים באל-עריש, מרכז הממשל בצפון סיני, אמרו כי הבינו שהאיום חמור רק לאחר הפשיטה ביולי שעבר. "הם נראו כמו קבוצה מאומנת, לא הבריונים הרגילים שאנחנו רואים", אמר זבן בעיר, שכמו מרואיינים אחרים, חשש להזדהות בשמו.
החמושים נפנפו בספרי קוראן ובדגלים של אל-קאעידה – כיתוב לבן בערבית על רקע שחור המסמל את הג'יהאד – ותפסו עמדות על גגות העיר. השוטרים בתחנת המשטרה בעיר הסתגרו בתחנה בזמן שהמחבלים ירו בכל מי שהעז לצאת מפתח ביתו. "היו להם כל מיני כלי נשק, גם מטולי רימונים", אמר תושב.
הזבן סיפר כי לאחד מהם היה מבטא פלסטיני. הוא שמע אותו מדבר בטלפון ואומר "נגמרה לנו התחמושת ואנחנו לא יודעים איפה אנחנו". שישה נהרגו במתקפה עד שהגיעה תגבורת.
המבצע הנוכחי בסיני חסר תקדים בהיקפו אך עדיין לא ברורה מידת השפעתו. "לסיני דרושה אסטרטגיה מקיפה: חברתית, כלכלית ופוליטית", אמר ענאני.
חלק מהתושבים הביעו תקווה שהנשיא החדש מוחמד מורסי ישפר את המצב באמצעות שליטה בצבא, שפעולותיו הקודמות באזור רק הקלו על המחבלים למשוך לשורותיהם מגויסים חדשים.
נציג צפון סיני בפרלמנט וחבר מפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים, עבד אל-רחמן א-שורבגי, סבור כי הפתרון איננו בפעולה צבאית. "יש רעיונות של קיצונים בסיני, אבל לדעתי הם לא דורשים את כל ההתגייסות הצבאית הזו. היה צריך לקיים דיאלוג ולעבוד עם השבטים". הוא העריך כי בחצי האי פועלים 1,000 עד 1,500 פעילים איסלאמיסטים.
מובארק הקים מוקדי תיירות בדרום סיני שלטענת מקומיים היטיבו בעיקר עם מצרים, וניסה לכפות מבנה מנהלי מצרי בצפון חצי האי שערער את סמכותם של מנהיגי השבטים הבדואים.
מצוקה כלכלית הביאה תושבים לחפש עבודה במפרץ הפרסי, ולאחר הטלת הסגר על עזה ב-2007, רבים פנו להתפרנס מהברחות נשק וסחורות במנהרות. המצב הביטחוני החמיר בזמן ההתקוממות, כשאנשי כוחות הביטחון הרבו לנטוש את המקום. נפילת מועמר קדאפי בלוב הביאה עמה עלייה במספר כלי הנשק.
החלופה לפרנסה - דת
עבור הצעירים בסיני, הנאבקים לשרוד, המסר של אל-קאעידה היה מושך – רק אם מוסלמים יחזרו למה שהם רואים כסגנון החיים הטהור של הנביא מוחמד הם יוכלו לקרוא תיגר על כוחו הפוליטי והכלכלי של המערב.
"הדחיקה שלנו לשוליים היא שהביאה את האידיאולוגיה הזאת", מסביר תושב, "אם מישהו לא מצליח להתפרנס, הוא חושב שהחלופה היא להיות קפדן בדת".
מכל כפר נעלמו שלושה או ארבעה צעירים שהצטרפו לחמושים. חלקם הושפעו מהתעמולה של אל-קאעידה באינטרנט ועל חלק השפיעו מטיפים במסגדים. לעתים קרובות הם מנתקים כליל את הקשר עם משפחותיהם, ואפילו לא חוזרים הביתה בתקופת הרמדאן.
ההרים שבהם מתגוררים הפעילים נחשבים קשים לחדירה, בדומה לאזור ההררי של פקיסטן, שם הסתתרו פעילי אל-קאעידה ובהם אוסמה בן-לאדן. אין זה הדמיון היחיד בין שני המקומות – שניהם הוזנחו בידי הממשלות ושניהם נתונים בלבו של סכסוך נרחב יותר.
בשני המקרים גם נחלש כוחם של מנהיגים שבטיים בזמן שכסף זרם לידיים אחרות והקלו על הפעילים לקדם אחדות איסלאמית על פני נאמנות שבטית.
קיים חשש שפעילים סלפים בעזה ובסיני ישלבו כוחות וייצרו אקלים מתאים לאל-קאעידה
לפעול נגד ישראל ומצרים. דיפלומט ערבי בפקיסטן סיפר כי מצרים השייכים לאל-קאעידה כבר עזבו את המדינה לטובת ההזדמנויות בביתם.
אך נראה שבינתיים מנסים הפעילים בסיני לחקות את אל-קאעידה יותר מליצור קשרים עם הארגון שמנהיגו איימן א-זוהיירי מצרי בעצמו. לדברי דיפלומט, אל-קאעידה חוששת שקבוצה פלסטינית תחזיק בעמדות לאומניות יותר מכפי שרצוי לארגון הפאן-איסלאמי.
Read this article in English