מחקר: העלאת מס הכנסה תקטין את האי שיוויון
מרכז טאוב, שידוע במדיניותו הביקורתית, משבח את החלטת הממשלה להעלות את מס ההכנסה ב-1% לארבע מדרגות המס הגבוהות. "עיקר הנטל הנובע מההחלטות יוטל על בעלי המשכורות הגבוהות". עם זאת, במרכז טאוב מציינים, כי העלאת המע"מ תפגע בעיקר במעמד הביניים ובשכבות החלשות
בשנים האחרונות נודע מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל בממצאיו המרעישים, שביטאו ביקורת נוקבת וחדשנית על מדיניות ממשלות ישראל ב-35 השנים האחרונות. היום (א') מפרסם המכון מחקר יוצא דופן שדווקא חולק שבחים לאחת ההחלטות המשמעותיות של ממשלת ישראל בתקופה האחרונה - ההחלטה להעלות את מס ההכנסה ב-1% לארבע מדרגות המס הגבוהות.
"השינויים בשיעורי מס ההכנסה נועדו בראש ובראשונה להגדיל את הכנסות הממשלה, אולם בו-זמנית הם מקטינים את אי השוויון בהתחלקות ההכנסות במשק" - כך אומר קיריל שרברמן, חוקר במרכז טאוב, שבנה מודל סימולציה המאפשר לחזות את השפעת מדיניות המס על התפלגות ההכנסות בקרב משקי הבית בישראל.
החלטת הממשלה שאושרה לאחרונה בכנסת, קובעת כי החל מינואר 2013 שיעור מס ההכנסה יועלה ב-1% לבעלי הכנסה חודשית שבין 14,430 שקל ל-41,830 שקל (מדרגות מס 4-5). כמו כן יוטל מס יסף בשיעור של 2% על בעלי הכנסות שמעל 67,000 שקל בחודש.
על פי ממצאיו של שרברמן, העלאת מס ההכנסה תקטין את חלקם של שני עשירוני השכר העליונים בעוגת ההכנסה ותגדיל את חלקם של העשירונים 5-8. להשקפתו, ממצא זה מעיד על כך שעיקר הנטל הנובע מההחלטות על העלאת מס הכנסה והטלת מס יסף, יוטל על בעלי המשכורות הגבוהות.
סגן מנהל ממרכז טאוב, הכלכלן פרופ' אייל קמחי, הוסיף כי מדובר במהלך שני שנוקטת הממשלה בשנה האחרונה להכבדת נטל המיסוי על בעלי המשכורות הגבוהות, לאחר שב-2012 נכנסו לתוקפן החלטות שהתקבלו בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג, אשר הקפיאו את המתווה להפחתת מס ההכנסה.
"ההחלטות שהתקבלו כעת הולכות אפילו רחוק יותר מהמלצות טרכטנברג בשלושה מובנים", אומר קמחי, "שיעור המס נמוך יותר לבעלי הכנסות מ-8,880 שקל בחודש עד 14,430 שקל בחודש; שיעור המס גבוה יותר לבעלי הכנסות מ-20,000 שקל בחודש עד 41,830 שקל בחודש; והחלת מס היסף בשיעור של 2% נוספים על הכנסות שמעל 67,000 שקל בחודש, ולא 83,000 שקל כפי שהמליצה ועדת טרכטנברג".
עם זאת, במרכז טאוב מציינים כי במקביל לשינויים בשיעורי המס הוחלט גם להעלות את המע"מ באחוז אחד, מה שיפגע בסופו של דבר בעיקר בשכבות החלשות ובמעמד הביניים.
צילום: Index Open
מומלצים