אייפון וסיגריות - מה עושים התלמידים בהפסקות?
לקראת פתיחת שנת הלימודים בדקנו עם תלמידים ומורים מה קורה בזמן הכי חשוב ביום - ההפסקות. "בנות מתקתקות בניידים ובקושי מדברות", מתלוננת מחנכת. אורי בת ה-10 סופרת גוגואים ותלמידת תיכון מגלה: "יושבים במחששה"
"אני רואה חבורת בנות יושבות זו ליד זו ובמשך הפסקה שלמה בקושי מחליפות מילה ורק מתקתקות בניידים שלהן. זה נורא עצוב בעיניי". כך מספרת דינה, מחנכת כיתות ז' ו-ח' ממרכז הארץ, שנשאלה על הרגלי התלמידים בזמן ההפסקות לקראת פתיחת שנת הלימודים. אורי, בת עשר מיבנאל, מוסיפה: "בהפסקות הבנים הולכים לשחק כדורגל וגם שתי בנות. ניסיתי פעם גם, אבל כמעט חטפתי כדור בפנים והפסקתי".
פותחים שנה - כתבות נוספות:
- לקום מחר בבוקר, רק לא לשעת אפס
- התיכונים יכפו תלבושת אחידה? "זה לא צבא"
- מבחן הרפורמות: מה באמת השתנה בחינוך?
ג', מנהלת בית ספר יסודי בצפון, מספרת כי מותר לילדים להגיע לבית הספר עם הטלפונים הניידים, אך עליהם לכבותם, אלא אם כן קיבלו אישור מיוחד. אולם המחנכת דינה מספרת כי הילדים מצלמים זה את זה בהפסקות, לעתים במצבים אינטימיים. לדבריה, "אחרי שהם מצלמים הם ישר מעלים הכול לרשת ואז השליטה על כך פשוט אובדת לנו, המורים".
ג' המנהלת מספרת על ההפסקות בעידן הסלולרי. "אנחנו מעודדים לשחק משחקים קבוצתיים וחברתיים כמה שיותר, אבל קשה לפקח על כל ילד שלא יפעיל את הנייד שלו", היא אומרת. "לא ירחק היום שבו ילדים יסתגרו וישחקו עם עצמם ועם הנייד שלהם בהפסקות".
אורי בת העשר לוקחת טלפון נייד לבית הספר, אך מקפידה שלא להשתמש בו לשווא. "אני לא מוציאה אותו מהתיק, במהלך היום הוא כבוי", היא מספרת. "רק כשאימא שלי צריכה לאסוף אותי בצהריים, אני מוציאה אותו מהתיק. גם לפייסבוק אני לא מתחברת במהלך היום, זה אסור".
"מחניים או שוטרים וגנבים"
אז מה בכל זאת עושים בהפסקה? "רוב הזמן אנחנו בכיתה מצחיקות אחת את השנייה", היא אומרת. "מגרשי הספורט מחולקים לפי ימים לכל כיתה, אז לפעמים אנחנו משחקות מחניים עם הבנים, או שמשחקים שוטרים וגנבים. קלפים אסור לנו עכשיו, כי המנהל אמר שזה כמו הימורים".
ככל שעולים בכיתות, עולה בהתאמה כמות הגאדג'טים. "בכיתה שלי היה ילד אחד עם אייפוד טאץ'", מספרת אורי. "הוא משתמש בו בעיקר למשחקים, אבל הוא נותן גם לילדים אחרים לשחק". התלמידה הצעירה מפתיעה ומספרת על אוסף גולות וגוגואים: "אבא שלי לימד אותי לשחק גולות. יש לו אוסף ופעם הבאתי אותן לכיתה וכולם רצו לשחק בהן". על הגוגואים היא אומרת: "יש לי אוסף ענק, אני לא יודעת כמה, מייאש לספור אותם. בשנה שעברה לקחתי חצי מהאוסף לכיתה, אבל הלך פחות טוב מהגולות".
התמונה שאורי מתארת נשמעת כמעט אידילית. "בחורף המורה אומרת להביא משחקי קופסה", היא נזכרת. "אנחנו אוספים בקבוקים למחזור ובכספי הפיקדון קונים משחקים. מונופול, יניב וכדור. כי הכיתה שלי הכי טובה בלהרוס כדור".
"מעשנים סיגריה וחוזרים לשיעור"
בתיכון, כך נראה, התמימות מתפוגגת. עטרה יפרח, בת 15, מספרת: "האמת, בגיל שלי אני בעיקר עם חברות בהפסקה. 20 דקות זה לא הרבה. בשיעורים מסתמסים כמובן. נכנסים לפייסבוק תוך כדי השיעור. מדברים על מה נעשה אחר הצהריים, מה נעשה בהפסקה".
שתי תלמידות אחרות, בנות 16 ממקיף ז' בבאר שבע, מוסיפות: "בהפסקות יושבים עם חברים. בשיעורים כל הכיתה עם האייפון, אייפד וכל מכשיר סלולרי אחר שיש. כותבים 'איזה שיעור מעצבן'. מסתמסים על הכול".
תלמידה אחרת, בת 17, כבר מתארת הפסקות של "גדולים". "את לא רוצה לדעת מה אנחנו עושים בהפסקות", היא מספרת. "יושבים במחששה, זה מה שעושים. מעשנים סיגריה וחוזרים לשיעור. הפסקה זו הפסקה של חמש דקות. סיגריה ולהתרענן".