שתף קטע נבחר

משרד הבריאות שוקל: אופטלגין - רק במרשם רופא

הצעד: בעקבות אשפוזם של שלושה אנשים שנטלו את משכך הכאבים. מדינות רבות בעולם כבר אסרו לחלוטין את השימוש בתרופה. רופא בכיר: אם מחליטים שהתרופה מסוכנת, צריך פשוט להוציא אותה משימוש

בפעם הבאה שתרצו לקנות אופטלגין, לא בטוח שתוכלו פשוט לקחת אותה מהמדף: משרד הבריאות שוקל להפוך את משכך הכאבים הפופולרי לתרופה הדורשת מרשם רופא.

 

בשבוע האחרון אושפזו בבתי-חולים בארץ שלושה חולים שלקו בסיבוך נדיר של מוח העצם זמן קצר לאחר שהשתמשו בתרופה. שניים מהם נמצאים עדיין במצב קשה. בעקבות כך פתח משרד הבריאות בבדיקה האם יש קשר בין השימוש במשכך הכאבים להצטברות המקרים. כעת אומרת דוברת המשרד, עינב שימרון-גרינבוים, כי נבדקת אפשרות להתיר את מכירתה רק באמצעות מרשם‭" .‬הנושא נבחן בימים אלה תוך התייעצות עם הגורמים המומחים, אולם בשלב זה אין שינוי בהנחיות המשרד‭,"‬ אמרה.

 

פרופ' מאיר להב, מנהל מחלקה פנימית א' בבית-החולים בילינסון, אמר כי בעיקרון אין טעם להפוך את האופטלגין לתרופה הדורשת מרשם.

"אין בכך שום היגיון‭,"‬ אמר. "מאחר שתופעות הלוואי בלתי ניתנות לחיזוי, אין יתרון למיומנות של הרופא במקרה זה. אם מחליטים שהתרופה מסוכנת מדי, צריך פשוט להוציא אותה משימוש - כמו שעשו מדינות רבות‭."‬

 

כבר במרס השנה הקשיח משרד הבריאות את עמדתו כלפי התרופה והחמיר את הוראות הבטיחות לגביה בעלונים לרופא ולצרכן. בעקבות זאת מתוארת שם כעת בפירוט תופעת לוואי בשם אגרנולוציטוזיס, המתבטאת בדיכוי מוח העצם ובירידה חדה במספר תאי הדם הלבנים. תופעה זו היא שגרמה לאשפוזים בשבוע שעבר. תופעות לוואי חמורות נוספות, ובהן הלם אנפילקטי - תגובה אלרגית מסכנת חיים, הגורמת לקשיי נשימה ולירידה בלחץ הדם - תוארו גם בגרסה המקורית של העלון, אך כעת הורחב הפירוט.

 

תחקיר מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" שיפורסם ביום ראשון חושף כי למרות ההחמרות, משרד הבריאות לא מצא לנכון לפרסם אותן לקהל הרחב בתקשורת. בירור בקרב כמה רופאים בכירים העוסקים בכאב העלה שגם הם לא היו מודעים לשינויים בעלון. לטענת דוברת המשרד, ההחמרות פורסמו באתר האינטרנט של משרד הבריאות. אולם ניסיונות למצוא את השינויים עלו בתוהו. באתר אין דרך למשתמש הפשוט לזהות החמרות בעלוני תרופות, וגם בחיפוש חופשי עם המילים "אופטלגין" או "דיפירון‭,"‬ החומר הפעיל בתרופה, לא ניתן לאתר את השינויים.

 

הדיפירון נחשב לשנוי במחלוקת ברחבי העולם. השימוש בו אסור ביותר מ‭30-‬ מדינות, ובאחרות הוא ניתן רק לחולי סרטן שאינם מגיבים לאף משכך כאבים אחר. ארגון הבריאות העולמי מצא לנכון למחוק את התרופה המכילה אותו מספר התרופות החיוניות כבר מזמן והזהיר שהיא מסוכנת. עם זאת, לדברי פרופ' להב אין דרך פורמלית להוכיח קשר בין נטילת אופטלגין לתופעת הלוואי אגרנולוציטוזיס. "לתופעה יש סיבות רבות, אבל אם חולה מפתח דיכוי מוחלט של התאים הלבנים ומתברר שהוא נטל לפני כן אופטלגין - שכבר עשרות שנים ידוע שהיא עלולה לגרום לתופעה - סביר להניח שזהו הגורם‭,"‬ אמר.

 

מחברת טבע, יצרנית אופטלגין, נמסר בתגובה: "לא קיבלנו כל עדכון ממשרד הבריאות באשר לשינויים הנשקלים. טבע שמה בראש מעייניה את השמירה על בריאותם של המטופלים. אנו מצרים על המקרים אשר התגלו לאחרונה. משרד הבריאות עדיין בודק האם קיים קשר ישיר בין נטילת האופטלגין לבין התסמינים שהתגלו, ויש להמתין לתוצאות הסופיות על מנת לגבש מסקנות נכונות. על פי נתונים אשר נאספו במשך עשרות שנים על מיליוני מטופלים, דיכוי מוח עצם חמור מאופטלגין הוא תופעת לוואי נדירה ביותר, ומוערך באחד למספר רב של מיליוני שימושים. כל מוצרי טבע, בהם אופטלגין, מאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות. המוצר משווק בישראל ובעולם זה עשרות שנים כאשר מספר רב של רשויות בריאות מרכזיות בעולם שוכנעו כי יש לו פרופילי יעילות ובטיחות ראויים כנדרש‭." ‬

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
אופטלגין. התקנות הוחמרו - אבל הציבור כלל לא יודע
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים