שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

"איראן התקינה מאות צנטריפוגות מתחת לאדמה"

על רקע כוונת נתניהו וברק לתקוף בסתיו, טהרן מרחיבה את מערך הצנטריפוגות באתר התת-קרקעי בפורדו. גורמים דיפלומטיים מסרו כי האיראנים התקינו בפורדו צנטריפוגות רבות נוספות. סבא"א הודיעה כי תקים צוות לטיפול בגרעין האיראני

על רקע האפשרות שישראל תתקוף בסתיו את הגרעין, איראן מאיצה את קצב התקנת הצנטריפוגות מתחת לאדמה: גורמים דיפלומטיים מסרו היום (ה') כי טהרן התקינה צנטריפוגות רבות נוספות להעשרת אורניום במתקן התת-קרקעי פורדו שליד קום. הדבר סולל את הדרך להרחבה משמעותית של העבודות בפורדו, שם המערב חושש כי איראן מתכוונת להעשיר אורניום לרמה הדרושה להרכבת נשק גרעיני. האצת הצנטריפוגות צפויה להופיע בדו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), שיפורסם ככל הנראה בשבוע הבא.

 

איראן מתקרבת לפצצה, כותרות אחרונות

המחאה מתרחבת: בתכריכים נגד תקיפה באיראן

כוננות במערב: חמינאי דרש להגביר פיגועי הטרור

בכיר בארה"ב: כבר התרגלנו לאיומים של ישראל

אייתוללה נגד מלחמה בישראל: "גם איראן תינזק"

 

אחד הגורמים הדיפלומטיים העריך כי לא פחות ממאות צנטריפוגות נוספות הותקנו בפורדו. "ההנחה הבסיסית שלנו היא שהם ממשיכים בהתקנה", אמר דיפלומט מערבי שמקום מושבו בווינה, והוסיף כי הצנטריפוגות החדשות עדיין לא פעילות.

 

הדיווח על התפתחות המשמעותית במתקן בפורדו, שנחפר עמוק לתוך לצלע הר כדי להגן עליו מתקיפה אווירית אפשרית, מתפרסם שעות ספורות אחרי שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הודיעה כי תקים צוות מיוחד לטיפול בגרעין האיראני. הצוות ינתח הערכות מודיעין, נתוני קרינה רדיואקטיבית, מידע על ההיבטים הצבאיים וחוות דעת מתחומים נוספים. מהסוכנות נמסר כי מטרת הקמת הצוות היא לוודא כי איראן אינה פועלת בחשאי על פיתוח פצצות אטום.

 

אחמדינג'אד. איראן ממשיכה להתריס (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמדינג'אד. איראן ממשיכה להתריס(צילום: AP)

 

התפתחות נוספת שעשויה להדאיג את המערב היא תמונות לוויין מבסיס פרצ'ין, בהן נראה מבנה גדול, בצבעים בוהקים, מכסה את אחד הבניינים במתקן הצבאי בו ביקשו פקחי האו"ם לבקר. להערכת גורמים דיפלומטיים במערב, איראן מטהרת את האתר בפרצ'ין מכל עדות לפעילות גרעינית בעלת מאפיינים צבאיים, ולכן - בלתי חוקית.

 

כיסוי הבניין, שלפי ההערכה מכיל תא ממתכת לניסויים בפיצוצים, יאפשר לאיראן לטהר את המבנה או לפעול שם באופן שלא יאפשר מעקב לווייני. שליח מערבי אחד אמר שהפעולות לטיהור פרצ'ין "מתגברות" וספק אם פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית יוכלו לאתר שם עדויות מוצקות כלשהן, אפילו אם יותר להם להיכנס לאתר הצבאי.  

 

העבודות בפורדו ובפרצ'ין מראות שאיראן ממשיכה להתריס אל מול הדרישות הבינלאומיות לעצור את תוכנית הגרעין שלה. טהרן מכחישה את טענות המערב שהיא מפתחת גרעין לצרכים צבאיים וסירובה לעצור את השעיית ההעשרה הוביל לסנקציות הולכות ומחריפות, ולאיומי בכירים ישראלים בתקיפת מתקני הגרעין.

 

איראן ממשיכה להעלים ראיות מבסיס פרצ'ין (צילום: Google Earth, GeoEye) (צילום: Google Earth, GeoEye)
איראן ממשיכה להעלים ראיות מבסיס פרצ'ין(צילום: Google Earth, GeoEye)

 

אתמול הגיב הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, לאיומים מטהרן, ואמר בטקס לזכר חללי חטיבת גולני כי "מי שינסה לפגוע בנו, יגלה את עוצמתנו הקטלנית". בשבוע האחרון כינה שר החוץ האיראני עלי אכבר סאלחי את ישראל "גידול סרטני" וטען כי היא "לא נמצאת במצב שמאפשר לה לנהל מלחמה נגד איראן". הוא הצטרף לאיומים של המנהיג העליון עלי חמינאי ושל והנשיא מחמוד אחמדינג'אד, שחזו כי ישראל "תיעלם מהמפה".

 

ב"ידיעות אחרונות" דווח שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק רוצים לתקוף בסתיו את הגרעין האיראני, אבל האמריקנים עדיין מנסים לסיים את המשבר בדרכים אחרות. דוברת מחלקת המדינה בארצות-הברית, ויקטוריה נולנד, התייחסה הערב לביקור האפשרי של נשיא מצרים מוחמד מורסי בכינוס נציגי המדינות הערביות בטהרן ואמרה: "אנחנו מבקשים מהבאים לנצל את נוכחותם ללחוץ על איראן לעמוד בהתחייבויות שלה לשאת בתוצאות".

 

הערב התייחס גם השר לעניינים אסטרטגיים, משה (בוגי) יעלון, לאפשרות התקיפה באיראן. "אני מקנא באלו שיודעים מראש אם הם בעד או נגד תקיפה. הרי יש פה כל כך הרבה גורמים שמשתנים. הדיון לא צריך להיות על תקיפה ישראלית, אלא האם העולם מערבי נחוש לעצור את הפרויקט? אני למוד מלחמות ומבחינתי מלחמה היא האופציה האחרונה, אבל כשאתה מזהה שבעניין הזה היו לא מעט רגעים של רפיסות מצד העולם המערבי, וזה נקלט כך על ידי המשטר האיראני, אז יש צורך להעלות את הנושא", אמר יעלון.

 

הוא תקף את בכירי מערכת הביטחון בעבר, שהודיעו כי הם מתנגדים כעת לתקיפה: "הצטערתי מאוד לשמוע את ההתבטאויות של הלשעברים. אני נמצא בסביבה שבה מתקבלות החלטות בצורה רציונאלית ולא משיחית. מזרח תיכון עם איראן גרעינית הוא מזרח תיכון עם כאוס גרעיני".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים