איראן מארחת ומראה לעולם: כך מכה בנו הטרור
ערב פרסום דו"ח סבא"א על הגרעין מארחת טהרן כינוס נדיר, ועידת המדינות הבלתי מזדהות, ומנצלת אותו עד תום. מנהיגים יילקחו למתקני גרעין, מכוניות שבהן חוסלו מדענים "ע"י ישראל" מוצגות לכול, ושר החוץ מדבר על קץ לנשק הגרעיני ב-2025
בטהרן נפתחה היום (א') ועידת המדינות הבלתי מזדהות, כשברקע המתח הגובר בין איראן למערב סביב תוכנית הגרעין שלה. השבוע צפויה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפרסם דו"ח חריף נוסף בנוגע לתוכנית הגרעין של טהרן, ובאיראן מתכוונים לנצל את ההזדמנות הנדירה של אירוח כינוס בינלאומי בטהרן, דווקא בימים של סנקציות על הרפובליקה האיסלאמית מצד העולם, כדי לגייס תמיכה למאבק הדיפלומטי במערב.
עוד חדשות מהעולם :
- לא ערק מסוריה: סגנו של אסד נראה בדמשק
- קשישה 'שחזרה' ציור של ישו, 'הוא נראה כמו קוף'
- ארה"ב: צילם דוב גריזלי במשך 8 דקות - ונטרף
- נפאל: חשב שבנו בן ה-12 קוף - וירה בו למוות
ביום רביעי הקרוב יגיעו לבירת איראן מנהיגים מעשרות מדינות, בהם גם נשיא מצרים מוחמד מורסי שיעביר רשמית את ראשות הוועידה ממצרים לאיראן, הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ומזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שישתתף בוועידה למרות הפצרות ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא יעשה כן. כ-120 מדינות הוזמנו לוועידה אולם רק כ-50 ישלחו נציגים בדרג גבוה של ראשי מדינות.
שר החוץ האיראני, עלי אכבר סאלחי, אמר לחברי פרלמנט איראנים כי בטהרן מתכננים לקחת את האורחים המכובדים לסיור במתקני הגרעין ובמתקנים ביטחוניים, כנראה בניסיון לשכנע אותם בצדקת דרכה של הרפובליקה האיסלאמית בכל הקשור למשבר המתמשך עם המערב. האיראנים גם הציבו באזור שבו תכונס הוועידה את מכוניותיהם של ארבעת מדעני הגרעין שחוסלו בשנתיים האחרונות, לטענתם על-ידי ישראל והמערב. זהו עוד ניסיון שלהם להציג עצמם כקורבנות טרור ולא כמחוללי טרור.
שר החוץ האיראני סאלחי
פתח את הוועידה היום בהדגשה של המחויבות לאחת ממטרות העבר של הארגון - סילוק מאגרי הנשק הגרעיני מהעולם בתוך 13 שנה. "אני מאמין שלוח הזמנים להיפטרות מוחלטת מהנשק הגרעיני עד שנת 2025, שהוצע על ידי חברות הארגון, ניתן יהיה למימוש רק אם נדבק בו באופן מוחלט".
סאלחי תקף את ישראל על כך שהיא אינה מוכנה לחתום על אמנת האו"ם למניעת הפצה של נשק גרעיני, והתלונן על כך שחברות מועצת הביטחון של האו"ם, ובראשן חמש החברות הקבועות, הן ששולטות בסדר היום העולמי במקום לתת יותר מקום לשאר החברות באו"ם. "הפיכתה של מועצת הביטחון לדמוקרטית יותר צריכה להיחשב חלק חשוב מהרפורמות של האו"ם", אמר סאלחי. מועצת הביטחון הטילה בעשור האחרון ארבעה סבבי סנקציות על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה.
שימו עין על מורסי
קבוצת המדינות "הבלתי מזדהות" הוקמה ב-1955, בימי המלחמה הקרה, והתיימרה לאגד מדינות שאינן מזדהות עם אחד משני הצדדים במלחמה ההיא, המזרח והמערב. למרות זאת, רוב המדינות המשתייכות לקבוצה זו נטו בפועל לטובת ברית המועצות במאבקה חוצה היבשות עם ארה"ב, וחלקן אף קיבלו ממנה סיוע משמעותי בנשק, כמו למשל מצרים.
מי שיחושו היטב את האווירה בחמשת ימי הוועידה הם תושבי טהרן, ובעיקר שכונותיה הצפוניות. המשטרה כבר התנצלה בפני התושבים על פקקי התנועה הצפויים בזמן הכינוס, ועל סגירת כבישים שנועדה לאפשר את מעברן הנוח של שיירות האח"מים. תושבים בעיר דיווחו כי בימים האחרונים מורגשת בעיר נוכחות מוגברת של חיילים, אנשי משמרות המהפכה, אנשי בסיג' (זרוע המתנדבים של משמרות המהפכה) ושוטרים רבים. כל שירותי המדינה בעיר יושבתו בימי הוועידה, למעט שירותי ההצלה ובתי החולים.
במהלך ימי הוועידה יהיה מעניין לעקוב אחרי ביקורו בטהרן של נשיא מצרים מורסי. בעשורים האחרונים שררה איבה קשה בין המשטרים באיראן ובמצרים, שם שלט חוסני מובארק. טהרן בירכה על הדחתו של מובארק, ומורסי - איש תנועת האחים המוסלמים שנבחר השנה לנשיא - אותת כי יש סיכוי לפתוח דף חדש ביחסים עם איראן. בחירתו של מורסי לנשיא מצרים
גרמה לרבים במדינה להביע חשש שארצם תהפוך למדינה בעלת שלטון דתי, כפי שקרה באיראן ב-1979.
כבר בוועידה שנערכה החודש בג'דה, סעודיה, היה העולם עד למחזה נדיר, כשנשיא מצרים התחבק בחמימות עם עמיתו האיראני, מחמוד אחמדינג'אד, והתנשק איתו. למרות הרוחות החדשות שמנשבות לכאורה, דובר לשכת הנשיאות במצרים, יאסר עלי, טען בימים האחרונים כי נירמול היחסים הדיפלומטיים בין קהיר לטהרן אינו עומד על הפרק כרגע, ובכיר מצרי שנפגש עם מורסי בשבת סיפר כי האחרון אמר לו שמצרים אינה יכולה להשיב את היחסים עם איראן למסלול כל עוד זו ניצבת לצד המשטר הסורי הטובח בבני עמו.