בשורה לנוטלי המשכנתא: עמלת הביטוח תוזל
אחרי שהבנקים עיכבו את יישום התקנות בתחילת 2012, חתם היום שר האוצר על ההוראות המגבילות את העמלה עבור ביטוח המשכנתא ללא יותר מ-20% מהפרמיה. משמעות התקנות, שייכנסו לתוקף בצורה מדורגת עד 2015 - הוזלה של עשרות שקלים
הוזלה בביטוח המשכנתא. לאחר דחיה של שנה, חתם היום (א') שר האוצר שטייניץ על תקנות הקובעות כי שיעור העמלה בעת מכירת ביטוח דירה לצורך המשכנתא, לא יעלה על 20% מהפרמיה. המשמעות היא הנחה של עשרות שקלים בתשלום הביטוח.
- ההבטחה בדצמבר: הגבלה על עמלת ביטוח המשכנתא
התקנות יכנסו לתוקף בהדרגה, החל מ- 1 לינואר 2013, ויחולו על פוליסות חדשות ועל חידוש פוליסות קיימות.
הבנקים לחצו: הפחתה מדורגת
פוליסת ביטוח הדירה נמכרת כחבילה אחת הכוללת למעשה שני מרכיבים הקובעים את מחירה: מחיר הסיכון הביטוחי ומחיר העמלה. במיוחד בסוכנויות הביטוח שבבעלות הבנקים למשכנתאות, מגיע מחיר העמלה ל-40% מסך הפרמיה. כך לדוגמה, בביטוח דירה שעולה 1,000 שקל, 400 שקל מתוכם הם עמלה, ללא כל קשר להיבטים ביטוחיים הקשורים בנכס.
כבר בתחילת 2012 ביקשו באוצר להוזיל את העמלה, אולם נתקלו בהתנגדות נמרצת של הבנקים. לטענת הבנקים, הנהנים מעשרות מיליוני שקלים בשורת ההכנסות מעמלות הביטוח, הליך אישור התקנות היה חפוז מדי ולא ניתן להם זמן סביר להגיש את הסתייגויותיהם.
לאחר דיונים ממושכים הגיעו באוצר להסכמה עם הבנקים לפיה התהליך יהיה מדורג כך שבשנת 2013 שיעור העמלה לא יעלה על 30%, בשנת 2014 לא יעלה על 25% ובשנת 2015 ואילך יוגבל ל- 20%. עם זאת מדגישים באוצר כי עלות הביטוח צפויה לרדת כבר בשנת 2013 בעשרות שקלים ובשנת 2015 ההערכה היא כי הפרמיה תוזל ביותר ממאה שקלים.
עד לפני שנים לא רבות, את ביטוח המשכנתא ניתן היה לעשות רק באמצעות הבנק, כך, במצב של חוסר תחרות, הפרמיות ששילמו המבוטחים היו גבוהות במיוחד. מאז פתיחת השוק לתחרות, מציעות חברות הביטוח לרוב, הצעות זולות יותר מאשר הסוכנויות בבנקים.
גורמים באגף הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, אומרים ל-ynet, כי אמנם שוק ביטוחי המשכנתאות פתוח לתחרות אולם בפועל רבים מנוטלי המשכנתא מבטחים את הנכס באמצעות הבנק במחיר יקר, ללא מודעות ולמעשה גם הסוכנויות מחוץ לבנק עלולות ליישר קו.
יש לציין כ למרות ההוזלה בעמלה, קיים חשש כי חברות הביטוח ינצלו את הירידה במחיר העמלה כדי לייקר את הפוליסות עצמן. באוצר מדגישים כי הם יבחנו היטב את הרכב הפרמיה הביטוחית, גם בעתיד, כדי שההוזלה תגיע בסופו של דבר לכיסו של הצרכן.