בעל הקרקע הפלסטיני: "לא מאמין שמגרון יפונה"
יומיים לפני המועד לפינוי המאחז אומר עבד אל-מונעם מועטאן: "לא מתייחסים ברצינות לבית המשפט". על הטענה שלפיה הקרקע נרכשה כחוק: "זה שקר וזיוף". מגעים לפינוי שקט
כ-13 שנים אחרי שהוקם מאחז מגרון, ויומיים לפני התאריך האחרון שקבע בית המשפט לפינוי המשפחות, אחד מבעלי הקרקעות הפלסטינים שעליהן נמצא היישוב עדיין מטיל ספק שהמדינה תיישם את החלטת בג"ץ ותפנה את התושבים. עבד אל-מונעם מועטאן, שמתגורר בכפר בורקה הסמוך, אמר אמש (יום א') ל-ynet: "אני לא אופטימי. אנחנו מרגישים שיש חוסר רצינות בהתייחסות לבית המשפט. אם התקבלה החלטה, למה עד עכשיו היא לא יושמה?".
כתבות נוספות בנושא מגרון ב-ynet:
- הרב לבנון נגד נתניהו: מי שייגע במגרון ידו תקוצץ
- לקראת פינוי מאחז מגרון: "שנתניהו יתערב"
- המדינה לבג"ץ: יש לפנות את מגרון במועד
- פינוי המאחז: צה"ל "חושש מאלה שמחוץ למגרון"
- השרים החליטו לבקש מבג"ץ לדחות את פינוי מגרון
בינתיים, תושבי מגרון ממשיכים לנהל את אורח חייהם כרגיל. חלק מהילדים שמתגוררים במאחז כבר החלו אתמול את שנת הלימודים, מרבית ההורים יצאו לעבודתם כרגיל והצהירו כי אין בכוונתם לארוז דבר או להתפנות מרצון לפחות עד לדיון בבג"ץ שיהיה ביום שלישי.
כבר ב-2008 התחייבה המדינה לפנות את המאחז בבנימין, שלפי פסיקת בג"ץ נבנה על קרקע פלסטינית פרטית. בשנה האחרונה הגיעו המדינה והמתנחלים להסכם שני במספר ולפיו יוענק להם דיור חלופי באתר סמוך, ב"גבעת היקב", שנבנה בעלות של עשרות מיליוני שקלים. ואולם לאחרונה עתרו חלק מהמשפחות בטענה שרכשו את הקרקע שעליה הן מתגוררות. הדיון בבג"ץ בנושא אמור להתקיים מחרתיים, אולם הממשלה דורשת פינוי עוד לפני כן.
עבד אל-מונעם, תושב הכפר בורקה הסמוך, טוען שבשטח הוא לא רואה סימנים לכך שהפינוי אכן קרוב. "אני עומד עכשיו ממש מול מגרון ואני לא רואה שום תנועה או היערכות שיצביעו על כך שיהיה פינוי מחר, מחרתיים או בעוד שלושה ימים", הוא אומר. "אנחנו שומעים שהממשלה הישראלית מעוניינת לפעול מולם בשקט וללא עימותים או פינוי בכפייה".
הוא מדגיש שגם אם בסופו של דבר יום שלישי יחלוף והדיון האחרון בבג"ץ לא יביא הכרעה, הוא ימשיך להיאבק בסבלנות: "אני לא מאמין שבעוד שבוע כבר אוכל להגיע לאדמה שלי. אני מאמין שזה מסע ארוך. אבא שלי נאבק על כך ומת, בעל הקרקע השני נאבק גם הוא עד שמת. אין כל משמעות להחלטה על הפינוי אם אני לא אוכל להגיע אל האדמה שלי. הייתי אופטימי לפני כמה שנים, כשהתקבלה ההחלטה הראשונית של בית המשפט, אבל מאז זה לא קרה".
- שורש המחלוקת נעוץ בטענה של תושבי מגרון שלפיה הם קנו מכם את הקרקע כדין.
"אני מכיר את הטענה כאילו הם קנו את האדמה הזאת מאבא שלי ומאביו של בעל הקרקע השני. אבל הטענות האלה הן שקר וזיוף. אין בהן שמץ של אמת".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- בני 12-13 חשודים בהצתת רכב ופציעת פלסטינים
- משרד החינוך: פותחים שנה כמעט בלי תקלות
- אסטוניה: פרסומת לחברת גז עם תמונת אושוויץ
מתחת לפני השטח עוד מתקיימים מגעים בין הצדדים על-מנת לאפשר עזיבה מסודרת במגרון עוד לפני הדיון בבג"ץ. עם זאת, נכון לעכשיו אפשרות זאת נראית כבלתי מציאותית, זאת לנוכח התבטאויות תושבי מגרון ומנהיגי המתנחלים נגד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף איתן דנגוט.
התושבים אף ערכו אירוע מחאה שבו "החליפו" את שם היישוב בשם ערבי, כדי שיגביר כביכול את סיכויי עתירת התושבים לבג"ץ. בנוסף, במקום ביקר הרב דב ליאור שהביע תמיכה בתושבים והביע סיפור מכך ששתי שכונות חדשות נבנו ביהודה ושומרון.
לצד כל אלה נמשכו העבודות להקמת אתר הקראווילות בגבעת היקב, ומזכיר הממשלה צבי האוזר אף ביקר באתר כדי להתרשם מקצב התקדמות ההקמה. תושבי מגרון טענו כי המקום לא מוכן לקליטתם וכי הוא אינו ראוי למגורים. במועצת בנימין אף טענו כי במקום ישנם ליקויי בטיחות שימנעו מהילדים ללמוד בשכונה החדשה.
"הסירוב – כפיות טובה כלפי הממשלה"
עד הדיון בבית המשפט מתחלקים תושבי מאחז מגרון לשניים: 33 משפחות שמחויבות לעזוב מיידית, אחרי שבית המשפט קבע שהן יושבות על קרקע בבעלות פלסטינית פרטית. אחרי דחיות ועיכובים רבים קבע בג"ץ כי פינוין אמור היה להסתיים עד 1 באוגוסט. במקביל, כאמור, ידון בית המשפט ביום שלישי בעתירתן של 17 המשפחות שמעמד הקרקע שעליה הן גרות טרם הובהר סופית.
במערכת הביטחון מקווים ש-33 המשפחות הראשונות יתפנו עוד טרם הדיון ביום שלישי.
בממשלה מביעים בימים האחרונים כעס על התושבים שמסרבים להתפנות, בניגוד להסכם שנחתם עם בני בגין. אותם שרים מכנים זאת כפיות טובה כלפי אלה שנאבקו כדי שהתושבים יקבלו מקום חלופי. גם בכירים בהנהגת יהודה ושומרון הביעו חשש שסירוב של חלק מהתושבים לפינוי עלול להוביל לפגיעה בהתיישבות ובלגיטימיות שלה.
"מן הראוי שהמשפחות שמתגוררות בבתים שאינם נשואי העתירה היו כבר מתפנות מרצונן ברגע שהוכנו המבנים בגבעת היקב", אמר השר משה (בוגי) יעלון. "זה כבר היה צריך להתבצע החל מ-22 באוגוסט, כפי שהודענו לבית המשפט. אלה שלא יתפנו מרצון אינם עומדים בהסדר שהושג עם נציג הממשלה, השר בני בגין, ולכן הם לא יוכלו להתגורר בגבעת היקב".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנושא פינוי מגרון: "נכבד את החלטת בית המשפט ובמקביל נמשיך לחזק את ההתיישבות. עשינו זאת בבית-אל ונעשה זאת גם במגרון. הקמנו כבר את אתר הדיור החלופי, ואנו מקווים שהדברים ייעשו בנועם הליכות".
Read this article in English