גם אייג'יי שעומדת בפני גירוש התחילה ללמוד
הילדה שהוחזקה עם אמה במתקן כליאה ונאבקת בהחלטה לגרשה עלתה היום נרגשת לכיתה א'. "הדבר שאני הכי מחכה לו זה ללמוד לקרוא, זה נראה לי מאוד כיף לקרוא". באילת היו מי שמחו נגד שילוב ילדי הזרים: "יש להם מחלות"
אייג'יי מתיאס לא הייתה בטוחה שתזכה ליום הראשון בכיתה א' בישראל. "מאוד פחדתי שאני לא אוכל ללמוד כאן אז אתם בטח מבינים כמה אני מתרגשת שאני באמת הולכת היום לבית ספר", אמרה הבוקר (יום ב') אייג'יי ל-ynet בעודה גוררת את הילקוט בדרכה לבית הספר ביאליק-רוגוזין בדרום תל-אביב. בתחילת החופש הגדול נלקחה אייג'יי עם אמה, מהגרת עבודה ששוהה בארץ שלא כחוק, למתקן כליאה. אביה שוהה בארץ כחוק. בית המשפט המחוזי קבע שהמשפחה תגורש, אך הדיון המשפטי בנושא נמשך.
ברגל ימין: שנת הלימודים נפתחה כסדרה
"גם אם היינו צריכים לחזור לפיליפינים אני לא מפחדת מכלום, אבל אני מעדיפה להיות כאן בישראל עם החברים שלי", אמרה אייג'יי, ילידת הארץ, שבקשותיה ובקשות אמה להישאר בישראל נדחו עד כה. בעוד מספר ימים הן יגישו ערעור נוסף על ההחלטה לגרשן. בינתיים, אייג'יי מטפחת חלומות כמו כל תלמיד טרי.
"הדבר שאני הכי מחכה לו זה ללמוד לקרוא, זה נראה לי מאוד מאוד כיף לקרוא. בלילה חלמתי שאני יושבת באמצע הכיתה, שסביבי המון ילדים, ושאני כבר יודעת לקרוא וקוראת המון המון המון מתוך ספר, זה היה ממש ספר שלם. אבא ואימא אמרו לי להיות תלמידה טובה ואני הולכת ללמוד טוב. המשאלה שלי היא שאני והחברים שלי נוכל להמשיך ללמוד פה ושנהיה תלמידים טובים".
אמה אנלין נשמעה אופטימית פחות: "אני חוששת שניאלץ לעזוב את הארץ, במיוחד במצבנו כרגע שבו נגמר לנו כל הכסף אחרי שהיינו צריכות להוציא אותו על עורכי דין אבל אני נאבקת על כך שאייג'יי תוכל להמשיך ולהישאר בישראל אחרי הטראומה שחוותה בעת מעצרה בידי רשות ההגירה".
רותם אילן, מנכ"לית עמותת "ילדים ישראלים", אמרה: "ילד אמור להשקיע את סוף חופשת הקיץ בהתרגשות לקראת שנת הלימודים. במקום זאת, ילדי העובדים הזרים חיים בחרדה איומה שמא היום בלילה הם ייעצרו ויילקחו למעצר. אף הורה לא היה רוצה שילדו יחיה ככה, כיצד אנו מוכנים לסבול ש-200 ילדים חווים תחושות אלה בכל רגע? הוריהם סעדו את קשישינו ובתמורה הם מקבלים מעצר, כליאה וגירוש. אם אלי ישי לא רוצה עובדים זרים במדינה, שיפסיק להביא אותם. אך מרגע שהם פה, יש להתייחס אליהם כאל בני אדם לכל דבר ועניין. הילדים האלה הם כבר חלק מהחברה שלנו, גירושם למדינה זרה הוא חטא מוסרי ובלתי אנושי".
בית הספר ביאליק-רוגוזין בתל-אביב, שכמחצית מתלמידיו ילדים להורים לא ישראלים, לבש חג. שטיח אדום נפרש בשער ובלונים צבעוניים נתלו מכל עבר. מנהל בית הספר, אלי נחמה, עמד בפתח המבנה ובירך לשלום את הבאים. בין כותלי בית הספר התרוצצו ילדים נרגשים בכל צבעי הקשת - אפריקנים, אסייתים, אירופאים וישראלים.
אילת: "קשה לפגוע בילדים"
באילת יתחילו בקרוב ילדי הזרים את שנת הלימודים. העירייה ומשרד החינוך התנגדו בתחילה לשילוב הילדים בבתי הספר, אך לאחר שבית המשפט העליון מתח עליהם ביקורת חריפה, הם הגיעו אתמול לפשרה עם ארגוני הסיוע שעתרו נגדם. הילדים ישולבו בכיתות קלט רב גילאיות (בדומה לכיתות של עולים חדשים) ולאחר מבחנים פדגוגיים ופסיכוטכניים ישולבו בכיתות רגילות. ילדי המסתננים הוזמנו להירשם במינהל החינוך ובתוך שבועיים ישולבו בכיתות הקלט.
דובר פורום ההורים העירוני, דורי שגב, אמר כי החלטת הפשרה תכובד. "מלכתחילה לא דיברנו על ילדי המסתננים אלא רק על הילדים שלנו. האיום היה להוציא את הילדים שלנו. אם ייכנס לבית הספר נתין זר שרשום למערכת לא ימנעו את כניסתו כחוק, ברגע שהם משובצים לכיתות הקלט".
חן, שבתה לומדת בכיתה ז' בתיכון בגין בעיר, הסבירה כי הכוונה להפריד את ילדי הזרים נבעה מתוך דאגה להם. "מצד אחד מדובר בילדים וקשה לי לפגוע בילדים, מצד שני הם יהיו מאוד מסכנים אם הם ישובצו בכיתות רגילות ויהיה עליהם את הלחץ כמו כל תלמיד רגיל, כאשר רובם אם לא כולם לא עומדים ברמת הלימודים הנדרשת.
אני מקווה שהנושא הזה ייפתר ובאמת הם יישארו בכיתות משלהם. לא מדובר בגזענות, הם פשוט צריכים כיתה שכולם בה יהיו פחות או יותר באותה רמה. לבתי יש בכיתה תלמיד סודני, ילד מקסים, ואפילו השתלב חברתית מאוד יפה, ואני עודדתי אותה שיתייחסו אליו וישתפו אותו".
אולם אם אחרת, אילנית, אמרה בתגובה לדבריה: "שייקחו אותם בחזרה, יש להם מחלות, ואנחנו לא צריכים שהם ילמדו עם הילדים שלנו".