הבנייה בדרך? 600 מיליון לטיהור מתחם תעש
פרויקט ניסיוני יבחן באיזו טכנולוגיה ניתן לטהר את הקרקע והמים שזוהמו כתוצאה מעבודת המפעל ברמת השרון. תחילת הפילוט תסלול את הדרך להקמת 23 אלף יחידות דיור על הקרקעות במקום
מינהל מקרקעי ישראל ישקיע 11 מיליון שקל בפרויקט ניסיוני לטיהור מי התהום שמתחת לאדמות מפעלי התעשייה הצבאית ברמת השרון, ליד צומת ירקון. פרטים אלה סוכמו אתמול (ב') ועוגנו בחוזי בין משרד הביטחון, משרד האוצר, מינהל מקרקעי ישראל ורשות המים.
- פינוי אדמות תעש מתעכב בשל סכסוך עובדים אושר: 23 אלף דירות ייבנו על קרקעות תעש
- תושבי השרון מפגינים נגד הבניה במתחם תעש
הפרויקט יאפשר לבחון באיזו טכנולוגיה יש לבצע את טיהור המים, ששימשו בעבר כמי שתייה, עד שהתגלה כי זוהמו במהלך עבודת המפעל. הטיהור הכולל של מי התהום במתחם יעלה כ-600 מיליון שקל.
מימון הפרויקט יחולק בין תקציב הביטחון ותקציב המינהל לבין קופת המדינה, על פי חלוקה שתיקבע ביולי 2014 על ידי ראש אגף התקציבים במשרד האוצר.
סולל את הדרך ל-23 אלף יחידות דיור
ההסכם נחתם בתיווכו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, במטרה לזרז את תהליכי התכנון לקראת פינוי מפעלי תעש לדרום הארץ בשנת 2020 והקמת 23 אלף יחידות דיור על הקרקעות שיפונו.
תחילת הפרויקט הניסיוני לטיהור מי התהום, סוללת את הדרך להפקדת תכנית המתאר לפרויקט בוועדה המחוזית המשותפת למחוז תל אביב ולמחוז מרכז.
הפרויקט הענק, שאושר על ידי מועצת מינהל מקרקעי ישראל בחודש יוני האחרון, התנהל מראשיתו תחת הצל הכבד של הזיהום שנגרם לקרקע ולמים במקום כתוצאה משנות הפעילות של מפעלי התעשייה הצבאית.
ב-2005 הכין המשרד לאיכות הסביבה דו"ח שלפיו כל תכנית לקידום בנייה למגורים במתחם עוברת דרך תהליך טיהור יקר וממושך של הקרקע.
ב-2007 אכן הושגה הסכמה, שלפיה מינהל מקרקעי ישראל ישקיע כ-2 מיליארד שקל בטיהור הקרקע, ויקבל את הכסף בחזרה ממכירת הקרקעות לקבלנים. כעת, משהושגה הסכמה ראשונית גם בנוגע לטיהור מי התהום, יכולה תכנית המתאר לבניית הדירות במתחם להתחיל את תהליך הרישוי הארוך.