שתף קטע נבחר

 

מה זה "כף הקלע" - והאם היא קיימת?

שאלה:

 

האם יש כזה דבר שנקרא כף הקלע? ואם כן, מה הכוונה?

 

תשובה:

 

"כף הקלע" נזכרת בתנ"ך בדברי אביגיל לדוד. היא משכנעת אותו לא לפגוע בבעלה נבל, אף על פי שמגיע לו - ומוסיפה: "וַיָּקָם אָדָם לִרְדָפְךָ וּלְבַקֵּשׁ אֶת נַפְשֶׁךָ, וְהָיְתָה נֶפֶשׁ אֲדֹנִי צְרוּרָה בִּצְרוֹר הַחַיִּים אֵת יְיָ אֱלֹהֶיךָ וְאֵת נֶפֶשׁ אֹיְבֶיךָ יְקַלְּעֶנָּה בְּתוֹךְ כַּף הַקָּלַע" (שמואל א' כ"ה, כ"ט). כלומר, דוד צדיק ונפשו תהיה צרורה בצרור החיים, לעומת אויביו שיגיעו לכף הקלע.

 

על פי הפשט, דוד יהיה שמור (בצרור החיים) ולא ייפגע, "ורעה לא תמצא בך כל ימיך, וימית האל יתעלה ויתברך הרודפים אותך ויפריח נפשם כמו אבן הקלע" (פירוש הרד"ק שם), כלומר האויבים יירדפו כמו כף הקלע שהוא "חתיכת עור רחבה עשויה כמין כף באמצע הקלע שנותן בה האבן" (רש"י, שם).

 

פרשנים אחרים מסבירים כי מדובר על גורל הנפש אחרי המוות; נפשו של דוד תזכה לחיי נצח בעולם הבא (צרור החיים = חיי נצח),

לעומת נפש אויביו שהיה מטולטלת ללא מנוחה גם אחרי מותם: "ונשמתן של רשעים מטרפות ומשוטטות מסוף העולם ועד סופו ואין להם מנוחה, שנאמר יקלענה בתוך כף הקלע" (פירוש הרד"ק).

 

בעקבות דברים אלה, הפך מושג זה – "כף הקלע" – לתיאור מקום שבו הרשעים נענשים בעולם הבא, כמשמעות הדברים כאן, שלנפשם לא תהיה מנוחה אחרי מותם (תלמוד בבלי מסכת שבת, דף קנב ב). (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377. 
  •  

    לפנייה לכתב/ת
    מומלצים