"מועצת הקולנוע מבצעת מחטף בתבחיני התמיכה"
מנהלי קרנות, יוצרים ומפיקים תוקפים בחריפות את יו"ר מועצת הקולנוע, דוד אלכסנדר, על שאינו מאפשר להם זמן תגובה סביר להערות על תבחיני התמיכה. גם חברים במועצה יוצאים נגד התנהלותו, אך הוא משיב: הכל נעשה בשקיפות מלאה ובעצה אחת עם השרה לבנת, על מנת להיערך לתקציב 2013
מנהלי קרנות קולנוע, ארגוני יוצרים ומפיקים בענף תוקפים בחריפות את החלטת יו"ר מועצת הקולנוע הישראלית, דוד אלכסנדר, שלא לאפשר להם זמן תגובה סביר להגשת הערות על התיקונים בתבחיני התמיכה, אשר יקבעו את חלוקת תקציב הענף החל בשנת 2013. את ההערות יהיה עליהם להגיש עד ערב ראש השנה.
בענף טוענים כי מזה זמן קיים נתק בין השטח לבין מועצת הקולנוע, בין היתר בשל הוראת היו"ר לחברים בה להימנע מדיונים עם היוצרים בנושא הקריטריונים. על אף שהתיקונים בתבחינים עתידים להשפיע על גורל ענף הקולנוע כולו, מתלוננים היוצרים כי הטיוטא נכתבה מבלי שקולם יישמע.
עוד הם טוענים כי בעצם הדרישה להגיש הערות עד ה-12 בחודש מעידה על התעלמות המועצה מהעובדה שמדובר באחת התקופות העמוסות בשנת הפעילות של ענף הקולנוע ובכלל זה הכנות לתחרות פרסי אופיר ופתיחת הפסטיבלים של וונציה, טורונטו וחיפה.
"זה מהלך כוחני ודורסני שמרגיש כמו מחטף", אומר אורי רוזנווקס יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטרים ל-ynet, "מועצת הקולנוע אמורה להיות הבית שלנו, להיות קשובה ליוצרים ולהימצא בקשר שוטף עם השטח. הנהלת המועצה יוצרת הפרדה ופועלת בחוסר שקיפות. יתרה מכך, הדרישה להעביר הערות רגע לפני שמרבית העושים במלאכה - כולל יו"ר המועצה וראש תחום הקולנוע במשרד התרבות - יוצאים לוונציה, נותנת תחושה לא נוחה שאין למועצה כל כוונה לשמוע או להתייחס למה שיש לנו לומר וכל ההליך הוא לא יותר ממצג שווא לטובת הפרוטוקול".
בתחילת השבוע השיב בכתב יו"ר מועצת הקולנוע, דוד אלכסנדר, לדרישתם של מנהלי הקרנות והיוצרים לדחות את השימוע עד לאחרי החגים: "תכנית העבודה של המועצה נקבעה זה מכבר במגמה להשלים את כל מהלך השינויים בקריטריונים לקראת תקציב 2013", כתב אלכסנדר והדגיש: "הנושא ופרטיו הוצגו לפני כל הגופים הקשורים בקולנוע לפני חודשים רבים. עם כל הבנתנו את העומס המוטל על מנהלי קרנות הקולנוע והצוות המקצועי, איננו יכולים להכתיב למועצה סדר יום מתחשב בכל אחד מהגופים.
"אם נענה לבקשה לדחות את קבלת הערות הציבור עד לאחר החגים, קיים חשש של ממש שהקריטריונים החדשים לא יהיו בתוקף לתקציב 2013. למועצה אין שום כוונה לשוב ולדחות את מימוש השינויים הנדרשים זה מכבר לשנה נוספת".
על אף תגובתו הנחרצת של היו"ר הפיץ היום משרד התרבות לכלי התקשורת הודעה ובה נכתב כי לבקשת השרה לימור לבנת, תעניק מועצת הקולנוע ארכה נוספת לתגובות על השינויים הצפויים מבחני התמיכה: "לנוכח פניית איגודי היוצרים החליטה השרה בעצה עם יו"ר המועצה להעניק ארכה של שבעה ימים נוספים להגשת הערות לשינויים הצפויים בקריטריונים", נכתב בהודעה שהדגישה: "דיוני המועצה התבצעו בשקיפות מלאה תוך קיום דיון ציבורי נרחב ושיתופם של נציגי קרנות הקולנוע, איגודי היוצרים, התסריטאים, הבמאים והמפיקים לאורך התהליך כולו".
רוזנווקס מדגיש: "בניגוד לדברי יו"ר המועצה ושרת התרבות אף אחד לא התייעץ איתנו בנוגע לתיקונים בקריטריונים, מעולם לא זומנו לדיונים במועצה ולא נעשה שום דיאלוג אמיתי ומעמיק בשום עניין ודבר. יתרה מכך, יותר ממחצית מחברי המועצה התחלפו בחודשים האחרונים, מרביתם בכלל לא מגיעים מהתחום ולמרות זאת, מבלי להכיר את השטח ומבלי לשמוע אותנו הם חתומים על תיקונים שישפיעו מהותית על עתידו של ענף הקולנוע. זה כשלעצמו תמוה.
"משום מה ליו"ר המועצה דחוף שנעביר את ההערות יום אחרי ראש השנה על אף שהמועצה עתידה להתכנס ולדון בהערות רק בספטמבר. זה מעורר תהיות. השאלה שצריכה להישאל היא מדוע חברי המועצה, שהם נציגי ציבור שתפקידם לפקח על התחום באחריות ותוך שמירה על ניקיון כפיים, לא קוראים לשקיפות ועוצרים את הבדיחה הזו".
יו"ר איגוד המפיקים, אסף אמיר, מחזק את דבריו של רוזנווקס ואומר: "הטענה שקיימו דיונים ציבוריים מתמשכים והתייעצויות, פשוט שקרית. זה מעולם לא קרה. לפני 9 חודשים הזמינו אותנו לסימפוזיון שערכה המועצה לרגל חגיגות עשור לחוק הקולנוע אבל אי אפשר לקרוא לזה בשום רמה שהיא דיון בעניין הקריטריונים. מאז הרכב המועצה השתנה והצטרפו אליו 12 חברים חדשים שזה רוב מוחלט. ראוי ורצוי שמועצה ציבורית שפוסקת את גורלנו, תעשה דיון עם כל האנשים שמבינים ופועלים בתחום.
"קיבלנו את הטיוטא לפני שבועיים וכדי לענות ברצינות על מסמך מורכב שכזה, דרוש לנו זמן להתייעצויות עם משפטנים, כלכלנים ואנשי קולנוע. הארכה הזו, שנופלת על ראש השנה למעשה נותנת לנו עוד יום וחצי של עבודה. זה לעג לרש".
על אף שנדרשו שלא להגיב בנושא טיוטת הקריטריונים מביעים היום חברי מועצה מורת רוח בנוגע להתנהלות יו"ר המועצה ובמידורם מהליך קבלת ההחלטות בכל הנוגע לדחיית השימוע. "הבקשה לדחייה שנשלחה על ידי האיגודים סבירה", כותב אחד מחברי המועצה לאלכסנדר ומדגיש: "אם היתה נערכת הצבעה, היינו מצביעים בעד קבלתה. הענות לדרישתם תעזור בכך שלא נצטייר כאילו איננו קשובים ליוצרים. לפעמים כדאי להיות חכם ולאו דווקא צודק". מכתבים נוספים נשלחו לאלכסנדר מטעם חברי מועצה שדרשו לשקול מחדש את בקשת מנהלי הקרנות והיוצרים.
שלא לייחוס אומר אחד מחברי המועצה ל-ynet: "טיוטת התיקונים היא מסמך משפטי מורכב שעלול לגזור את דינם של גופים מבחינה תקציבית ויש להניח ליוצרים ללמוד אותו. זו זכותם המלאה. מוזר ומעליב שיו"ר המועצה בחר שלא להגיב בכלל לדרישות של חברי מועצה להיענות לבקשת היוצרים. ההתנהלות הזו עומדת בקנה אחד עם זה שעל אישור הארכה שהפיצה היום שרת התרבות היא כותבת שההחלטה התקבלה בעצה אחת עם יו"ר מועצת הקולנוע. לא זכור לי שנתנו גיבוי או נשאלנו בעניין. מועצה נועדה להחליט ביחד וכשיו"ר מועצה מקבל החלטות מבלי להיוועץ, הוא הופך אותנו לחותמת גומי.
"מעבר לכך, אין ספק שהמועצה היתה צריכה לזמן את אנשי השטח, אלה שדחפו לכינונו של חוק הקולנוע, אלה שבזכותם המועצה קיימת. הם מכירים
ומבינים את השטח טוב ממני ולכן יכולים היו להאיר את עיניי. הישיבה הבאה של המועצה אמורה להתקיים ב-20 בספטמבר, שזה יום בלבד אחרי שיוגשו ההערות של כל הגופים שרואים את עצמם נפגעים, זה לא מותיר לנו זמן ללמוד אותן. כפי שהדברים נראים זה אכן נשמע כמו מחטף".
יו"ר מועצת הקולנוע, דוד אלכסנדר, אומר בתגובה: "כבר נדרשתי כמה וכמה פעמים לטענת 'המחטף' של המועצה ואמרתי שאם עיסוק אינטנסיבי בתיקונים לקריטריונים נמשך למעלה משנה וחצי - לרבות דיונים ממושכים וחוזרים עם יוצרים ומנהלי קרנות ופירסום מוקדם של סעיפי השינויים - זה מחטף, אין לי אלא להודות שאני חוטף. המועצה פועלת בשקיפות מירבית לכל אורך הדרך ואיפשרה לכולם להגיב בכתב בתוך לוח זמנים יותר מסביר.
"תמיד יימצא מי שיטען שהזמן לא מספיק לו. מאחר ולא מדובר בנושאים חדשים ובלתי מוכרים אלא בכאלה שנדונו ונדושו, אני מרגיש נוח עם משך הזמן שהועמד לתגובה. החלטת השרה להרחיב את יריעת הזמן נעשתה בעצה אחת איתי. זו מחווה ראויה שלה כלפי עולם הקולנוע. בכך למעשה הוקצו 32 ימים להגשת הערות. כל דחייה של קבלת תגובות עד לאחר החגים, משמעותה פגיעה ביישום הקריטריונים החדשים בתקציב 2013.
"אני מניח שיש מי שדחייה של שנה נוספת במימוש התכנית מתאימה להם. בכל הכבוד איני חושב שהם קיבלו מנדט להחליט בשם מועצת הקולנוע ועולם היצירה בישראל. בכל מקרה יש בקריטריונים החדשים סעיף הגנה של עד 90 אחוז לתקציב של הגופים שקיבלו תמיכה בשנת 2012. יובהר כי המועצה זומנה לישיבות בספטמבר להמשך התהליך״.