התוכנית של נתיבות: מקלטים נפרדים לזרים
השר להגנת העורף בירך על תוכניתו של ראש העיר יחיאל זוהר, להכשיר מבנים ישנים של "מקורות" כמרחבים מוגנים - עבור עובדים זרים ומסתננים שמגיעים לנתיבות. "אני נזהר מלדבר על הפרדה, יהיה קושי חברתי להיות ביחד", הסביר
בעיריית נתיבות מבקשים להשתמש במתקנים ישנים של חברת "מקורות" כמקלטים נפרדים עבור עובדים זרים. במסגרת ההכנות לאפשרות מלחמה ברקע התוכניות לתקוף באיראן, הוצגה התוכנית בתחילת השבוע בפני השר החדש להגנת העורף, אבי דיכטר, שבירך עליה. כך נודע ל-ynet.
- "חשופים בעורף" - כל הכתבות בעמוד מיוחד
"בחירום העובדים הזרים מגיעים לעיר הגדולה (נתיבות) ונכנסים למבנים", מסביר ראש העיר יחיאל זוהר. "חשבנו לתת להם משהו מסודר, מוגן. בשעת חירום רוב עובדי החקלאות נמצאים בנתיבות. הם מגיעים לאזור תעשייה או מבנים נטושים".
בדיון שקיים עם השר דיכטר ועם קצינים ממחוז דרום של פיקוד העורף, ראש העיר ציין כי בזמן חירום ייתכן "קושי חברתי" לזרים לשהות לצד משפחות ישראליות במקלטים בעיר, והוא מוכן, מתקציב עירו, להתקין תאורה ולנקות את מתקני מקורות באופן שיהיו שמישים כמקלטים. זוהר ביקש להדגיש ש"אני מאוד זהיר מלדבר על הפרדה. לא מדובר על זה אלא להגן על האנשים האלה. לא שלכל התושבים שלי יש איפה לשהות... אבל מי שאין לו ממ"ד יש מקלט ציבורי".
לדברי זוהר המתקנים הישנים של מקורות שהוא מבקש להשמיש נמצאים האחד כקילומטר מנתיבות, סמוך למושב תקומה, והשני כ-10 ק"מ מהעיר. בשני המקרים מדובר במתקנים שאינם נמצאים בשטח השיפוט שלו. "זה מרחב שיש בו הרבה עובדים זרים, בעיקר בענפים של חקלאות ובניין. עם התאמה ושיפוץ ניתן למצוא מקום טוב ומוגן לאנשים האלה". ראש העיר הכין תיעוד של המתקנים והעבירם לגורמים הרלבנטיים.
התוכנית מגיעה על רקע בואם של מסתננים רבים מאפריקה בשנה האחרונה לערי הדרום, גם לנתיבות. בפיקוד העורף קיבלו את תוכניתו של ראש העיר, ובוחנים אותה בימים אלו. במבנים, אם יוכשרו למקלטים, יהיה ניתן לאכלס במקביל מאות בני אדם בחירום.
גם אם זוהר שולל את הטענה, הרי שבשטח, עם מימוש התוכנית, תיווצר הפרדה בין הישראלים לזרים. במועצה האזורית אשכול, הקרובה יותר לרצועת עזה, לדוגמה, אין מדיניות כזו.
באזורים שבהם יש כמות גדולה של עובדים זרים או עובדי חקלאות ישראלים פזורות מיגוניות. בקרבת מגורי העובדים ישנם מקלטים.
"החקלאים והעובדים הזרים הם חלק מאיתנו ואנחנו לא יכולים בלעדיהם. אנחנו שומרים עליהם יותר מעל עצמנו", אמר ראש המועצה חיים ילין. יחד עם זאת, בהתייחסו לרעיון להשמיש את מתקני "מקורות" הישנים, מבלי להתייחס לסוגיית העובדים הזרים, אמר כי מדובר ביוזמה מבורכת. השר דיכטר בירך אף הוא על היוזמה: "כל התערבות אזרחית של רשות מקומית תקבל גב ממשרד הגנת העורף. רשות שתשתף פעולה תושט לעברה יד חזקה. ההתמודדות עם סוגיית הזרים בזמן חירום מהווה אתגר נוסף של המשרד. בהיעדר מענה לאוכלוסיית העובדים הזרים יוזמות עירוניות נחוצות". בחברת מקורות ציינו כי לא קיבלו פנייה בנושא מעיריית נתיבות, ואין באזור זה מבנים הראויים לאכלוס בני אדם.
Read this article in English