בריונים על טרקטורונים: "ההפקרות שולטת"
הקמת מסלולי מכשולים בשטח פרטי, נסיעה פרועה ליד בתים ודריסה למוות של כלב - שיחות עם תושבים באזורים כפריים חושפות כיצד הפכו הטרקטורונים למכת מדינה. והרשויות עומדות מנגד: "כדי לא להתבזות, כאילו לא מתייחסים אליהם"
הפגע וברח ליד גבעת ברנר, שבה נהג טרקטורון דרס שתי רצות ונמלט - היה רק השיא בהפקרות של הרשויות מול נהגי הטרקטורונים. במועצה האזורית ברנר מספרים כי בחמש השנים האחרונות הפך האזור למסלול מרוצים לא חוקי של טרקטורונים, שחזרו מקרה בו נהג טרקטורון דרס כלב והזכירו כי אחרים "טסו" על אנדרטה. וזה לא רק בגבעת ברנר - הטרקטורונים הפכו כבר מזמן למכת מדינה.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- שבדיה: מאות בכנס תמיכה נדיר בישראל
- הושלם פינוי מגרון, המתבצרים הורדו בכוח מהגג
- תל-אופן בכיפור? השר כץ מאיים להפסיק תמיכה
חנה שטראוס מקיבוץ גבעת ברנר, שסמוך לו אירע המקרה בערב שבת, סיפרה ל-ynet על התופעה. "אני גרה ליד הכביש", אמרה. "בכל יום שישי ושבת עוברים כאן טרקטורונים במהירות מטורפת כשהם מרימים את הגלגלים. זה ככה כבר חמש שנים. לא פעם הערתי להם כשנסעתי על הקלנועית. פחדתי להיפגע, אבל למזלי לא הייתה תגובה מצדם".
אולם לא מדובר רק בסכנה פיזית ובמטרד רעש, נהגי הטרקטורון הפרועים אף פלשו לשטח פרטי באופן לא חוקי, כפי שסיפר ל-ynet שלמה ויטנברג, קצין ביטחון במועצה אזורית ברנר. ויטנברג הציג בפנינו שטח אדמה שלפני כחמש שנים הוסב באופן לא חוקי למסלול מרוצים ומכשולים עבור אופנועי שטח וטרקטורונים.
"רמפות ומרוצים"
"מדובר בשטח שלא משמש לחקלאות מאז קום המדינה ונמצא בבעלות פרטית", אמר קצין הביטחון. "הבעלים של השטח הובא על ידינו למקום והופתע לשמוע מה נעשה שם ללא ידיעתו. בקשתנו ובקשותיו לא טופלו על ידי הרשויות והשטח עדיין פעיל. מדובר בקבוצה של חבר'ה מגדרה. הם הביאו טרקטור וסידרו להם רמפות ומסלול מכשולים ומאז נוסעים כאן ועושים תחרויות שמושכות רוכבים רבים. אנשים חוצים את הקיבוץ לאורכו ולרוחבו, מפריעים למנוחת התושבים ומסכנים אותם.
"נציגים מהרשות של המועצות האזוריות בסביבה הגיעו למקום בעקבות בקשתנו, אך לא טיפלו בנושא. מדובר בשטח שגובל בשמורות טבע ובמטעים פרטיים שלא פעם נרמסים תחת גלגלי הטרקטורונים. פרחי בר מוגנים נפגעים ולא פעם נגנב יבול ורכוש מהמטעים.
"ניסינו לעצור אותם על ידי הקמת מחסומים, הצבת סלעי ענק, ברזלים ושרשראות, אבל הם חותכים את השרשראות, מטפסים על הסלעים ופורצים את הגדרות. אף אחד לא מטפל בזה, אף אחד לא עוזר לנו, ההפקרות שולטת. אנחנו חסרי אונים מולם. מדובר בסכנת חיים שחייבים לטפל בה. צריך להביא טרקטור שיישר את השטח, כך שלא תתקיים פעילות לא חוקית באזור".
"לא בעיה גדולה - בעיה ענקית"
על המאבק הסיזיפי בנהגי הטרקטורון העיד גם שי גרטל, אב לארבעה ממושב אורות שמתנדב ביחידת התנועה של משטרת קריית מלאכי. עד לפני שלוש שנים המצב במושב אורות היה עגום ביותר, אז החליט גרטל להקשות על נהגי הטרקטורונים הצעירים ולעשות מעשה. "היוזמה הייתה שלי", סיפר. "אבל המושב תקצב שערים חשמליים גדרות ושלטים. אני עשיתי חומות מאדמה ועפר וסגרתי פרצות ואני מנסה להשתלט על הבעיה".
לדברי גרטל, "זו מלחמת קודש. הקדשנו לזה המון מאמצים ואמצעים כי זה היה נורא ואיום. הצלחנו אמנם לצמצם את התופעה בעשרות אחוזים, אבל זה לא מספיק כי זו לא בעיה גדולה, אלא ענקית".
לדבריו, הגדרות הורידו את היקף התופעה, אך הטרקטורונים לא מוותרים ומנסים לפרוץ את הגדרות. "זו ממש מלחמה", סיכם. "אנחנו כמו חתול ועכבר, כל שבוע נתקלים בבעיות חדשות".
"עושים מאיתנו קרקס"
גורם ביחידת מתנדבי התנועה של משטרת קריית מלאכי ששוחח עם ynet חילק את רוכבי הטרקטורונים לשתי קבוצות. "האחת היא הקבוצה הנורמטיבית שנוסעת עם רישוי, מספרי זיהוי, קשת בטיחות וקסדות", אמר. "כשהמשטרה עוצרת אותם לבדיקה, הם משתפים פעולה."הקבוצה השנייה היא הבעייתית. מדובר בנערים מגיל 14 ועד צעירים בני 25 שעושים הכול בניגוד לחוק ובכוונה. "אין צל של ספק שזה קודם כול באשמת ההורים שמאפשרים להם לעלות על רכב שעולה 30 אלף שקלים ולעשות כרצונם", אמר הגורם. "זה כלל לא שובבות, אלא תופעה של בריונות".
בהקשר לתאונה בסוף השבוע האחרון, אמר אותו גורם: "אני מתפלא שאין עוד הרבה תאונות כאלה כי הם מתפרעים בכביש בכוונה. לדוגמה, הם עומדים ברמזור ירוק וכשהוא מתחלף לאדום, אז הם נוסעים ועושים אצבע משולשת לנהגים, אפילו לניידת המשטרה שעומדת מולם. הם עושים מאיתנו קרקס, עולים בכוונה על איי תנועה ואנו כדי לא להתבזות כאילו לא מתייחסים אליהם כי יודעים מראש איך זה ייגמר, בהימלטות זריזה שלהם".
"בתי המשפט משחררים מהר"
לדבריו, ישנה הוראה שלא לערוך מרדפים מצד המשטרה מכיוון שבמרדף האחרון שאירע לפני כשנה נהרג נהג טרקטורון. "גם בבית המשפט, כשכבר כן מצליחים להביא אותם לשפיטה, משחררים אותם במהירות בטענה שהם קטינים או צעירים", אמר אותו גורם בתסכול. "אם היה ניתן להחרים עשרה טרקטורונים של נהגים פרועים ברחבי הארץ ולפרסם את זה, יכול להיות שזה היה עוזר למנוע את התופעה המדאיגה הזאת".אך לא רק תושבי הדרום סובלים מנהגי טרקטורון פרועים. רפי אליהו, בן 52 מקריית אתא, סיפר ל-ynet כי "צעירים בני 18 שבאים לחופשה מהצבא נוהגים בסוף השבוע בשיירות של שבעה, שמונה טרקטורונים. הם עושים תחרויות בירידות ו'תרגילי אומץ' כשהם נוסעים אחד מול השני. ביום כיפור זה יהיה קטסטרופה, תמיד יש תאונות איתם.
"עבורנו ההורים זה מפחיד מאוד. יש לי ילדה בת 12 שעכשיו החלום שלה הוא לנסוע על טרקטורון כשתהיה גדולה ואני ממש מפחד. זו סכנת נפשות והמשטרה לא עושה כלום, היא מפחדת. למה הם לא מראים שהם בשטח? גם אם לא לעצור אותם, לפחות להראות נוכחות. הגענו למצב שלמשטרה אין כוחות ולכן אני לא מאמין שזה ישתנה".