לא מפסיקים לפהק? 10 המזונות שיעבירו העייפות
מתעוררים בבוקר עייפים? העט נופלת לכם בעבודה ואתם רוצים למיטה? הנטורופתית נטלי שוינקלשטיין מציגה את 10 המזונות שיעזרו לכם להתעורר. ואף מילה על קפה
עייפות היא בעיה נפוצה ביותר אשר יכולה לשבש את אורח החיים במידה ניכרת. אם אתם עונים על חלק מהשאלות שלפניכם בחיוב כנראה שהינכם סובלים מעייפות כרונית ומומלץ שתשנו את תזונתכם: האם אתם מתעוררים עייפים בבוקר? אתם מפהקים מספר פעמים ביום? קשה לכם להזיז את עצמכם לפעולות יומיומיות? קשה לכם להתרכז?
בכדי לבצע שינוי במצב העייפות שלכם עליכם לשנות את תזונתכם. במאמר זה לא אומר לכם מה להוריד מהתפריט, אלא קודם כל מה עליכם להוסיף לו. ישנם הרבה מזונות בריאים שיכולים להעלות את רמת האנרגיה שלכם. בחרתי עבורכם עשרה מזונות עתירי אנרגיה. אם תוסיפו אותם לתפריט שלכם על בסיס קבוע הדבר יתרום לשינוי.
1. אבטיח
הוא מתוק, מרענן, ואפילו משביע בזכות הנפח וכמות הנוזלים שבו. אם תתפתו לאכול ממנו בשעה בה אתם זקוקים לאנרגיה הוא לא יאכזב אתכם. בנוסף לכל זה הוא מזין מאוד ומכיל ויטמין A, מעט ויטמיני B, ויטמין C, מגנזיום, אשלגן, סידן מעט ברזל ונוגד החמצון הנקרא ליקופן, המגן מפני סרטן.
2. תמרים
תמרים הם מזון מרוכז, מתוק ומנחם ומהווים מקור מצויין לאנרגיה. הם עשירים בנוגדי חימצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. מספיק תמר אחד עד שלושה כדי לחוש באנרגיה מחודשת. תמרים מעולים גם לזמן אימון גופני. הזנים המומלצים בעיני: חילוואי ומג'הול. העדיפו לקנותם אורגניים.
3. שיבולת שועל
שיבולת שועל יכולה לתת "בוסט" של אנרגיה כאשר אוכלים אותה על קיבה ריקה בבוקר. ניתן להוסיף לה פרי ולהעצים את כמות הערכים התזונתיים. שיבולת השועל מכילה הרבה ויטמינים ומינרלים, בעיקר ברזל, ויטמיני B, וסיבים תזונתיים, ובכך עוזרת לריכוז ושמירה על רמות השובע לאורך זמן. שיבולת שועל מגיעה ארוזה כפתיתים לדייסה או בצורתה הטבעית והמלאה, אותה ניתן להנביט או לבשל כתוספת לסלט או תבשיל.
4. ירקות ירוקים
ירקות ירוקים הם מזון עשיר ומכילים כמות מאוד גבוהה של חומרים מזינים וחיוניים, ביניהם אומגה 3, ויטמין E, אנזימים, ברזל, סיבים תזונתיים וסידן. ככל שהירק כהה יותר כך כמות נוגדי החימצון בו גבוהה יותר. סוגי ירקות ירוקים: מלפפון, חסה, מנגולד, סלרי. עשבי תיבול: פטרוזיליה, כוסברה, עירית, שמיר, בזיליקום, גרגר הנחלים, ברוקולי, עלי בייבי ועוד. הוסיפו אותם לסלטים או הכינו מהם שייקים ירוקים בתוספת פרי טרי. זו יכולה להיות ארוחת בוקר או ארוחת ביניים.
5. אצות
אצות הן "מולטי ויטמין ומינרל" טבעי. הן מהוות מקור עשיר ביותר לערכים תזונתיים חיוניים ומכילות כמעט כל ויטמין, מינרל, חומצות אמינו ואנזימים. ניתן לקנות אותן יבשות בבתי טבע וההכנה שלהן מאד פשוטה. השרו אותן במים בטמפרטורת החדר למשך 15 דקות, והן תיהיינה מוכנות. ניתן להוסיף לסלטים, מרקים, ותבשילים שונים. אני ממליצה להוסיף אותן לתפריט פעמיים עד שלוש בשבוע - אך לא יותר מכך כי הן מכילות כמות גבוהה מאוד של יוד. האצות המומלצות בעיני: וואקמה, היזיקי, ספירולינה, וכלורלה.
6. נבטים ונבטוטים
כל סוגי הנבטים והנבטוטים (מקטניות או מדגנים) הם מזון מעורר, המכיל נוגדי חימצון, מינרלים, חלבון, סיבים תזונתיים ואנזימים שיעזרו לכם לשפר את רמת האנרגיה. הנבטים הקלים ביותר להנבטה הם: שעועית מאש, שעועית אזוקי, עדשים ירוקות, חיטה וכוסמת. מומלץ להתנסות גם עם גרגרי חומוס וגרעיני דלעת. הוסיפו אותם לסלטים שלכם והישתדלו לגוון בסוגים. אם אינכם מעוניינים להנביט לבד ניתן להשיג אותם במקררי רוב הסופרמרקטים.
7. אבוקדו
מזון עשיר מאוד המכיל כמות יחסית גבוהה של שומן בלתי רווי ופיטוסטרולים, העוזרים להורדת השומנים בדם. בנוסף הוא מכיל ויטמין E, ברזל, מגנזיום, אשלגן, סידן וחומצות אמינו. הוספת אבוקדו לתפריט על בסיס קבוע יכולה לשפר את רמת האנרגיה באופן ניכר ולהוסיף הרבה לבריאותכם.
8. גרעיני דלעת
גרעיני הדלעת מכילים כמות גבוהה מאוד של מינרלים. אחד המינרלים היותר בולטים בגרעיני הדלעת הוא האבץ. חסר במינרל זה יכול להוביל לבעיות בפוריות אצל גברים, בעיות בעור, נשירת שיער ותחושת עייפות. גרעיני הדלעת מכילים גם כמות גבוהה של אשלגן, ברזל, ומגנזיום והם גם עוזרים להילחם כנגד פטריית הקנדידה במערכת העיכול. העדיפו אותם לא קלויים ולא מומלחים והוסיפו כף או שתיים לסלט.
9. שומשום מלא
אחד המקורות הצמחיים היותר עשירים במינרלים. 100 גרם שומשום מלא (עם הקליפה) מכילים כ-1000 מ"ג סידן (פחות או יותר).
בנוסף שומשום מלא מכיל אבץ, סלניום, ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין E, אשלגן וברזל. ניתן לקנות זרעי שומשום מלא ולשים על סלט וללעוס היטב או לקנות טחינה גולמית ולהכין ממנה ממרח טחינה לפי הטעם האישי. אני ממליצה לשלב בתפריט שלוש-ארבע פעמים בשבוע שתיים-שלוש כפות.
10. שקדים
מקור מצויין לחלבון, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, ברזל, ויטמין E וסידן. השקדים משביעים ומזינים ויעלו לכם את רמת האנרגיה כאשר תצטרכו "פוש" בין הארוחות. איכלו את השקדים עם קליפתם ותהנו גם מויטמין B17 (אימיגדלין) שבכמויות קטנות מהמזון משמש בגוף כחומר אנטי סרטני. הכינו מהשקדים חלב שקדים והוסיפו לו גרנולה או מוזילי ביתיים.
לסיכום, מאוד חשוב לבצע שינוי תזונתי כאשר מרגישים עייפות כרונית. אך התזונה בלבד לא תמיד יכולה לפתור את הבעיה ואם יש מחסור בויטמינים ומינרלים כתוצאה מתזונת העבר יש לשקול שימוש בתוספי תזונה. אני ממליצה במקביל לתזונה לבצע בדיקות דם. אם תגלו כי חסר לכם אחד או יותר מהערכים שנבדקו כדאי להתייעץ עם נטורופת או רופא המשפחה.
הכותבת היא נטורופתית N.D Ph.D, מומחית לרפואה טבעית