שתף קטע נבחר

 

שוב: עשרות מסתננים "יושבים על הגדר"

לפני כשבועיים העבירה ישראל למעצר מסתננים שהתיישבו ליד גדר הגבול ולא עזבו במשך ימים ארוכים. קבוצה נוספת של כ-20 אפריקנים נמצאת במקום חמישה ימים וצה"ל מעביר להם מים. ארגוני זכויות אדם: אפשרו להם להיכנס ולבקש מקלט מדיני

שוב מסתננים אפריקנים "יושבים על הגדר" בציפייה להכנסתם לישראל: שבועיים לאחר שקבוצת מסתננים אפריקנית הוכנסה לארץ מטעמים הומניטריים אחרי שישבה במשך מספר ימים בתוך מעבר מים על הגבול עם מצרים, שוב מנסים מסתננים להיכנס לישראל באותה הדרך. מנכ"ל רופאים לזכויות אדם, רן כהן, קורא לרשויות לאפשר להם להיכנס לארץ ולבקש מקלט מדיני.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

מסתננים או פליטים? כתבות נוספות

 

כבר חמישה ימים שקרוב ל-20 מסתננים מאפריקה יושבים ליד הגדר החדשה שנבנתה בגבול המערבי, בצד המצרי של הגבול, בציפייה שצה"ל יאפשר את כניסתם לארץ. המסתננים, בהם נשים, התיישבו בצמוד לגדר הגבוהה והחדשה שמונעת את כניסתם לארץ. מסיבות הומניטריות, לוחמי צה"ל שמשרתים בגזרת החולות הסמוכה למשולש הגבולות עם רצועת עזה מעבירים להם מים.

 

במקרה הקודם המסתננים הוכנסו לישראל לאחר בדיקה רפואית והועברו מיד למתקן כליאה. בניגוד למקרה הקודם, הפעם המסתננים לא יושבים בתוך תעלה למעבר מים בעת הצפות.

 

מנכ"ל ארגון רופאים לזכויות אדם, רן כהן, קרא לממשלה לאפשר את כניסת מבקשי המקלט. "ישראל התחייבה בפני שופטי העליון להימנע מהחזרות חמות של פליטים ומבקשי מקלט. גם על פי החוק הבינלאומי, חל עיקרון ה'אי החזרה' הקובע כי אין למנוע כניסת אדם או להחזירו למקום בו חייו או חירותו בסכנה".

 

כהן הדגיש כי "ברור שקבוצה זו היא קבוצה של מבקשי מקלט. אנו קוראים לישראל לנהוג במידה של חמלה והגינות, כמו גם על פי מחויבויותיה המשפטיות והמוסריות ולאפשר לקבוצה זו להיכנס לישראל ולהגיש בה בקשה למקלט מדיני".

 

הפרה של החוק הבינלאומי?

עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, הוסיף כי "מותר לישראל לבנות גדר, אבל גדר אינה פוטרת את ישראל מחובותיה. שעה שאנשים מתדפקים על הגדר ומבקשים על חייהם, יש לברר שלא נשקפת להם סכנה, ואם נשקפת - יש לאפשר להם להיכנס. אסור להרעיב ולייבש אותם. מדובר בחרפה".

 

עו"ד פלר ציין כי "החוק הישראלי למניעת הסתננות לא מתייחס לשאלה הזו באופן ישיר, אבל כשידוע שאדם עלול לחזור למקום שבו מצפה לו סכנת חיים יש לקיים את עיקרון האי החזרה שחל ע"פ החוק הבינלאומי".

 

ממוקד סיוע לעובדים זרים נמסר: "לפי החוק הבינלאומי, מניעת כניסתם של מבקשי מקלט לישראל כשהם שוהים על אדמת מצרים אך מבקשים מקלט בישראל, הינה הפרה של החוק הבינלאומי, המחייב לאפשר כניסה כדי לבדוק את בקשות המקלט.

 

"כמו כן, זוהי הפרה של עקרון האי החזרה של אדם למקום שצפויה סכנה לאדם או לחירותו". במוקד הוסיפו כי "בית המשפט כבר קבע שאין לגרש אדם למקום בו אין אנו יכולים להבטיח את שלומו, וידוע שמצרים מגרשת את מבקשי המקלט בחזרה לארצות מוצאם".  

 

"החוק הישראלי לא מתייחס לסוגיה"

פרופסור רובי סייבל, מומחה למשפט בינלאומי ולשעבר היועץ המשפטי של משרד החוץ, הסביר בשיחה עם ynet כי הדין הבינלאומי לא קובע שקיימת חובה להכניס את המסתננים, אך מדובר בשאלה של פרשנות. "יש משפטנים", אמר סייבל, "רובם מארגוני זכויות אדם, שקובעים שאם מבקש המקלט מגיע לגדר שלך, אתה חייב לתת לו להיכנס, משום שאחרת אתה שולח למקום שבו נשקפת לו סכנה ובכך אתה מפר את עיקרון אי ההחזרה".

 

עם זאת, ציין סייבל, כי הוא לא מכיר נציג של מדינה שטוען שקיימת חובה כזאת. "החוק הישראלי כלל לא מתייחס לסוגיה הזאת", הוסיף סייבל. "אני באופן אישי סבור שאין חובה משפטית במקרה שמישהו מתדפק על גדר הגבול, אך אם מבקשי המקלט שטוענים לנרדפות נמצאים במקרה הזה כבר בשטח המדינה והגבול נמצא מעבר לקו הבינלאומי, אז חייבים להכניסם לשטח ישראל ולבדוק את טענותיהם".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "באזור האמור, קיים תוואי רצוף של גדר שהוקמה לאחרונה במטרה למנוע כניסה ללא היתר לשטח מדינת ישראל. בצדה המערבי של הגדר, הפונה לשטח מצרים, מצויה בימים האחרונים קבוצת זרים אשר כניסתם לישראל נמנעת הודות לגדר זו. משיקולים הומניטריים כוחות צה"ל מעבירים מים, מבעד לגדר, לזרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדר הגבול החדשה
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
מומלצים