סוריה: נזק של 200 מיליארד דולר - והיד עוד נטויה
נראה שעד שהאש בסוריה לא תינצר, לא נדע מה הנזק הכלכלי שנגרם למדינה. על פי ההערכות, יידרשו כ-200 מיליארד דולר לשיקומה, אך ככל שהזמן עובר כך נערמים הנזקים. מה שבטוח זה שלסוריה אין את היכולות לממן בעצמה את השיקום, ובמצב הכלכלי העולמי קשה לצפות התגייסות עולמית לטובת העניין
הקרבות בסוריה הולכים ומסלימים, אבל נראה כי באופוזיציה כבר נערכים ליום שאחרי. המועצה הסורית הלאומית, גוף האופוזיציה המוביל, הציגה בתחילת השבוע את תכניתה לשיקום כלכלי ליום שאחרי סילוק בשאר אסד בתקווה שזה יביא להתייצבות ביטחונית במדינה (בפועל סביר כי סילוק אסד לא בהכרח יעצור את האלימות והמלחמות העדתיות).
- מקל בגלגלים: אאודי מורידה את אסד מהכביש
- כך מממן אסד את מעשי הטבח שלו
- אדוני המהפכה: מי מממן המלחמה נגד אסד?
התכנית הזו מגיעה אחרי כמעט 18 חודשי לחימה וביקורת הולכת וגוברת על האופוזיציה המפוצלת, שמלבד הצהרות כנגד המשטר לא הציגה תכנית של ממש כיצד היא רואה את ניהול המדינה בעידן שאחרי אסד.
בהקשר זה נטען כי העיסוק של האופוזיציה בנושא הכלכלי עתה נועד לשדר מסר משכנע לאנשי העסקים שעדיין תומכים במשטר כי הגיע הזמן לעבור צד ובכך לקצר את ימיו של אסד בארמון הנשיאות.
הערכות זהירות
קשה להעריך את הנזקים שצבר עד כה המשק הסורי. הכלכלן וליד ג'דאע הציג לאחרונה מחקר חלקי שנועד לאמוד את היקף הנזקים אך הוא התמקד בארבעה סעיפים בלבד – בתים, ריהוט, חסכונות משקי הבית ומכוניות. הוא הגיע למסקנה כי עד כה הנזקים נאמדים ב-36.5 מיליארד דולר.
גם ג'דאע יודע כי ההערכות שלו הן זהירות בלבד מאחר שלא ניסה אפילו לחשב נזקים לתשתיות למשל או את הנזקים שנגרמו כתוצאה מהירידה בפעילות הכלכלית או אובדן כ-9 מיליארד דולר בשנה הכנסות מתיירות (שלא לדבר על אובדן חיים של כ-30 אלף נפש). הוא גם לא עסק בהערכת נזקים בבירה דמשק.
בכל אופן, המחקר של ג'דאע מבוסס על נתוני אוכלוסייה אותו פרסמה הלשכה הסורית לסטטיסטיקה במהלך 2011 וכן נתונים נוספים שפורסמו ב-17 החודשים האחרונים. מהמחקר עולה כי הנזקים הגדולים ביותר נגרמו באזורים הכפריים בדמשק וזאת לפי הפירוט הבא:
• מחוז האזורים הכפריים של דמשק – 12 מיליארד דולר;
• חומס - 9.5 מיליארד דולר;
• חמה - 3.6 מיליארד דולר;
• אידליב - 3 מיליארד דולר;
• דיר א-זור - 2.4 מיליארד;
• דרעא - 2.3 מיליארד דולר;
• חלב - 2.2 מיליארד דולר;
• חסכה ולאד'קיה – 1.5 מיליארד דולר.
שימור הצבא והפקידות
עבדאלאסט סיידא, מנהיג המועצה הלאומית, סבור כי הקהילה הבינלאומית תצטרך להתגייס למען שיקומה של סוריה הן מנזקי המלחמה והן מנזקי 4 העשורים בה שלטה חמולת אסד במדינה ובמשאביה.
לפני מספר חודשים טענו מנהיגים באופוזיציה בעת מפגש באבו דאבי כי סוריה תזדקק לסכום מינימלי ומיידי של כ-11.5 מיליארד דולר בחצי השנה הראשונה לאחר נפילת המשטר הקיים וזאת כדי לתמוך בשער הלירה הקורס וכדי לשלם את משכורות מועסקי המגזר הציבורי. מדובר ב"כסף קטן", כפי שנראה בהמשך.
אבל הרצון הזה לשמור על עובדי המגזר הציבורי ובכלל זה אנשי מערכת הביטחון מלמד כי באופוזיציה הסורית הסיקו את המסקנות מהשנים הראשונות לשיקומה של עיראק לאחר הפלת סדאם חוסיין. אז מפלגת הבעת' הוצאה מחוץ לחוק וכן נפסלו אנשי הצבא מלשרת באדמיניסטרציה החדשה, דבר שבדיעבד התגלה כטעות במסגרת מאמצי השיקום. כמו כן, האופוזיציה בדרך זו מבטיחה "אופק" לנאמניו של אסד כי יימצא להם המקום ב"סוריה החדשה".
נראה כי עד שהאש בסוריה לא תינצר איש לא יידע מהו הנזק הכלכלי שנגרם למדינה. ג'דאע מעריך כי יידרשו כ-200 מיליארד דולר לשיקום המדינה, אך ככל שעוברים הימים - כך נערמים הנזקים.
לסוריה אין את היכולות לממן בעצמה את בנייתו מחדש של המשק גם אם הנזק יסתכם בסופו של דבר ב-50 מיליארד או 100 מיליארד דולר "בלבד". להבדיל מהשכנה עיראק שהיום עושה חיל בכל האמור לייצוא הנפט (כ-8 מיליארד דולר הכנסות בחודש שעבר), לסוריה יכולת ייצוא מוגבלת של נפט המוערכת בכ-150 אלף חביות ביום, וזאת אחרי שכל המתקנים ישופצו וישודרגו.
כרגע במצב הכלכלי הנוכחי קשה לראות התגייסות עולמית לטובת שיקום סוריה, בנוסח "תכנית מרשל" לשיקום אירופה אחרי מלחמת העולם השנייה. בנוסף, המדינות הערביות עשירות הנפט טרודות כרגע בזירות אחרות (סעודיה מזרימה מיליארדים לשכנתה תימן, קטאר פועלת בלוב ובמצרים) כך שנראה כי כשהאש תשכך (כנראה רק בעוד מספר שנים), תחל מלחמה לא פחות קשה עבור הסורים - הישרדות.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il