לשמור על בריאות החניכיים: 6 השלבים המנצחים
האם יש קשר בין שמירה על בריאות החניכיים לבריאות השיניים? מה צריך לעשות כדי לשמור על פה בריא? 6 השלבים שיתרמו לבריאות הפה
חניכיים הן שם כולל למנגנון האחיזה של השיניים בעצם הלסת. ומכאן תפקידן - להגן ולשמור על מקומן של השיניים בתוך הפה.
שמירה לקויה על היגיינת הפה גוררת לא רק עששת בשיניים אלא דלקות בחניכיים שעלולות לגרום לנסיגתן, לכאבים, לנפיחות ולפגיעה באחיזת השיניים בפה, מסביר ד"ר חגי סלוצקי, מומחה לרפואת שיניים ציבורית וסגן רופא השיניים הראשי ברשת כללית סמייל.
עוד כתבות על שמירה על היגיינת הפה ב-ynet:
- משחות שיניים טבעיות: מי באמת צריך פלואוריד?
אלא שלחניכיים תפקיד נוסף: גופנו מכוסה ברקמות הגנה כמו עור, ציפורניים וכדומה. המקום היחיד שבו רקמת ההגנה אינה אטומה לחלוטין - הוא בחיבור בין השיניים לחניכיים.
דרך החיבור הזה עלולים לחדור חיידקים ומזהמים, שמלבד פגיעה במנגנון האחיזה של השיניים עלולים לחדור למחזור הדם ולפגוע בגוף כולו. השמירה על חניכיים בריאות, אם כן, חשובה כדי לשמור הן על השיניים והן על בריאותו של הגוף בכלל.
איך שומרים על החניכיים? הנה עצותיו:
אבחון: האם החניכיים מדממות בזמן צחצוח או אכילה? זה סימן שהן מודלקות. גם כאב או תחושה של מקום בצקתי ונפוח בתוך הפה מעידה על דלקת. אל תתעלמו. זה הזמן לגשת לרופא השיניים, כדי לא להחמיר את המצב. זכרו כי דלקת המטופלת בתחילת דרכה ניתנת להבראה מלאה. ביקור אצל רופא השיניים/שיננית: יש להקפיד על הביקורים לפי המלצת הרופא.
צחצוח: אתם לא מוותרים על מקלחת מדי יום? אין סיבה שתוותרו על צחצוח. חשוב מאוד לשמור על שגרת היגיינה יום-יומית, לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה, ואם זה בלתי אפשרי - הקפידו על צחצוח פעמיים ביום, בוקר וערב, כדי להסיר את רובד החיידקים ולסלק את האבנית.
טכניקת הצחצוח: אל תפעילו כוח בצחצוח, אלא השקיעו בטכניקה. הפעלת כוח רב תפצע את החניכיים ותגרור שחיקה ונסיגה שלהן. צחצחו את 'קו התפר' בין השיניים והחניכיים, הן מהצד החיצוני והן מהצד הפנימי של השיניים, סמוך ללשון. אל תשכחו גם את משטחי הלעיסה, כדי למנוע עששת.
עברו בעדינות עם המברשת גם על החניכיים ונקו אותן. חשוב להימנע מצחצוח לינארי (מלמטה למעלה או לצדדים.( יש לצחצח במעגלים או במשיכה אנכית שמתחילה מצוואר השן ללהב. מברשת השיניים: יש להשתמש במברשת רכה עם ראש לא גדול מדי - כזה שיגיע לכל פינה, בעיקר לאזור הטוחנות, מאחור. חשוב להחליפה כשהסיבים נשחקים, כלומר אחת לשלושה חודשים בדרך כלל.
קחו את הזמן: יש לצחצח את השיניים במשך שתי דקות לפחות פעמיים ביום, חצי דקה בכל רבע פה. זמן קצר מזה לא יספיק כדי לנקות את כל השיניים כהלכה.
חוט דנטלי: החוט הדנטלי נועד להסיר שיירי מזון שנתקעו בין השיניים. אל תוותרו על שימוש בחוט לפחות פעם ביום.
טיפול בדלקת חניכיים: רופא השיניים יסלק את האבנית או יפנה לטיפול שיננית והדרכה ספציפית, ימליץ על טיפול בשטיפות פה, או בעת הצורך באנטיביוטיקה ייחודית לחניכיים.