מפגינים בפניציה חסמו כביש: "בושה לממשלה"
מנכ"ל המפעל הזהיר כי אם נתניהו לא יתערב, המפעל ייסגר. "זו אפליית הפריפריה. אם היינו ממוקמים במרכז הארץ זה לא היה קורה", אמר. כביש 77 נחסם, המפגינים התעמתו עם נהגים
עובדי מפעל פניציה באזור התעשייה ציפורית שבנצרת ממשיכים להיאבק על עתידם: עובדי המפעל הפגינו הבוקר (א') והבעירו פחים במקום, ובהמשך יצאו להפגין גם בכניסה לאזור התעשייה, על כביש 77, שנחסם לתנועה בעקבות זאת. עימותים קשים התפתחו במקום בין המפגינים לנהגים.
פניציה בסכנת סגירה - עדכונים נוספים בחדשות ynet:
עובדי פניציה קיבלו שבת במפעל עם צלחות ריקות
עובדי פניציה חסמו כביש בת"א: "ביבי תתעורר"
נלחמים נגד פיטורים מפניציה: "קרב על הבית"
ערן חיימוביץ', מנכ"ל מפעל פניציה, הזהיר כי אם ראש הממשלה לא יתערב תוך מספר ימים במשבר, ייאלצו אנשיו להתחיל בהליכי כיבוי התנור, לבו של המפעל, כבר בסוף החודש. משמעות המהלך היא סגירת המפעל ופיטורים מאסיביים של עובדים.
המשבר בפניציה נובע, לדברי ההנהלה, מהעיכוב בהעברת צינור גז טבעי למפעל. לדברי חיימוביץ', התחייבה הממשלה להעביר את הגז כבר בשנת 2010, כשהבעלים הקימו מפעל חדש בציפורית בהשקעה של 40 מיליון דולר. "יש כיום חמש קבוצות רכישה שמתעניינות במפעל הזה, אבל אף אחד לא ישים פה שקל אם לא יידע מתי מגיע לכאן גז טבעי. כיום, למרות העובדה שיש הזמנות והמפעל עובד במלוא התפוקה, אנחנו לא יכולים להתחרות במפעלים אחרים בעולם שפועלים על בסיס אנרגיה חלופית".
מהממשלה מקבלים רק אמפתיה
הוא דרש כי הממשלה תממן את פער המחירים בין מחירי המזוט המשמשים כיום להפעלת המפעל, לבין מחיר הגז הטבעי. לדבריו, כ-30 אחוז מההוצאות במפעל מיועדות לרכישת אנרגיה להפעלת התנור, שיעור הוצאה שאינו רווחי ואינו מקובל. "אם היינו ממוקמים היום בין חדרה לגדרה, באזורים המרכזיים של המדינה, לא היינו במצב הזה היום. זה מקרה ברור של אפליית הפריפריה", אמר.
הוא הזכיר כי ההחלטה על הקמת המפעל החדש באזור הצפון נפלה לאחר מלחמת לבנון השנייה ותוך התחייבות של הממשלה לסיוע בתחום הגז הטבעי, שהכריעה את הכף בבחירת המיקום.
חיימוביץ' ציין עוד כי בשלוש השנים האחרונות עלה מחיר המזוט פי שלושה, בעוד מחיר הזכוכית בעולם ירד ב-40 אחוז. כ-70 אחוז מתוצרת המפעל מיועד לייצוא, הזכיר, וגם השוק המקומי ברובו משתמש בתוצרת המפעל. "המשמעות של סגירת פניציה היא לא רק בפחות הכנסות של דולרים למדינה, אלא גם בעלייה של מחירי הזכוכית בארץ, ועלייה במחירי הבנייה והדיור כתוצאה מכך", הזהיר.
התנור הוא מרכז המפעל וכיבויו משמעו הפסקה כוללת של הייצור. "כיבוי התנור אורך שלושה שבועות", אמר חיימוביץ', "והפעלתו מחדש אורכת שלושה שבועות נוספים. יש אלטרנטיבות של רכישת זכוכית ועיבודה במפעל, אבל אנחנו תעשיינים, לא סוחרים".
במפעל מעסיקים קרוב ל-400 עובדים ובהנהלה הזהירו כי רובם יפוטרו. יו"ר ההסתדרות במרחב העמקים, ליאון פרץ, הבטיח "מלחמה" והצהיר כי הפיטורים לא ייצאו אל הפועל. וגם נציגי ועד העובדים ציינו כי לא ייאפשרו את כיבוי התנור. "מהיום נתחיל לבדוק את כל המכולות שנכנסות למפעל ולא נאפשר להכניס ציוד לכיבוי התנור", הזהיר אחד מחברי הוועד.
יו"ר הוועד, חיים קטרי, אמר כי על שרי הממשלה להתבייש במה שהתרחש במפעל. "כשאנחנו מגיעים לממשלה אנחנו מקבלים הרבה אמפתיה ותו לא", אמר. "מה שנקבל בפועל הוא מכתב פיטורים שבוע לפני ראש השנה. זו פשוט בושה לממשלה".