שנה וחצי לאחר ההכרזה: שיקום הקישון מתחיל
ראשוני הדחפורים עלו על הקרקע והחלו בעבודות חפירת ערוץ הנחל העתידי, שיחליפו את תוואי הנחל המזוהם."אנחנו מתקנים את טעויות העבר ומוציאים את כל הזיהום שהצטבר בקרקעית הנחל", הכריז השר להגנת הסביבה גלעד ארדן
סוף כל סוף החלו העבודות לשיקום נחל הקישון המזוהם: השר להגנת הסביבה גלעד ארדן חנך הבוקר (ד) את תחילת עבודות חפירת ערוץ הנחל העתידי, שיחליף את תוואי הנחל המזוהם, וראשוני הדחפורים עלו על הקרקע. "אנחנו מתקנים את טעויות העבר ומוציאים את כל הזיהום שהצטבר בקרקעית הנחל לאורך השנים", אמר.
- הקישון יטוהר ב-220 מיליון, הזיהום יהפוך לפארק
- אז הונחה אבן פינה: הקמת פארק קישון תקועה
- חזון הקישון: פארק אקולוגי משותף לגלבוע וג'נין
הדחפורים החלו בעבודות העפר והטיית הנחל לתוואי חדש, שיהווה בסיס לפארק מטרופוליני שעתידים להקים במקום בתוך 3 שנים. התוואי ייחפר לאורך כקילומטר וחצי ויחליף את תוואי הנחל הנוכחי, שנמצא בצמוד למפעלים במפרץ חיפה.
עלות הפרויקט, הגדול מסוגו בצפון הארץ, תגיע ל-220 מיליון שקלים. כ-60% מהמימון יגיע מהמפעלים לאורך הנחל, שזיהמו אותו במשך עשרות שנים.
במשרד ציינו כי במקביל לעבודות, תיבחר חברה במכרז בינלאומי, שתוציא את הקרקעית המזוהמת ממורד הנחל ותטפל בה. הטיפול בקרקעית שתיחפר יבוצע בשיטה ביולוגית וייערך בשטח של כ-200 דונם בסמוך לנחל. לצד זאת, יתבצע ניטור לחומרים שיוצאו מהנחל. בסוף התהליך יעבור הנחל שיקום אקולוגי ונופי.
בתוכנית: ריאה ירוקה לתושבים
פרויקט השיקום של הנחל נחנך כבר לפני כשנה וחצי על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר ארדן, בטקס הנחת אבן פינה לפארק המתוכנן. תוכנית הקמת הפארק, שנקבעה בהחלטת ממשלה כבר לפני למעלה מעשר שנים.
תוכנית זו כוללת מלבד שיקום רצועת הנחל, גם הקמת שטחים ירוקים, רשת מסלולי הליכה ורכיבת אופניים וגם שטחים של חקלאות נופית שיתפרשו על פני כ-600 דונמים ויקושרו אל הפארק המטרופוליני במעלה הנחל. שני המתחמים הללו אמורים להפוך את האזור כולו לריאה ירוקה משמעותית עבור תושבי האזור.
"זהו יום היסטורי - הקישון מתחיל את תהליך השיקום שלו", אמר היום ארדן. "בקרוב, הנחל הזה שהיה המזוהם בארץ, יחזור לידי הציבור שיוכל לשוב וליהנות בו". בטקס השתתפו גם ראשי רשויות ובכירים ממפעלי המפרץ כמו מנכ"ל בז"ן, פנחס בוכריס ומנכ"ל תש"ן, רפי טטרקה, מנכ"לי מפעלים נוספים וראשי רשויות.