שתף קטע נבחר

 

אין הפסקות חשמל; המחיר - אוויר מזוהם יותר

מנתוני הלמ"ס עולה שפליטות חומרים מזהמים כתוצאה מייצור חשמל, עלו כבר ב-2011 בעקבות המחסור בגז טבעי ושימוש מוגבר בפחם, מזוט וסולר. לצד זאת עולים גם נתונים סביבתיים מעודדים, כמו הפחתת פליטות מכלי רכב ועלייה בטיפול בשפכים

הקיץ אמנם עבר ללא הפסקות חשמל נרחבות ויזומות, אבל המחיר הסביבתי ששילמנו על כך - היה גבוה. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום (ג'), במסגרת השנתון הסטטיסטי לשנת 2011, עולה שכבר אשתקד חלה עלייה בפליטות חומרים מזהמים כתוצאה מייצור חשמל.

 

 

הנתונים מתייחסים אמנם לשנה שעברה, אך לא מן הנמנע שבמהלך 2012 הם רק התגברו, שכן השימוש בדלקים המזהמים התגבר השנה ובמיוחד בקיץ האחרון, בשל בצורת החשמל. זאת על רקע העובדה שהמצרים הפסיקו את הזרמת הגז לישראל וכן העובדה שמאגרי הגז שבידי ישראל טרם הבשילו לכדי שימוש.

 

מנתוני הלמ"ס עולה שכבר ב-2011 חלה עלייה של 10% בפליטות גפרית דו-חמצנית (2SO) הנובעת בעיקר מהשימוש בפחם וכן עלייה בפליטות פחמן דו-חמצני (CO2) בשיעור של 3% לעומת שנת 2010, הנובעת משימוש מוגבר בפחם, מזוט וסולר והפחתת השימוש בגז טבעי. פליטות חלקיקי אבק מרחף (SPM) עלו אף הם, בשיעור של 15%. מנגד, חלה ירידה בפליטות חומרים מזהמים מכלי רכב, כתוצאה משיפורים טכנולוגים ושיפור באיכות הדלקים.

 

עוד עולה, כי בשנת 2010 נפלטו בסך הכל כ-76 מיליון טון גזי חממה במונחי פחמן דו-חמצני (CO2) בישראל. הפליטה לנפש עמדה על כ-10 טון - עלייה של 1% לעומת 2009, שנבעה בעיקר משינוי בסל הדלקים בתעשיית האנרגיה ומעלייה בשימוש בגזי חממה המכילים פלואור. מנגד, חלה ירידה ניכרת בחריגות ריכוזי חלקיקי אבק מרחף במרכז ובירושלים.

 

ירידה במפלסי הכנרת וים המלח

עוד עולה מהנתונים, כי מפלס ים המלח ממשיך לרדת בקצב של מעל מטר בשנה והגיע בדצמבר 2011 לשפל חסר תקדים של מינוס 425.5 מטר מתחת לפני הים. מפלס הכנרת עמד בנובמבר 2011 על 213.7 מטר מתחת לפני הים.

 

באשר למליחות הכנרת - זו לא השנתנה לעומת 2010 ועמדה על 273 מיליגרם כלוריד לליטר, כאשדר הריכוז המרבי הרצוי של כלוריד במי שתייה הוא 250 מיליגרם לליטר על פי תקנות משרד הבריאות. לעומת זאת, מליחות מי אקוויפר החוף המשיכה לעלות והגיעה ל-223 מיליגרם כלוריד לליטר. גם מליחות מי אקוויפר ההר עלתה, ל-143 מיליגרם כלוריד לליטר.

 

עוד עולה מהנתונים, כי אחוז החריגות הממוצע בבדיקות לגילוי חיידקים צואתיים בחופי הרחצה עמד על 3.4% מהבדיקות, כאשר חוף בו נרשמו החריגות הרבות ביותר הוא חוף בת גלים- 12.2% מהבדיקות.

 

לצד זאת עולים גם נתונים מעודדים, למשל עלייה בכמות השפכים המטופלים במכוני טיפול - 461 מיליוני מטרים מעוקבים בשנת 2011, לעומת 455 מיליוני מטרים מעוקבים בשנת 2010. 

 

בנוסף, שטח היער הנטוע עלה ב-2% ב-2011 והגיע ל-1,057 אלף דונם. שטחי שריפות היער הסתכמו ב-6 אלפי דונם. סך הפסולת הביתית והמסחרית עמדה על כ-4.76 מיליון טון, כ-1.7 ק"ג פסולת לנפש ליום בממוצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
תחנת הכוח באשקלון
צילום: גדי קבלו
מומלצים