שתף קטע נבחר

 

מחירון: כמה עולה להתפלל עם הרבנים הגדולים

להתפלל קרוב לאדמו"ר מויזניץ' יעלה לכם הרבה כסף, במניינים של הרב עובדיה יוסף או הרב שטיינמן המקומות כבר סגורים ממזמן, ורק אצל האדמו"ר מגור תוכלו לנסות ולהידחף - אך תיאלצו לעמוד לאורך כל התפילה. אז איפה אתם בחגים?

בראש השנה ויום כיפור, כך על-פי תפילת "כל נדרי", מותר "להתפלל עם העבריינים". ובכל זאת, יש מי שלא מסתפק בזה וב"ימים הנוראים" רוצה לידו את "גדולי הדור", כדי שישפיעו עליו מזכויותיהם – ואולי כך יזכה בדין. וכמה עולה התענוג? ynet בדק את מחירי המקומות השמורים בבתי הכנסת של הרבנים הבכירים בישראל, ומצא אותם - תופתעו או לא - בדרך כלל צנועים למדי, ולא שונים מבתי כנסת רגילים.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

מי שמבקש להתפלל עם הרב עובדיה יוסף (ועל הדרך גם עם "סלבס" נוספים, כמו מנהיגי ש"ס בעבר ובהווה - סגן ראש הממשלה אלי ישי, שר השיכון אריאל אטיאס ואולי אריה דרעי) – איחר את הרכבת. הביקוש עצום ומספר המקומות בבית הכנסת הצמוד לביתו של "מרן" מצומצם.

 

עדיפות ניתנת למתפללים הקבועים, הפוקדים את בית הכנסת בכל ימות השנה, והמקומות הנותרים נמכרים בשיטת "כל הקודם זוכה" - כבר כמה חודשים מראש. מי שנזכר בזמן וזכה לכיסא שילם 150 ש"ח (אם הוא אדם עובד) או 100 (אם הוא אברך כולל) – מחיר נמוך, אפילו ביחס לבתי כנסת "רגילים".

 

אצל הרב עובדיה עוברים לפני התיבה חזנים ופייטנים ידועים – משה חבושה וציון אוזן, אך התפילות לא ארוכות במיוחד, כדי שלא להכביד על הציבור ולהטריח אותו. מאותה סיבה אוסר "מרן" כניסת ילדים שעדיין אינם יודעים להתפלל – שלא ירעישו ויפריעו למתפללים האחרים.

  

300 שקל לתפילה עם הרב שטיינמן באיצקוביץ

עם פטירת הרב יוסף שלום אלישיב לפני כחודשיים, הפך הרב אהרון יהודה לייב שטיינמן למנהיג החרדי-ליטאי הבכיר ביותר, אבל הנהירה אחריו לבית הכנסת (ובכלל) - ב"ימים הנוראים" ובשאר ימות השנה – התחילה הרבה קודם לכן.

 

בראש השנה ויום הכיפורים מתפלל הרב שטיינמן סמוך לביתו, בבית הכנסת "איצקוביץ'" הידוע כאחד המרכזיים והסואנים בעולם היהודי כולו. במקום מספר גדול של חדרי תפילה, והגדול שבהם, בקומה העליונה, משמש בשני המועדים את הרב ו-350 גברים ונשים המתפללים עמו במניין.  

 

המחיר - 300 שקלים - לא רלוונטי לציבור הרחב, משום שרשימת הזכאים סגורה. "מדובר במתפללים קבועים", הסביר הגבאי יצחק שיינין לעיתון החרדי "משפחה". מי שבכל זאת מחפש אופטימיות זהירה ימצא אותה בהסתייגות שבסיפא: "אנחנו מפרסמים בצורה גלויה שאין כל חזקה על המקומות, וגם מי שרכש מקום שנים רבות לא יוכל לבוא בטענות אם בשנה הבאה לא נוכל למכור לו מסיבות שונות". 

 

תפילת עמידה

סקירת ה"שוק" מלמדת כי זול מאוד להיות חסיד – אם כי לא כל-כך נוח. בבית המדרש של האדמו"ר מגור בשכונת גאולה בירושלים, מצטופפים אלפים רבים הנמנים עם החסידות, שהיא הגדולה בארץ – ובחינם. זו האליה, הקוץ בה היא שכולם נאלצים לעמוד לאורך כל התפילה, שנמשכת רוב שעות היום, חוץ מכ-200 איש, מזקני הקהילה, שזוכים לשבת.

  

עסקני גור מדווחים כי לקראת הימים הנוראים נוהרים כ-20 אלף איש מכל ריכוזי החסידות בארץ ובעולם – כולל תלמידי ישיבות בגילאי העשרה וילדים צעירים יותר, כדי להתפלל עם האדמו"ר, וכבר שלוש שעות לפני כניסת החג הם נדחקים בבית המדרש, בניסיון לתפוס מקום טוב.

 

אלפי דולרים - ואתה קרוב לאדמו"ר

אולם התפילה המרכזי של חסידות בעלז בירושלים (מבנה מפואר שתושבי הבירה מכירים כ"בית המקדש") מכיל כעשרת אלפים מקומות, והמתפללים בו משלמים 500 שקל לכסא בראש השנה ויום הכיפורים. מי שתרם סכום כסף גבוה לבניין בית המדרש קנה לעצמו מקום קבוע, הנשמר לו תמורת תשלום דמי חבר חודשיים.  

 

גם בויז'ניץ - עוד חסידות מהגדולות בישראל – נשמר מקום של כבוד ל"גבירים" שסייעו להוצאות הבנייה לפני עשרות שנים, ובתפילות הימים הנוראים הם יזכו לשבת בגוש שליד האדמו"ר. שאר המתפללים ישלמו סכומים שנעים בין מאות בודדות של שקלים לאלפי דולרים, בהתאם לאזור העמידה או הישיבה - מהפראנצ'ס (טריבונות) שבירכתי האולם ועד למקומות שקרובים ל"מזרח" – שם יושב הרבי.

 

ישראל כהן, איש תקשורת חרדי ("כיכר השבת") וחסיד ויז'ניץ, אמר בהתרגשות: "האדמו"ר זצ"ל לא עבר לפני התיבה (שימש שליח ציבור, חזן – ק.נ) יותר מעשר שנים, בגלל מצבו, ועכשיו - בתוך שנת האבל על פטירתו – סוף-סוף נוכל לשמוע את בנו, האדמו"ר (החדש), מתפלל.

  

"אין אדם שרגיל לנוסח התפילה בויז'ניץ ויכול לוותר על ההזדמנות הזו, ולכן אלפים מגיעים מהארץ ומהעולם כדי לשמוע את הרב'ה. האולם יהיה מלא מפה לפה, על כל מקום בבית הכנסת יש כמה חסידים שרוצים לזכות להתפלל עם האדמו"ר בימים הנוראים".

 

ואפשר גם עם אדמו"רים שאינם

מחירי מקומות הישיבה בבתי הכנסת של הרבנים הראשיים - זולים: הרב שלמה עמאר מתפלל ב"אהבת שלום" שבשכונת גבעת המבתר בירושלים, שבו לא גובים תשלום. הרב יונה מצגר בבית הכנסת "תפארת צבי" בצפון הישן של תל אביב, שם משלמים 300 שקל. לרב אליהו בקשי-דורון (הרב הראשי לשעבר) מניין מיוחד

בתיכון הדתי הימלפרב בירושלים, הכולל כ-850 איש –

בחינם.

  

הרבנים הבכירים בציונות הדתית מתפללים בישיבות שבראשותם או בנשיאותם – שם נמכרים מקומות הישיבה במחירים סמליים (אם בכלל). הרב יעקב אריאל בישיבת רמת-גן, הרב חיים דרוקמן באור-עציון, הרב צפניה דרורי בישיבת קרית שמונה, הרב דב ליאור בישיבת ההסדר בקרית ארבע, הרב אהרון ליכטנשטיין בהר-עציון, הרב זלמן מלמד בישיבה בבית-אל והרב נחום אליעזר רבינוביץ' במעלה אדומים.

 

מי שלא חס על כספו וגם מוכן להסתפק ברב גדול שכבר איננו בין החיים, יכול לטוס לניו יורק, אל בית המדרש של הרבי מלובביץ' במרכז חב"ד העולמי שבשכונת קראון-הייטס בברוקלין, או לאוקראינה – שם ציון קברו של רבי נחמן מברסלב בעיירה אומן. המחיר בשמים – וגם הראש. חוויה רוחנית מובטחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עובדיה יוסף
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
הרב אהרון לייב שטיינמן
צילום: חיים צח
מומלצים