למה 50% לא נבדקות בחינם לסרטן צוואר הרחם?
הבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם ניתנת בחינם בישראל ומפחיתה את שיעור התמותה מהמחלה, אבל סקר חדש של מכבי מגלה כי 54% מהנשים לא ניגשות לבדיקה הפשוטה אצל הגינקולוג. ההמלצה: לעבור אותה פעם בשלוש שנים
משטח "פאפ" (Papanicolaou smear) הוא בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, המאפשר אבחון של המחלה בשלב מוקדם ואפילו טרום סרטני.
קראו עוד על סרטן צוואר הרחם:
- סרטן צוואר הרחם: הסיבות, האבחון והחיסון החדש
על פי ההמלצות, נשים בגילאי 60-21 צריכות לעבור בדיקת "פאפ" אחת לשלוש שנים, כאשר בשלוש השנים הראשונות ההמלצה היא לעבור את הבדיקה פעם בשנה.
מחקרים שונים מהארץ והעולם הראו ירידה משמעותית בשיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם, בזכות גילוי מוקדם של המחלה וטיפול בשלבים הראשונים שלה, לעתים אף בשלב הטרום-סרטני. בחלק מהמדינות נמצאה ירידה של 70% בתמותה בזכות בדיקת ה"פאפ".
דרך נוספת למניעת המחלה היא באמצעות חיסון. בישראל קיימת המלצה של משרד הבריאות להכלילו בתוכנית החיסונים הלאומית הניתנת במסגרת בתי הספר, אולם חרף ההמלצה החיסון עדיין לא בסל.
בישראל מאושרים שני חיסונים: גרדסיל, המגן מפני ארבעה זנים של הוירוס (6, 11, 16 ו-18) ויעיל במניעת סרטן צוואר הרחם ומחלות סרטן נוספות הנרגמות מהווירוס כדוגמת סרטן הפות, הפין והרקטום וכן במניעת קונדילומות. החיסון השני הוא סרווריקס, המגן מפני שני הזנים הגורמים לסרטן צוואר הרחם (16 ו-18) אך אינו מספק הגנה מפני יבלות באברי המין.
המחקר נערך על ידי חוקרים ממכבי שירותי בריאות, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית בירושלים ו-MSD, והוא התבסס על מערכות המחשוב המתקדמות של מכבי ומאגר הנתונים המקיף שלה.
מהמחקר עולה כי בין השנים 2008-2006 כ-54% מהנשים כלל לא ביצעו בדיקת "פאפ". רק 32% עברו בדיקה אחת ו-14% עברו שתי בדיקות ומעלה.
שיעור הנבדקות הגבוה ביותר נמצא בקרב נשים בגילאי 47-27 (כ-50%), ושיעור הנבדקות הנמוך ביותר נמצא בקרב נשים בגילאי 59-55 (כ-30%).
נוסף על כך, נמצא כי יש קשר בין מצב סוציו-אקונומי נמוך או העובדה שהנשים היו עולות חדשות ממדינות חבר העמים או אתיופיה למידת ההיענות שלהן לבדיקה. שיעור הנבדקות הנמצאות בדירוג סוציו-אקונומי 1 (הנמוך ביותר) היה 10% בלבד, בעוד ששיעור הנבדקות בדירוג הסוציו-אקונומי 17 עמד על כמעט 55%.
במכבי מעריכים שרוב הנשים אינן מגיעות לבדיקה תקופתית אצל רופא הנשים על פי ההמלצות, ולכן גם אינן מבצעות את הבדיקה.
לדעת צוות עורכי המחקר, שבראשו עמד ד"ר אדוארדו שכטר, הנתונים עשויים להסביר במידת מה את העובדה שאף שבישראל שיעור מקרי סרטן צוואר הרחם נמוך ביחס לעולם - רק חמישה מקרים לכל 100 אלף נשים, שיעור התמותה גבוה ודומה לשאר העולם: שתי נשים לכל 100 אלף.
"המסקנה המתבקשת היא כי בדיקת סקר 'פאפ', ללא תוכנית לאומית, תניב תוצאות נמוכות בקרב נשים", ציינו החוקרים, "במיוחד נשים המגיעות משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות, וגם אם הבדיקות ממומנות על ידי קופות החולים. מידת המודעות וההיענות של הנשים נמוכה ומדאיגה, שכן בהיעדר בדיקות 'פאפ' עולים סיכויי הנשים משמעותית לחלות בסרטן צוואר הרחם".