קרטר, 1980: כך ננהל מלחמה גרעינית מול רוסיה
נשיא ארה"ב לשעבר שנחשב חלש בזירת החוץ אחראי דווקא לאחד הצווים היותר שנויים במחלוקת שאפשרו לנהל מלחמה גרעינית מול הסובייטים, גם אם אלה ישתמשו בנשק קונבציונלי
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד חדשות ב-ynet:
- 30 מדינות יחלו בתרגיל ימי במפרץ הפרסי
הדלפות מהמסמך הגיעו זמן קצר לאחר החתימה עליו לכותרות הראשיות ב"וושינגטון פוסט" וב"ניו יורק טיימס", תחת האשמות מצד התקשורת שממשל קרטר מוריד את הסף ליציאה למלחמה גרעינית. אולם, המסמך הסודי ביותר על הדרך שבה תכננה ארה"ב לנהל מלחמה שכזו, נחשף רק עכשיו באופן מלא.
הצו הנשיאותי הזה עוצב בשיאה של המלחמה הקרה, בתקופת הפלישה הסובייטית לאפגניסטן, החרם על המשחקים האולימפיים במוסקבה, חוסר יציבות במזרח התיכון, מתיחות מול סין, באירופה ובקרן אפריקה. מתנגדי ההחלטה טענו שהמסמך מלבה את המתיחות מול ברית המועצות.
- קישור למסמך המקורי מאתר ארכיון הביטחון הלאומי של ארה"ב
המרכיב העיקרי בצו הנשיאותי PD-59 עוסק בשימוש בנשק גרעיני אמריקני להבסת כוחות אויב הנלחמים בנשק קונבנציונלי. ההנחה מאחורי סעיף זה הייתה שבניגוד להערכות הקיימות, שימוש בגרעין נגד הסובייטים לא יגרום לחזון האפוקליפטי שבו ייעשה שימוש הדדי ומאסיבי של שתי המעצמות בנשק אטומי. הוא כלל שימוש בטכנלוגיית מודיעין מתקדמת להשגת מידע על מטרות מתאימות בשדה הקרב. היכולת להכות במטרות אלה נקרה "הבט, שגר, הבט" - להבחין במטרה, להכות בה, ואז להעריך את הנזק שנעשה לה.
מתברר שדווקא ג'ימי קרטר, שנחשב לנשיא חלש ו"פציפיסט", היה מוכן להילחם מלחמה גרעינית טקטית, ש"תבטיח אחוז גבוה של גמישות, יכולת הישרדות, וביצועים הולמים אל מול פעולות של האויב". המסמך מדבר על אפשרות שההרתעה תיכשל, וארצות הברית תיאלץ להיכנס למלחמה שבה האויב ישלם מחיר כבד במיוחד.
מזכר של עוזר צבאי במועצה לביטחון לאומי, וויליאם אודום, מתאר את שר ההגנה של קרטר הרולד בראון מוביל מהלך כזה בתרגיל צבאי שביים היתקלות עם כוחות במזרח אירופה ובקוריאה. במהלך זה היה אמור כביכול להיעשות שימוש בכלי נשק גרעיניים לתקיפת חיילי אויב הלוחמים בנשק קונבנציונלי. אודום ואחרים, העומדים מאחורי המסמך, סברו כי שימוש בנשק גרעיני בידי ארה"ב, לא יוביל לעימות גרעיני כולל.