הפיצוץ באתר הגרעין האיראני: "לא נגרם לנו נזק"
טהרן הודתה כי אירע פיצוץ בקווי החשמל למתקן ההעשרה בפורדו, אבל טענה: "היה גיבוי, ולפרויקט הגרעין לא נגרם נזק". איראן האשימה גם ש"טרוריסטים" חדרו לסבא"א, ובמערב ענו: "מגוחך, ניסיון להסיט את תשומת הלב מהולכת הסוכנות שולל"
איראן מאשימה את סוכנות האו"ם בטרור מכוון, רומזת כי ישראל ממשיכה לנסות ולעצור באמצעים חשאיים את תוכנית הגרעין האיראנית, אבל טוענת: "לנו לא נגרם נזק". זמן קצר לאחר ההודעה הדרמטית אתמול (יום ב') של ראש סוכנות הגרעין באיראן כי "פיצוצים" אירעו בחודש שעבר בקווי חשמל למתקן העשרת האורניום התת-קרקעי בפורדו, טען אותו בכיר כי לפרויקט הגרעין לא נגרם שום נזק.
איראן, הפצצה וההפצצה, כותרות אחרונות:
מלחמה שקטה: "פיצוץ בקווי חשמל לאתר גרעין"
אינדיק חוזה: עימות צבאי עם איראן ב-2013
30 מדינות פותחות בתרגיל ימי במפרץ הפרסי
נתניהו: קרבים לסוף המשחק באיראן, צריך קו אדום
"מכיוון שנתקלנו בבעיה הזו קודם בנתנז, נערכנו בהתאם, השתמשנו בסוללת גיבוי וכך התגברנו על החבלה", הדגיש ראש הסוכנות האיראנית, פרידון עבאסי. במסיבת עיתונאים בווינה, בנוגע לניתוק החשמל המסתורי, פנה עבאסי לעומדים מאחורי המעשה ואמר: "לידיעת אלה שמנסים לחבל לנו באתרי הגרעין, אני מודיע שיש לנו גם קווי חשמל חבויים למתקני הגרעין שלנו".
ראש סוכנות הגרעין בטהרן מסר כי החבלה אירעה ביום שישי, ה-17 באוגוסט, "אז נותקו קווי החשמל מהעיר קום לאתר בפורדו, באמצעות חומרי נפץ". הוא הזכיר כי ניתוק חשמל הוא אחד הדרכים להזיק לצנטריפוגות והאשים ישירות את סבא"א: "ייתכן שטרוריסטים וחבלנים חדרו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית".
לדבריו, "בשעות הבוקר שלמחרת פקחי הסוכנות ביקשו לערוך ביקור במתקן. האם אין קשר בין הביקור לפיצוץ? מי אם לא הפקחים יכול בזמן קצר כזה לקבל גישה למתקן ולדווח על ממדי הנזק?". ואכן, בדו"ח סבא"א האחרון בנוגע לאיראן, נכתב כי הפקחים ביקרו בפורדו ב-18 באוגוסט, אך לא צוין שנגרם נזק כלשהו לאתר. לעומת זאת, בדו"ח כן נכתב שהאיראנים הצליחו להכפיל את מספר הצנטריפוגות בפורדו והוא מגיע כעת ליותר מ-2,000. עם זאת, רק 696 מהן פעילות.
"תנו לנו את הפרטים על מתקני ההעשרה בישראל"
לאחר שנפגש עם ראש סבא"א, יוקיה אמאנו, ביקש ממנו עבאסי כי "יימנע מפרסום מידע באינטרנט" שנוגע למידע על אתרי הגרעין. "אמרתי לו בפגישה שלאור המצב באזור ולאור הסכנה שנשקפת לאיראן, עליו לאפשר לנו להגן על ההישגים שלנו בתנאים שווים", הוא הוסיף וגם מצא זמן להתבדח: "הצעתי לו שייתן לנו את המאפיינים ואת המספר של מתקני ההעשרה של המשטר הציוני, שהוא אויב של איראן, כדי שהתנאים של שני הצדדים (לפגוע זה בזה. ד.כ.) יהיו שווים".
דיפלומט מערבי אמר כי ההאשמה האיראנית ש"טרוריסטים" הסתננו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית "מעליבה את סבא"א כולה ואת הצוות המקצועי שלה". לדבריו, "הטענות של טהרן הופכות ליותר ויותר נואשות ומגוחכות, והכול במטרה להסיט את תשומת הלב מחוסר שיתוף הפעולה עם סבא"א, ומהולכתה שולל".
מרק פיצ'פטריק, ראש התוכנית העוסקת באי-הפצת נשק גרעיני במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים, התייחס בעיתון הבריטי "טלגרף" להפסקת אספקת החשמל לפורדו ולצנטריפוגות ואמר כי "אם המכונות הללו לא קיבלו אספקת כוח, נגרם להן נזק חמור. אם לא היה כוח שיאפשר להם להסתובב, ואם הן עצרו, הן התרסקו". לדבריו, חבלה דומה במתקן בנתנז הובילה להרס של 50 צנטריפוגות.
המלחמה החשאית: חיסולים, וירוסים ופיצוצים
פרשננו רון בן ישי מסביר כי המלחמה החשאית נגד איראן נמשכת, ושותפים לה האמריקנים, הישראלים והבריטים. המקרה שעליו מדווחים האיראנים, אם אמנם התרחש, מוכיח שניתן להשבית את מתקני הגרעין הללו בלי פצצות חודרות בונקרים - קיימות דרכים נוספות שלא מצריכות תקיפה מסוכנת. עבאסי מצידו לא מודאג מהאיומים בתקיפה. הוא אמר כי המומחים האיראנים הצליחו למצוא דרכים שונות "לשמור על מתקני הגרעין האיראנים ללא פגע, גם בעת תקיפה אווירית ומתקפת טילים".
מאז 2010 חוסלו ארבעה מדעני גרעין איראנים, האחרון שבהם לפני עשרה חודשים, ובטהרן טענו כי ישראל וארה"ב עומדות מאחורי החיסולים במסגרת אותה מלחמה שקטה. בנוסף, פורסם בעבר כי הווירוס סטוקסנט גרם אף הוא לפרויקט הגרעין האיראני. הווירוס גרם לצנטריפוגות בנתנז לצאת משליטה, ולהיהרס. ה"ניו-יורק טיימס" חשף כי סטוקסנט היה חלק מתוכנית ה-CIA לפגיעה מכוונת בגרעין האיראני, שכונתה "המשחקים האולימפיים" ויצאה לדרך בתקופת ממשל ג'ורג' בוש.