איי המחלוקת: סין נגד יפן - זה ייגמר במלחמה?
ממשלת יפן רכשה את שרשרת האיים שעומדים במרכז סכסוך טריטוריאלי עם סין ועוררה הפגנות אלימות בערי המדינה הקומוניסטית נגד "הכיבוש היפני". עם שוך ההפגנות עמלו עובדי מחלקת התברואה של בייג'ינג להסיר את הכתמים שהותירו פצצות הצבע שהושלכו על השגרירות היפנית. סוף סיפור?
מנקים את הלכלוך אחרי הפגנות המחאה שהסתיימו, אך אין זה סוף סיפור: סין שבה היום (יום ד') לנורמליות אחרי שבימים האחרונים נערכו במדינה הפגנות זעם המוניות נגד הכיבוש היפני במלחמת העולם השנייה ונגד רכישת איים שעומדים במרכז סכסוך טריטוריאלי בין שתי המדינות על ידי הממשלה בטוקיו. בייג'ינג טוענת כי האיים, הנקראים סנקאקו על ידי היפנים ודיאויו על ידי הסינים, שייכים לה.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד חדשות בעולם :
- עיתון צרפתי פרסם קריקטורות של מוחמד בעירום
- שוב ירה לעצמו ברגל. הימים הנוראים של רומני
- חוקרת אמריקנית: פפירוס רומז - ישו היה נשוי
- אובמה מגיב לרומני: מוחק חלק גדול מהמדינה
עובדי מחלקת התברואה של עיריית בייג'ינג השתמשו בצינורות מים בלחץ גבוה כדי להסיר את הכתמים שהותירו פצצות הצבע שהושלכו אתמול לעבר שגרירות יפן בעיר. בנוסף, מחסומי דרכים הוסרו, תנועת כלי הרכב שבה לסדרה באזור שסובב את השגרירות היפנית, אולם שוטרים הרחיקו הולכי רגל מהמקום.
בתי עסק יפניים רבים בסין, בהם מסעדות, חנויות ומפעלים, נסגרו בימים האחרונים בעקבות ההפגנות האלימות מול שגרירות יפן בבייג'ינג, במהלכן הושחתו כלי רכב במקום ומפגינים יידו אבנים ובקבוקי מים על מתחם השגרירות. הלילה דווח כי בתי העסק היפניים נפתחו שוב לעסקים.
הסינים לא שוכחים את "תקרית מוקדן" מ-1931
ברחבי סין יצאו המוני מפגינים אנטי-יפנים לרחובות הערים אחרי שממשלת יפן רכשה את איי המחלוקת בים סין המזרחי, שעל פי הערכות בסמוך אליהם יש שדות גז טבעי עצומים ודגה רבה. אתמול נערכו הפגנות על רקע יום השנה ה-81 ל"תקרית מוקדן" - האירוע שסיפק ליפן האימפריאלית את התירוץ לפלוש למנצ'וריה הסינית ב-1931. במדינה הקומוניסטית נתפש יום זה כיום של השפלה לאומית.
המפגינים הסינים לא הסתפקו בהפגנות מול שגרירות יפן וכמה עשרות מהם הפגינו ליד שגרירות ארצות הברית בבייג'ינג. כמה מפגינים הקיפו את רכבו של השגריר האמריקני גארי לוק וניסו למנוע ממנו להיכנס למתחם השגרירות.
ארה"ב, בעלת ברית קרובה של יפן, מסרה כי היא לא נוקטת עמדה בסוגיית איי המחלוקת, אולם גם היא הייתה באחרונה מטרה למפגינים סינים שרצו להוציא את זעמם. מחלקת המדינה בוושינגטון מסרה כי השגריר לוק לא נפגע על ידי המפגינים ושהדיפלומטים האמריקנים במדינה הביעו את חששותיהם מהמשך המחאה בפני משרד החוץ הסיני.
יפן טוענת לבעלות על האיים מאז 1895
בייג'ינג וטוקיו מסוכסכות זה עשרות שנים על רקע שאלת השליטה בשרשרת האיים סנקאקו/דיאויו. יפן טוענת לבעלות על האיים מאז 1895, ארה"ב שלטה עליהם אחרי מלחמת העולם השנייה והעבירה אותם לידי הממשלה בטוקיו ב-1972.המתיחות בין שתי המדינות האסייתיות הגיעה בחודש שעבר לשיא, אחרי שקבוצה של לאומנים יפנים הגיעה בשחייה לאי סלעי בים סין המזרחי, הנמצא בלב שטח המחלוקת עם בייג'ינג, והציבה במקום את דגל יפן. צעד זה הצית הפגנות מחאה גדולות בסין ונזיפה דיפלומטית מצד בייג'ינג.
שבוע קודם לכן חמקה קבוצה של 14 פעילים סינים מעין משמר החופים היפני, הגיעה לאחד האיים הלא מיושבים - והניפה בו את דגל סין. אך הקש ששבר את גב הגמל מבחינת הסינים היה ההודעה של ממשלת יפן כי רכשה את האיים מאזרח יפני פרטי. בתגובה, סין שלחה ספינות סיור לאזור האיים וכלי התקשורת במדינה הקומוניסטית קראו לאזרחים לצאת לרחובות ולהפגין פטריוטיות על ידי החרמת מוצרים יפניים וביטול נסיעות ליפן.