שתף קטע נבחר

 

ישראל ביקשה מסבא"א בדיקה מקיפה לכור בשורק

בנאומו בפני הסוכנות הבינלאומית, ביקש ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, שאול חורב, "להרגיע את הציבור בישראל" לגבי בטיחות המתקנים בארץ. הוא הביע התנגדות ליוזמה שבעבר זכתה לתמיכת אובמה - כינוס ועידה אזורית לפירוז גרעיני

ישראל לא נוהגת לדבר בפומבי על מדיניות הגרעין שלה, אבל בוועידה הכללית השנתית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) בווינה, נשא אמש (יום ד') הנציג הישראלי נאום ארוך יחסית - ובו תקף את איראן ואת סוריה, הביע התנגדות נחרצת לכינוס ועידה לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני וגם ביקש להרגיע את הציבור: הכור האטומי הישראלי בטוח. לפחות זה שבנחל שורק.

 

 

ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, ד"ר שאול חורב, דיבר בנאומו בוועידה על האסון הגרעיני בכור בפוקושימה שביפן לפני כשנה וחצי, "שנותר טרי בראשנו. ברמה הלאומית, בין יתר הצעדים לשיפור הבטיחות הגרעינית, ביקשנו רשמית מסבא"א לערוך בדיקת בטיחות משולבת של כור המחקר הישראלי IRR-1 במרכז למחקר גרעיני בשורק".

 

הכור בדימונה. ומה קורה שם? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור בדימונה. ומה קורה שם?(צילום: AFP)

 

הכור בשורק נמצא תחת פיקוח של סבא"א, בעוד הקריה למחקר גרעיני בדימונה, שם לפי פרסומים זרים מיוצר הנשק הגרעיני, אינה פתוחה לפקחים. לדברי חורב, "אני בטוח שמשימת הבטיחות הזו תועיל לכל הנוגעים בדבר בישראל, גם לציבור הכללי.

 היא גם תפגין את פעולת המרכזים הגרעיניים של ישראל בהתאם לסטנדרטים בטיחותיים גבוהים, בהתאם לאלו של סבא"א".

 

חורב פתח את נאומו בתיאור המצב במזרח התיכון, ובמיוחד נגע בשתי המדינות שנמצאות תחת חקירת סוכנות הגרעין של האו"ם בשל חתירתן להשגת נשק גרעיני - איראן וסוריה. בהקשר האיראני, הוא הזכיר את האיומים בהשמדת ישראל והבטיח: "ישראל אינה נותרת אדישה לנוכח איומים ישירים ומרומזים אלו. לישראל היכולת להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה".

 

הכור בשורק. אמור להיסגר עוד שש שנים (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
הכור בשורק. אמור להיסגר עוד שש שנים(צילום: טל שחר)

 

ברקע כוונות מחודשות לכנס בסוף השנה ועידה לפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני - יוזמה שבה תמכה ארצות הברית בפעם הקודמת שעלתה, במאי 2010 - ראש הוועדה הישראלית לאנרגיה אטומית הביע התנגדות נחרצת לכך. חורב נימק זאת ראשית בהיסטוריה של הפרות אמנות בינלאומיות על-ידי מדינות ערב, שחתרו להישג נשק להשמדה המונית.

 

"שום קמפיין פוליטי או דיפלומטי במוסדות הבינלאומיים, יהיו אשר יהיו מניעיו, לא יוכל לפצות על הפער העמוק שנוצר במשך עשורים בדמות אי-ציות, התחמשות, אלימות וטרור", אמר חורב. "כל יוזמה לקדם את הוועידה בנושא המזרח התיכון תהיה חסרת ערך".

 

עמדת ישראל לאורך השנים, במסגרת מדיניות העמימות הגרעינית, היא ש"לא נהיה הראשונים להציג נשק גרעיני במזרח התיכון". בנאומו אמש, אמר הנציג בסבא"א שמדינות ערביות ביקשו "בזדון לדון בנושא שכותרתו 'יכולות הגרעין הישראליות'. רוב הוועידה הכללית דחה את היוזמה הזו ב-2010...

 למרות זאת, המדינות הערביות מנסות שוב לכפות את סדר היום. מיותר לומר שתוצר יוזמה אנטי-ישראלית סדרתית לא יכול להיות אמון בין הצדדים באזור, ולא קידום אמיתי של פיקוח על נשק".

 

בשבועות האחרונים שוב הביע מלך ירדן תרעומת על כך שישראל לטענתו מונעת מהממלכה התקדמות בתוכנית גרעין לצורכי שלום. חורב ביקש להדגיש ש"ישראל תומכת בשימוש בכוח גרעיני על-ידי שכנותיה, כדי להתמודד עם צורכיהן בנושאי אנרגיה ומים... ישראל גם סיפקה מידע גיאולוגי מקיף לירדן בהתאם לבקשתה באשר למיקום המתקן".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בשורק. תחת פיקוח
צילום: טל שחר
מומלצים