שתף קטע נבחר
 

הצרות של טורקיה הן ההזדמנות של ישראל

טורקיה הצליחה להסתכסך בו זמנית עם עיראק, איראן וסוריה וזקוקה כעת להישגים בזירה הבינלאומית. נרמול יחסי טורקיה-ישראל הוא אינטרס משותף לשני הצדדים

שפל היסטורי ביחסי טורקיה ישראל נרשם לאחר עצירת המשט הטורקי לעזה. לא מעט ישראלים רואים בטורקיה מדינה עוינת וברש ממשלתה, רג'פ טאיפ ארדואן, שונא יהודים. ואולם, האם באמת שנאת יהודים עומדת בבסיס שינוי יחסי טורקיה-ישראל בשנים האחרונות? הרי אותו ארדואן "שונא ישראל" קיים בתחילת דרכו קשרים תקינים עם ישראל ואף ביקר בה, כולל ב"יד ושם". ייתכן שהמציאות במקום אחר ואם נשכיל להבינה נוכל להחזיר את יחסינו עם טורקיה על כנם. נכון שארדואן רואה בעצמו מנהיג העם המוסלמי המדוכא בכל מקום, אבל ישראל אינה עומדת בראש מעייניו, אלא רצונו להפוך את טורקיה למדינה דתית-דמוקרטית וכוח אזורי מוביל.

 

מאז עלייתו לשלטון ,פועל ארדואן להעביר באופן הדרגתי את כל מוקדי הכוח מהרוב החילוני למיעוט השמרני-הדתי (שמאז הפך לרוב). רק לאחרונה השלים מהלכים מתוחכמים לנטרול כוח הצבא שעד לא מזמן נתפס כמגן הדמוקרטיה החילונית שאטאטורק, אבי האומה הטורקית, בנה.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

לקצר עוד את שעון הקיץ / אביגדור שנאן

לא, אשתי ארזה לי / קצין ביטחון בנתב"ג

בשליחות נתניהו?
ארדואן: איל הון יהודי בא לתווך / ynet
ראש הממשלה הטורקי סיפר שישראל שלחה איש עסקים יהודי, ככל הנראה רון לאודר, כדי לתווך בין המדינות. "שלחו אלינו את היהודי העשיר בעולם לפני כמה חודשים", אמר ארדואן
לכתבה המלאה

 

במקביל, ובהשראת שר החוץ שלו, פרופ' למדעי המדינה אחמט דבוטאולו, פועל ארדואן להפוך את טורקיה משחקן פסיבי בזירה הבינלאומית לכוח אזורי תוך ניצול קשריה ההיסטוריים, הדתיים והגיאו-פוליטיים עם שכנותיה. ואם לשם השגת מטרות אלו נדרש להקריב את יחסי טורקיה-ישראל (או להשתמש בישראל לצורך הסחת דעת ופופוליזם) כך ייעשה. כך ניתן גם להבין את יחסי ארדואן עם אסד בעל בריתו לשעבר - משזוהה פוטנציאל להגדלת ההשפעה של טורקיה הסונית על המדינה הנשלטת על-ידי מיעוט עלאווי עטה טורקיה על ההזדמנות תחת הדגל של הצלת אזרחי סוריה החופשית.

 

לא הכול ורוד עבור הצמד ארדואן-דבוטאולו. מדיניות "אפס בעיות בגבולות" שטורקיה דבקה בה על-מנת להתקרב לשכנותיה ולהגדיל את כוח ההשפעה עליהן פשטה ככל הנראה את הרגל. טורקיה הצליחה להסתכסך בו זמנית עם עיראק, איראן וסוריה. גרעון המזרח התיכון ותמיכת אחמדינג'אד באסד עומדים בניגוד לאינטרסים של ארדואן. הטרור שארגון ה-PKK מנהל נגד טורקיה קם לתחיה וגובה קורבנות רבים מדי יום ביומו.

 

ישראל תתנצל, טורקיה תחזיר השגריר

ייתכן שצרותיה של טורקיה הן שעת הכושר של ישראל. ארדואן זקוק להישגים בזירה הבינלאומית ואנחנו זקוקים לחברים במזרח התיכון. נרמול יחסי טורקיה-ישראל יזכה את שתי המדינות בנקודות זכות אל מול ארה"ב בעלת בריתן המשותפת - שהשבר ביחסים פוגע באינטרסים שלה באזור - יסייע מבחינת ישראל במאבק נגד גרעון איראן, ובאופן פרדוכסלי יתמוך ברצון טורקיה להפוך לכוח מוביל באזור. שיפור היחסים ייאפשר שיתוף פעולה הדוק בין שתי המדינות במלחמתן בטרור, ויכין קרקע פוריה ליחסים הכלכליים הנמצאים בתת-מיצוי לפרוץ קדימה.

 

פתרון הסכסוך מחייב לעקוף בזהירות את משקעי העבר, ומאידך לקדם את הדיאלוג בין שתי המדינות. אני מציע את מתווה הפתרון הבא:

  1. ישראל תתנצל על טעויות שהתרחשו בעצירת המשט. הרי לא זה מה שצריך להוריד מכבודנו או מכוח ההרתעה שלנו.
  2. ישראל תתרום, כמחווה של רצון טוב ומבלי לקחת אחריות לקרן טורקית לשיקום משפחות ההרוגים שתוקם על-ידי ממשלת טורקיה.
  3. טורקיה תחזיר את שגרירה לישראל ותבטל את כל ההליכים נגד קציני צה"ל.

 

פתרון שכזה עשוי לסייע לישראל בקידום האינטרסים האזוריים שלה. לאחר חידוש האמון ההדדי בין שתי המדינות, תוכל טורקיה בטווח הארוך לשוב ולמלא תפקיד מגשר בין ישראל לעולם הערבי. גם אם היחסים לא ישובו מיד להיות כשהיו בעבר, החתירה לשיפור המצב צריכה להיות הבחירה האסטרטגית של ישראל.

 

עו"ד לוני בכר הוא ראש הדסק הטורקי במשרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה, ארדואן
צילום: AFP
צילום: אסנת רום
בחירה אסטרטגית. לוני בכר
צילום: אסנת רום
מומלצים