למרות הערבים: כנס באו"ם על הפליטים היהודים
במטה האו"ם בניו-יורק נערך לראשונה כנס על הפליטים היהודים שנמלטו מארצות ערב, למרות ניסיונות הסיכול של הליגה הערבית והטענה כי מדובר בשימוש ציני במונח "פליטים". סגן שר החוץ אילון: "לא מאוחר להביא צדק לפליטים שלנו"
גם לחץ ערבי כבד על האו"ם למנוע ברגע האחרון אירוע ראשון מסוגו על הפליטים היהודים יוצאי מדינות ערב לא עזר, ואתמול בערב (יום ו') נפתח הכינוס במטה האו"ם בניו-יורק. הדרישה הערבית לביטול האירוע נדחתה, ובעקבות זאת פנתה הליגה הערבית למזכירות האו"ם בבקשה להציב שולחן ולחלק הודעות לעיתונות בכניסה לאירוע הישראלי, אבל גם לזה סירב האו"ם. המשקיף הפלסטיני לאו"ם שיגר אמש אימייל לכתבים המסקרים את הארגון, ואליו צורף מאמרה של הבכירה הפלסטינית חנן עשראווי ב"הפניגטון פוסט", בו האשימה את ישראל בשימוש ציני במונח "פליטים".
עוד חדשות ב-ynet:
האירוע שיזמו משרד החוץ ומשלחת ישראל לאו"ם הוא ראשון מסוגו, והוא הועבר בשידור חי בערוץ האו"ם תחת הכותרת "הסיפור שטרם סופר על המזרח התיכון: צדק לפליטים היהודים ממדינות ערב". בכירים ממזכירות האו"ם השתתפו בו, וכך גם שגרירי מדינות מערביות.
סגן שר החוץ דני אילון, מי שהוביל את המאבק להכרה בפליטים היהודים, אמר כי זהו אירוע היסטורי: "בין כותלי האו"ם אנחנו מתחילים להביא צדק לפליטים היהודים שעונו, נרדפו וגורשו ושזכויותיהם נשללו". אילון הדגיש כי החלטת מועצת הביטחון 242 מדברת על עשיית צדק לפליטים במזרח התיכון, בזכות העובדה שהשגריר האמריקני באו"ם דאז, ארתור גולדברג, דחה את דרישת הסובייטים להכניס לנוסח את המילה הפליטים הערבים. "מדובר באיחור של 64 שנים, אבל אף פעם לא מאוחר מדי להביא צדק ולדבר על העובדות ההיסטוריות".
בכינוס נאם גם שגריר ישראל לאו"ם, רון פרושאור, שקרא לאו"ם להקים מרכז תיעוד ומחקר בנושא הפליטים היהודים שגורשו ממדינות ערב. "על האו"ם לזמן לעדות פליטים יהודים, לאסוף ראיות לגבי עברם ולהכיר בטרגדיה האנושית שחוו", אמר. "הפליטים היהודים זכאים שצדק ייעשה ומדינת ישראל פה לדרוש זאת בשמם".
השגריר תקף את האו"ם והקהילה הבינלאומית על "קשר שתיקה"
מכוון, לדבריו, כלפי הטרגדיה של היהודים שגורשו מארצות ערב, והוסיף כי "הגיע הזמן לתבוע ממדינות ערב לקחת אחריות היסטורית ומוסרית לגירושם, סבלם והפקעת רכושם של כמיליון פליטים יהודים".
לכינוס הובאו פליטים יהודים מארצות ערב, ובהם הרב אלי עבאדי, יליד ביירות, אדווין שוקר, יליד בגדד, והעיתונאי שלום ירושלמי שהוריו נאלצו להשאיר את רכושם בדמשק ולהימלט חסרי כול. השתתפו בו גם הפרופסורים למשפט ארווין קוטלר ואלן דרשוביץ, שדנו בזכויות החוקיות של היהודים יוצאי ארצות ערב.
Read this article in English