ממחר רפורמה בפסיכומטרי: "חיבור הוא כלי"
אחרי שלושה עשורים של שאלות אמריקניות בלבד, יידרשו מעתה התלמידים גם למשימת חיבור בן 50-25 שורות: "כך יימנע תהליך רידוד השפה". כמו כן יושמטו הפרקים של "שיכול אותיות" ו"מילים וביטויים". תגידו שלום לכרטיסיות המילים
- ארה"ב בוחרת 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
שינויים בפסיכומטרי - כתבות נוספות ב-ynet:
ד"ר נעמי גפני, מנהלת המחקר והפיתוח וממלאת מקום המנהל במרכז הארצי לבחינות והערכה, מבהירה שכל חיבור ייבדק על-ידי שני מעריכים מנוסים ומשקלו יהווה 25 אחוז מהציון הסופי של פרק החשיבה המילולית. במסגרת המטלה, שתימשך כ-30 דקות, יידרשו התלמידים והתלמידות להבחין בין דעות לעובדות. הם ימדדו על-פי סגנון הכתיבה, העושר הלשוני וחלוקה נכונה לפסקאות. אין זה משנה איזו דעה יביעו הנבחנים, כל עוד היא מנומקת, מבוססת ומנוסחת בבהירות. עם זאת, מבהירים במרכז הארצי, אין מקום לנימה אישית או ביטויים רגשיים, שימוש לא מדויק במילה או חזרות מיותרות, ו"מריחות" בטקסטים עלולות לפגום בציון הסופי.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- המחאה לא הזיזה: הלילה עוברים לשעון חורף
- בכיר איראני: סימנס שלחה ציוד ממולכד לגרעין
- עובד פניציה: "תמיד הצבעתי ביבי, עכשיו לא יודע"
"אני אוהבת לקרוא ספרים ואני מרגישה שאין לי בעיה להתנסח ולכתוב חיבורים בעברית", אומרת גלי, תלמידה מתל-אביב, שמעדיפה את מטלת החיבור על פני שינון מילים. "במהלך הלמידה יכולתי להתרכז בהכנה לבחינה בעיקר בחלק הכמותי, וכמעט לא הקדשתי זמן ומשאבים לחלק המילולי".
לעומתה, יואב מפתח תקווה דווקא סבור שהחיבור יהיה החלק הקשה ביותר בבחינה: "כתיבת חיבור כשלעצמה היא עניין שדורש ריכוז והרבה תשומת לב. ברגע שזה נעשה תחת לחץ של זמן זה גוזל ממך המון אנרגיות ואין לך כוח לחזור ולהתרכז בחלקי הבחינה האחרים".
אוהד גליק, הסמנכ"ל הפדגוגי של High-Q, שמכינה תלמידים למבחן הפסיכומטרי: "אנחנו עומדים בפני תחילתו של מהפך ומעניין יהיה לבדוק איזה אחוז מהתלמידים יודע להשתמש נכון כבר עכשיו בביטוי 'ברחל בתך הקטנה' ואיזה אחוז יידע תוך שנתיים-שלוש", הוא אומר. "שפה זה תרבות, וכשהשפה נעלמת או הופכת רדודה, גם התרבות לא משהו. החיבור כתנאי כניסה לאוניברסיטה יהיה הכלי לעצור את תהליך הרידוד של השפה. היום, חלק גדול מהסטודנטים לוקחים קורסים בכתיבה כחלק מההכנה הקדם-אקדמית. בעוד מספר שנים לא יהיה להם צורך בכך, הודות להכנה שניתנת להם כבר בשלב הבחינה הפסיכומטרית".
מנהל בית ספר "חרשן" לבגרות ופסיכומטרי, משה מיודובניק, מוסיף: "אלה שעומדים להשתתף בקורסי ההכנה לפסיכומטרי לקראת מועדי פברואר ואפריל שואלים אותנו כבר כעת מה מומלץ לקרוא ואיפה משיגים חומרי קריאה. למעשה הם כבר משקיעים בקריאה רצינית ומרובה ומבחינה זו ניתן לומר שהשינוי כבר השיג את מטרתו. שינויי מבחנים ושינויי דגשים בחומר הם עניין שבשגרה כשמדובר לדוגמה בבחינות בגרות. לכן לא צריך להתרגש מהשינוי בבחינה הפסיכומטרית. הבחינה בודקת יכולות בסיסיות של חיבור ואין באמת ממה לפחד".