שתף קטע נבחר
 

שפל בגיוסי ההון - חשש לעלייה באבטלה

בנק ישראל: באוגוסט גויס במגזר העסקי חוב של 300 מיליון שקל בלבד, הנמוך ביותר מאז פברואר 2009. בבנק מתקשים לקבוע אם זו ירידה חד פעמית או סימן להאטה, אך משמעות קשיי החברות לגייס מימון היא עלייה אפשרית באבטלה. חולשת שוק ההון גם עלולה לבשר על עלייה במחירי הדיור

נתוני בנק ישראל בנוגע להיקף החוב במשק מלמדים כי המשק הישראלי חזר לימים השחורים שלאחר נפילת וול סטריט, בכל הנוגע ליכולת לגייס חוב כדי להרחיב פעילות כלכלית. בחודש אוגוסט 2012 גויס במגזר העסקי חוב בהיקף של 300 מיליון שקל בלבד, ההיקף הנמוך ביותר מאז פברואר 2009.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה:

 

בסך הכל, מדווחים בבנק ישראל, גדלה יתרת החוב של המגזר העסקי בחודש יולי ב-0.3%. הגידול מיוחס לירידה בשער השקל ולא לגיוסים נוספים.

 

נכון לסוף יולי עומדת יתרת החוב של המגזר העסקי על 790.5 מיליארד שקל. מתוך סכום זה, 404.8 מיליארד שקל הם חוב לבנקים , 166 מיליארד הונפקו באג"ח סחיר בארץ, 146.7 מיליארד שקל גויסו בחו"ל ו-73 מיליארד שקל גויסו באגרות חוב לא סחירות והלוואות חוץ בנקאיות.

 

לראשונה ב-2012: מתחת למיליארד שקל

מדובר בחודש הראשון ב-2012, שבו ההנפקות ירדו להיקף של מתחת למיליארד שקל, לאחר שביולי נרשמו הנפקות בהיקף של כ-3.5 מיליארד שקל ובאוגוסט 2011 בהיקף של יותר מ-1.5 מיליארד שקל. עם זאת, יש לציין כי בחודשים ספטמבר-נובמבר 2011 היה רצף של חודשים חלשים שבהם הונפקו אג"ח בשווי של פחות ממיליארד שקל וגם באוקטובר 2010 ובמאי 2010 היו נקודות שפל קרובות לזו שנרשמה בחודש שעבר.

 

האם מדובר בסימן להאטה כלכלית או בירידה חד פעמית? בבנק ישראל מציינים כי אין בידיהם סדרות נתונים ארוכות מספיק בכדי לקבוע מגמות עונתיות בגיוסי ההון, ולכן קשה להם לקבוע האם ההאטה בגיוסי ההון נובעת מגורמים עונתיים קבועים או מגורמים חד פעמיים.

 

עם זאת, מציינים בבנק המרכזי כי שוק ההון הישראלי קטן ולכן נתון לתנודתיות רבה. כל הנפקה של חברה בינונית או גדולה עשויה להטות את הנתונים לכאן או לכאן. מספיק חודש אחד שבו היו רק הנפקות קטנות, כדי להוריד את נתוני גיוס החוב לשפל. התנודתיות הזו מקשה עליהם לקבוע האם מדובר במגמה חדשה של האטה כלכלית ובבנק המרכזי מציינים כי יש להמתין לתוצאות בחודשים הקרובים כדי להתרשם.

 

הביקורת הציבורית גרמה ליתר זהירות

בעקבות נתוני אוגוסט, ירד היקף ההנפקות החודשי הממוצע לרמה של 2.2 מיליארד שקל. למרות הירידה בממוצע החודשי, היקף ההנפקות באוגוסט עומד כעת על פחות מ-15% משיעור ההנפקות הממוצע, שיעור נמוך ביותר לכל הדעות. הנתונים מאשרים את הדיווחים שהתקבלו בחודשים האחרונים מפעילים בשוק ההון, כי השוק "רדום".

 

לטענת גורמים בשוק ההון, ההאטה בכלכלה העולמית פגעה ברווחי החברות במשק הישראלי והתגברות הביקורת הציבורית על הסדרי החוב והפירמידות העסקיות גרמה ליתר זהירות בקרב הגופים המוסדיים הפעילים בשוק ההון, אשר מעדיפים לא פעם להשקיע בחו"ל כדי שלא לעמוד תחת זכוכית המגדלת של הרגולטורים, נבחרי הציבור והתקשורת בישראל. הצטברות התנאים הללו עשויה להסביר את הירידה החדה בהיקף ההנפקות.

 

חולשה של שוק ההון עלולה לבשר על עלייה קרבה בשיעור האבטלה, שכן חברות יתקשו להרחיב ייצור וליזום פרויקטים חדשים בהיעדר מימון. בנוסף, היא עשויה לפגוע ברווחי הציבור החוסך לפנסיה שכן מקור הרווחים קרנות הפנסיה הוא בהשקעות ההון שהן מבצעות. לבסוף, חולשה מתמשכת של שוק ההון עלולה לגרום גם לעלייה של מחירי הדיור, כפי שקרה ב-2009-2011.

 

בהיעדר אפשרויות אטרקטיביות להשקעה בבורסה, החוסכים נוטים להעביר את הכסף שלהם לנדל"ן, שמספק תשואה נאה ויציבה בשנים האחרונות. ההאטה בבורסה לאחר נפילת המניות בוול סטריט בתחילת 2009, נחשבת לגורם עיקרי בזינוק מחירי הדירות בישראל בשנים 2009-2011.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים