שתף קטע נבחר

המחבל המצרי החדש: אבא צעיר ומשכיל

בניגוד להערכות, את המתקפה שבה נהרג רב"ט נתנאל יהלומי, לא ביצעו בדואים מסיני. המחבלים שגופותיהם זוהו היו אנשי משפחה צעירים, בוגרי פקולטה לספרות שאיש לא חשד בהם בתמיכה בג'יהאד. זהו הפרופיל החדש של הטרוריסט המצרי שאיתו ייאלצו להתמודד גם המודיעין של מוחמד מורסי וגם צה"ל

לא בדואים, מחבלים מהאליטה המצרית: אחמד וג'יה (31) היה מוזיקאי וסולן להקה שהתמחתה במוזיקה דתית ואב לשתי בנות. בן דודו, בהאא זקזוק (25), בעל תואר בספרות ואב לילד, הוא בן לאב אקדמאי ממשפחה מכובדת. הם לא היו בדואים ושניהם באו מרקע סוציו-אקונומי גבוה. אלו הם המחבלים ממתקפת הטרור הקטלנית בגבול ישראל-מצרים לפני כעשרה ימים, שבה נהרג רב"ט נתנאל יהלומי. מתברר שהשניים שהו כמה חודשים במסגד קיצוני באזור קהיר וסיפרו למשפחות שהם ב"מחנה קיץ". משם יצאו למשימת ההרג.

 

בימים האחרונים מקדישים כלי התקשורת במצרים מאמצים רבים לשפוך אור על זהותם של השניים. זהות המחבל השלישי לא ידועה בשל המצב הקשה של הגופה. המידע שעולה צפוי להפתיע את גורמי המודיעין המצרי, ולא פחות מכך - את מקביליהם בישראל. מתברר שלא מדובר בבדואים מחצי האי סיני אלא בתושבי אזור הדלתא במצרים, שניהם בעלי משפחות, בוגרי פקולטות למדעי הרוח באוניברסיטה ויציבים מבחינה כלכלית - כאלה שעד הזמן האחרון איש בסביבתם לא זיהה אצלם קנאות דתית שעלולה להביא אותם להשתתף במתקפה מהסוג שביצעו בסופו של דבר.

 

 

הפיגוע בגבול מצרים - כתבות נוספות:

 

דף פייסבוק שהקימו חברים לזכר שני המחבלים ()
דף פייסבוק שהקימו חברים לזכר שני המחבלים

 

הפינוי מאזור התקרית באזור הר חריף    (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הפינוי מאזור התקרית באזור הר חריף (צילום: רועי עידן)

 

כבר בתחילת השבוע שעבר דיווח העיתון "אל-יום א-סבע" שהשניים הגיעו משכונת מית חאקאן שבמחוז אל-מנופיה, וקרובי משפחותיהם זיהו אותם בתמונות שפורסמו אחרי האירוע בכלי התקשורת במצרים. הדיווחים הראשוניים ידעו לספר שהשניים נעדרו מבתיהם למשך כמה שבועות, ושמשפחותיהם חשבו שהם נלחמים בסוריה. רק בהמשך השבוע החלו להיחשף עוד ועוד פרטים שבעזרתם אפשר לשרטט את מה שעשוי להיות פרופיל של מחבלים מצרים, שאיתם תיאלץ ישראל להתמודד בעידן התרופפות הביטחון בחצי האי סיני.

 

בשבת האחרונה גולל העיתון הממסדי המצרי "אל-אהראם" את סיפוריהם של השניים. זקזוק, בוגר הפקולטה לספרות באוניברסיטת אל-מנופיה, היה נשוי ואב לבן. הוא היה אח צעיר לארבע בנות במשפחה דתית אדוקה. אביו, ד"ר עבד אל-עזיז זקזוק, היה פרופסור בפקולטה להנדסה באותה אוניברסיטה. אחת מאחיותיו נשואה למטיף איסלאמי מוכר. בעבר הוא היה חבר בתנועת "האחים המוסלמים", אבל לאחרונה עזב אותה והצטרף לתנועתו של המועמד הסלפי שנפסל בבחירות לנשיאות, חאזם אבו-איסמעיל.

 

אחמד וג'יה. מוזיקאי ובוגר הפקולטה לספרות ()
אחמד וג'יה. מוזיקאי ובוגר הפקולטה לספרות

 

וג'יה, נשוי ואב לשתי בנות, היה האח הבכור במשפחתו. הוא ניחן בכישרון מוזיקלי והתמקצע בשירה דתית באירועים ובשמחות בעלי אופי דתי. בין השאר היה סולן בלהקה האיסלאמית "א-נור". נקודת ההשקה שלו עם זקזוק הייתה בעולם האקדמי, וגם הוא למד ספרות באוניברסיטת אל-מנופיה. בניגוד לחברו, שיטוט בדף הפייסבוק שלו מגלה שבחייו דווקא היה תומך נלהב של הנשיא החדש, מוחמד מורסי.

 

"הם היו קורבנות של רעיונות סוטים"

מאז המתקפה בגבול עסקה מצרים באווירת האבל בשכונת מית חאקאן. בתי הקפה בשכונה סגרו את דלתותיהם ופסוקי

קוראן עלו מהרדיו ומתחנות הטלוויזיה. קרובים, מכרים וחברים סיפרו על שני ההרוגים, והעיתונאים הגיעו אפילו לבית הקפה שבו נהג זקזוק לשבת, ובעליו סיפר: "הוא היה בנאדם אדוק. לרוב הוא הלך מהבית למסגד ובחזרה".

 

בעל חנות בשכונת מגוריו סיפר שלא זיהה אצל זקזוק נטיות תוקפניות. לדבריו ולדברי מכרים אחרים באזור, מדובר היה באדם מכובד ומסודר מבחינה כלכלית, והגילוי על השתתפותו בפעילות טרור היכה בהלם את הסובבים.

 

עם זאת, כלי התקשורת המצריים ציטטו גם את דודם של השניים, מורסי עבד אל-חאלק, שטען שהם היו קורבן של ארגונים שמפיצים רעיונות דתיים קיצוניים: "הרעיונות הללו השתלטו על מוחותיהם בתקופת זמן קצרה". הוא קרא למדינה ולמוסדותיה להילחם ברעיונות האלה וטען שמסגדים שמפיצים את הרעיונות "חטפו את בהאא זקזוק ואחמד וג'יה מחיק משפחותיהם".

 

בהאא זקזוק. גדל במשפחה מוסלמית אדוקה ()
בהאא זקזוק. גדל במשפחה מוסלמית אדוקה

 

לדבריו, בני הדודים גויסו דרך האינטרנט על ידי בכיר בארגון "אנסאר בית אל-מקדס". קרוב משפחה אחר צוטט ב"אל-אהראם" וסיפר שהתנתקותם החלה כאשר "אחת מהחוליות החסרות", כפי שהגדיר אותה, גייסה אותם ושלחה אותם למסגד קיצוני בשכונת מדינת נסר שבאזור קהיר, ושם שהו השניים בחודשים שלפני ביצוע המתקפה בסיני.

 

לנשותיהם סיפרו השניים שהם יוצאים למחנה קיץ, אך לא הסבירו להן מה טיבו. הם השאירו בבית את הטלפונים הניידים שלהם, ובמשך חודש שלם איש מהקרובים להם לא שמע מהם. מנגד, תושב השכונה בשם פתחי מחמוד סיפר שניהל שיחה עם זקזוק לפני שנעלם, ובה סיפר לו על תמיכתו בג'יהאד ועל כך שהוא עומד להגן בחירוף נפש על מוסלמים בסוריה.

 

עם שלטון מובארק התמוטטו גם מערכות הביטחון

בינתיים נמשכות פעולות ההנצחה של השניים ברשתות החברתיות. עמוד הפייסבוק של וג'יה, שבו עדיין ניתן למצוא סטטוסים של תמיכה במוחמד מורסי, עדיין פעיל. הוא מתוחזק ככל הנראה על ידי אשתו, שמבקשת מחבריו לפרסם שירים

לזכרו. חבריו שינו את תמונות הפרופיל שלהם ברשת החברתית לתמונתו של וג'יה.

 

העובדה שהמחבלים הגיעו מלב מצרים ולא מסיני גורמת מבוכה גדולה למשטר החדש במדינה ואמורה להטריד מאוד את ישראל. פרופ' יורם מיטל, מזרחן מאוניברסיטת בן גוריון המתמחה במצרים, טוען שכעת מוטלת על המודיעין המצרי החובה לפעול בעומק המדינה, במרכז הדלתא. "מאז נפילת מובארק התמוטטו מערכות הביטחון והסדר הציבורי", מוסיך פרופ' מיטל. "זה גרם לכל מיני קבוצות של פעילים קיצוניים, שקודם לא הייתה להם מסגרת, למצוא כר חופשי לפעילות. יש לא מעט דרשנים וקולות שמחזיקים בעמדות קיצוניות ואלה נהנים מעדנה מאז נפילת מובארק, כי הלחץ של המודיעין המצרי התרופף וכמעט התבטל".

 

לדבריו, מאז בחירתו מנסה מורסי לשדר שחרף העובדה שהשלטון נמצא בידיה של תנועה איסלאמית, אין בכוונתו לתת חופש פעולה לקבוצות ג'יהאד. "עכשיו המודיעין מנסה להחזיר לעצמו לאט לאט את השליטה, אבל מדובר במערכה קשה מאוד", מוסיף פרופ' מיטל. "כבר רואים את ההתחלה של התהליך בענישה של בתי משפט ובפיקוח של המודיעין שהופך הדוק יותר, אבל ייקח להם הרבה זמן להתמודד עם התופעה".

 

עד נפילת מובארק, וחרף הלחץ של השלטון הצבאי, פעלו הקיצונים המוסלמים במדינה תחת ארגונים היררכיים כגון "הג'מעה איסלאמיה". אבל מאז ההפיכה עברו פעילים מקומיים וזוטרים להשתמש ברטוריקה של ג'יהאד. על רקע זה, טוען פרופ' מיטל, מסתמנת תופעה של יחידים שמחליטים לעשות מעשה. "וג'יה וזקזוק הם בעלי משפחות ולא נערים בני 18 שפועלים מכוח התלהבות של רגע", הוא מדגיש. "ההתמוטטות של הסדר הקלה על אנשים בעלי עמדות קיצוניות לפעול, ואת הזנבות של התופעה אנחנו רואים עכשיו".

 

איך המשטר יתמודד עם התופעה?

"אני מניח שמעכשיו נראה יותר ויותר ביטויים של התנגשות אינטרסים בין פעילים של קבוצות ג'יהאד מקומיות לבין המשטר ותנועת האחים המוסלמים. זה יהיה הסיפור החדש במצרים. הארגון 'אנסאר בית אל-מקדס' קיבל אחריות לפיגוע בגבול ישראל, אבל בשלב זה אנחנו לא יודעים בדיוק מי גייס המחבלים. כלומר, בפעולות האחרונות של הקבוצות האלה לא הייתה זרוע ארגונית היררכית שנטלה אחריות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד וג'יה. תומך נלהב של הנשיא מורסי
בהאא זקזוק. הלך מהבית למסגד ובחזרה
רב"ט נתנאל יהלומי
מומלצים