שתף קטע נבחר
 

הזיהומים שעלולים לתקוף בהריון - ואיך לטפל בהם

דלקת בדרכי השתן, זיהום מי שפיר ואפילו זיהום ממזון - כולם עלולם לגרום נזק לאם ולעובר אם הם לא מטופלים. מהם הסימנים המתריעים על נוכחות הזיהום וכיצד יש לטפל בו? רופא מסביר

זיהומים בהריון הם בעיה נפוצה. לעתים מדובר בזיהומים קלים שאינם מסוכנים, אך לעתים הם עלולים לסכן את האם והעובר. זו הסיבה שחשוב לזהות ולטפל בכל זיהום, קל ככל שיהיה.

 

 

עוד על הסכנות בהריון:

 

1. זיהום בדרכי השתן

הסיבות להיווצרות הזיהום: בדרך כלל מדובר בעיקר גורמים פיזיולוגיים: רמת הפרוגסטרון בהריון עולה ומתחולל שינוי אנטומי עם גדילת הרחם והגברת הלחץ שהוא יוצר על השלפוחית.

 

הסכנות: זיהום בדרכי השתן עלול להוביל לזיהום של הכליות והדם, ואף להוביל לצירים מוקדמים וללידה מוקדמת.

 

התסמינים: כאבי בטן המלווים בדחיפות ובתכיפות במתן שתן. חשוב לדעת כי במקרים מסוימים התסמינים לא מורגשים, אך גם דלקת ללא תסמינים עלולה להיות מסוכנת. 

 

הטיפול המומלץ: יש להגיע לרופא עם כל חשד לזיהום. מומלץ להגיע לבדיקות שוטפות ולשלוח תרביות שתן בהתאם להמלצת הגניקולוג. בנוסף, רצוי להקפיד בהיריון על שתייה מרובה שמפחיתה לעתים דלקות בדרכי השתן. חשוב לדעת גם שעמידה ממושכת של שתן בשלפוחית מהווה כר פורה להתרבותם של חיידקים, ולכן מומלץ להתפנות בכל פעם שיש בכך צורך, ולא להתאפק יתר על המידה.

 

במידה ויש נטייה לדלקות חוזרות, חמוציות עשויות לסייע בטיפול. במקרים קיצוניים ימליץ הרופא על טיפול אנטיביוטי לצורך מניעה.

 

 

זיהומים הם בעיה נפוצה אבל עלולים לסכן את ההריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זיהומים הם בעיה נפוצה אבל עלולים לסכן את ההריון(צילום: shutterstock)

 

2. זיהום מי שפיר

הסיבות להיווצרות הזיהום: למרות שמדובר בתופעה נדירה ביותר, היא מסוכנת מאוד. היא נגרמת בעקבות חדירת מזהמים (חיידקים או וירוסים) למי השפיר שבאופן תקין מהווים סביבה סטרילית (עקרה). גם דליפת מי שפיר שאינה מטופלת, עלולה להוביל לזיהום.

 

הסכנות: זיהום מי השפיר עלול לגרום לירידת מים מוקדמת ובעקבותיה לידה מוקדמת, ולהיפך, זיהום עלול להיגרם גם לאחר ירידת מים. חיידקים אלה עלולים לחדור למי השפיר בעקבות מחלת חום שלא טופלה או בעקבות זיהום וגינלי קשה, ולכן יש לעקוב אחר מחלות חום בהריון ולטפל בהן. בנוסף, זיהום מי השפיר (כוריואמניוניטיס) נמצא כקשור בתחלואה עוברית קשה הכוללת נכות ואף תמותה.

 

התסמינים: במצב של רטיבות חריגה בנרתיק, ותמיד כאשר קיים חשש לדליפת מי שפיר, יש לברר את העניין לעומק. במקרים רבים מקורה של רטיבות חריגה בדליפת שתן שנפוצה בהריון ואין בה כל סכנה.

 

הטיפול מומלץ: בדיקה ראשונית לרטיבות בלתי מזוהה ניתן לבצע באופן עצמאי על ידי פד לבדיקה ביתית או בבדיקה בקופת החולים. הבדיקה מאבחנת רטיבות שמקורה בדליפת מי שפיר המצריכה טיפול. במידה ויש חשש לירידת מים, יש להגיע מיידית לבית החולים.

 

3. זיהום נרתיקי

הסיבות להיווצרות הזיהום: מקורו של הזיהום השכיח הזה בפטריה (המזהם השכיח בהריון, אך גם לא בהריון) או חיידק.

 

הסכנות: זיהום פטרייתי אינו מסוכן להריון ולעובר אלא משבש בעיקר את איכות החיים של האישה בשל ההפרשות הנרתיקיות התכופות. עם זאת, אם מדובר בזיהום חיידקי הוא עלול להיות גורם סיכון ללידה מוקדמת. הדרך לזהות זיהום חיידקי היא לפי הריח החריף שיש להפרשות הנרתיקיות, בתוספת גרד או צריבה בנרתיק.

 

התסמינים: הזיהום מאופיין בהפרשה מרובה, לעתים כמו קוטג', ובעיקר גרד מטריד. לעיתים היא תלווה בהתנפחות עזה של השפתיים וצריבה מקומית.

 

הטיפול המומלץ: יש לבדוק ולטפל בכל סוגי הזיהומים הנרתיקיים החיידקים, משום שבלא טיפול הם עלולים להסתבך ולגרום לסיבוכים בהיריון. הפרשה מוגלתית מחייבת אף היא בדיקת רופא נשים.

 

4. זיהום ממזון

הסיבות להיווצרות הזיהום: הרעלה ממזון מקולקל או זיהום (חיידקי או ויראלי).

 

הסכנות: מעבר להרעלה שעלולה להתרחש ולאובדן הנוזלים, ישנם מספר מזונות שיש בהם סכנה גדולה יותר לזיהום כגון סושי או בשר ודגים נאים, ביצים לא מבושלות, מזונות שלא עברו חימום או פסטור.

 

בנוסף למזונות אלה ה-FDA (ארגון הבריאות האמריקני) ממליץ להימנע בהריון מממרחי כבד לא משומרים, מאכלי ים שלא עברו בישול כמו צדפות, מוצרי חלב שאינם מפוסטרים וביצים לא מבושלות, כולל ביצים רכות.

 

כמובן שיש להימנע בהריון גם מאלכוהול, ויש הגורסים כי רצוי להגביל את צריכת הקפה לשלוש כוסות ביום.

 

התסמינים: כאבי בטן, שלשולים והקאות עם או בלי עליית חום.

 

הטיפול המומלץ: חשוב להחזיר מיידית נוזלים לגוף, למרות ההקאה, בייחוד בהיריון. במקרים של חשש לזיהום יש דווח לרופא המטפל אם יש עוד בני משפחה חולים, אכילה במקום זר וכדומה. כמו כן, יש לשמור על מנוחה, במיוחד בהריון, כדי לאפשר לגוף להתאושש מהזיהום במהירות.

  

הכותב הוא רופא בכיר מחלקת מיילדות וגינקולוגיה בבית חולים סורוקה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זיהומים בהריון. עלולים לסכן את האם ואת העובר
צילום: shutterstock
מומלצים