החלום הלבנוני: בין המלחמה בסוריה לגז בישראל
פוטנציאל שדות הגז של לבנון עשוי להספיק ל-99 שנים ולהציל את כלכלתה המקרטעת. אך המציאות פחות נוצצת: הקיטוב הפנימי, הסכסוך עם ישראל על הגבול הימי והחשש מגלישת מלחמת האזרחים בסוריה, מאיימים על חלום הכנסות האנרגיה
בשבוע שעבר פרש שר האנרגיה הלבנוני, ג'ובראן באסיל, את חלומה של ארצו. על סיפון אנייה, במרחק של כ-120 ק"מ דרומית מערבית מחופי ביירות, אמר השר לעיתונאים שליוו אותו כי האזור הכלכלי הלבנוני באגן הים התיכון מכיל כמות של לפחות 12 טריליון רגל מעוקבת של גז טבעי - כמות זו מספיקה לייצור תפוקת החשמל של לבנון ל-99 שנים. בנוסף, קיימות הערכות כי פוטנציאל תפוקת הנפט של לבנון עומד על כ-90 אלף חביות ביום במשך 20 שנה.
- לטורים נוספים במדור הירוקים של השכן
עבור לבנון, הסובלת ממחסור כרוני בייצור חשמל וממגזר שמשווע להשקעות חדשות מדובר בקרש הצלה פוטנציאלי של ממש. יש לזכור כי כיום לבנון נאלצת לייבא נפט שמספק 96% מתפוקת החשמל שלה, ונוכח המחירים הגואים הנזק הכלכלי הולך ומצטבר. התשתית הרעועה אינה תורמת אף היא למצב ולכן אין פלא שבחודשי הקיץ הפסקות חשמל ברחבי לבנון הפכו עניין שבשגרה.
התעניינות זרה
השר אמר את הדברים עם קבלת הממצאים הראשוניים לסקר שביצעה חברה בריטית בשטח מצומצם יחסית של האזור הכלכלי הלבנוני, ששטחו מוערך בכ-22 אלף מ"ר. בחודשים אוקטובר ונובמבר צפויה הרחבת פעילות הסקרים בים מול חופי לבנון. חשוב להדגיש כי ביצוע הסקרים הוא השלב הראשון בלבד, וגם בלבנון יודעים כי הדרך עד להפקה בפועל היא במרחק של 5 עד 7 שנים מהיום.
בכל אופן, בלבנון שואבים עידוד מהעניין שמגלות חברות זרות בביצוע הסקרים הסיסמיים התלת ממדיים. בביירות טוענים, כי לא פחות מ-26 חברות כאלה רכשו את הזיכיון לבצע חיפושים, תוך שהן משלשלות קרוב ל-100 מיליון דולר לקופת המדינה הלבנונית המדולדלת.
אבל כמה שבאסיל ינסה לצבוע את המצב בצבעים ורודים, דומה כי בפועל המציאות הלבנונית בתחום האנרגיה אינה אידיאלית. בשל הפילוג העדתי, לבנון מתקשה לקדם את היוזמות בתחום הגז והנפט והיא נמצאת בפיגור של שנים אחרי שכנותיה ישראל וקפריסין בדרך לניצול משאבי האנרגיה. הקרעים הפנימיים מונעים עד כה אפילו מה שנראה כמשימה פשוטה יחסית – הקמת מנהלת מיוחדת שתרכז את פעילות מתן הרישיונות והזיכיונות בתחום חיפושי הגז והנפט. הפוליטיקאים הלבנונים עסוקים במלחמה יומיומית כדי להבטיח שחלק מהכנסות הנפט יחולקו על פי מפתח עדתי, דבר המעורר תהיות לגבי ההכנסות העתידיות שילכו לאוצר הלבנוני.
שר האנרגיה הלבנוני התעלם במהלך סיורו מהסוגיה הישראלית, אך היא אינה יורדת מסדר היום הציבורי בלבנון. ממשלת ביירות טוענת כי היא בעלת הזכויות לכ-500 קמ"ר בים התיכון, שכיום משויכים לשדה לוויתן הישראלי. לאחר ההצהרות המתלהמות מכיוון לבנון, כולל מצד אנשי חיזבאללה, על הצורך להגן על המשאבים הטבעיים של המדינה, נראה כי ממשלת לבנון פונה לערוץ הידברות חשאי יותר. לפני מספר שבועות דווח בעיתון לבנוני כי שליח אמריקאי קיים שיחות עם ראשי לבנון והבטיח כי יפעל במטרה להשיג פתרון למשבר עם ישראל בנוגע להגדרות הגבולות הימיים.
האטה בצמיחה
המצב אצל השכנה סוריה אינו מיטיב עם כלכלת לבנון בכלל, וחלום הגז בפרט. בשנה וחצי האחרונה ראינו גלישה של העימות הסורי לשטח הלבנוני. החשש מהתפרצות פנימית אלימה בקנה מידה רחב בלבנון קיימת כל העת, דבר שלא מוסיף לביטחון המשקיעים הזרים במשק הלבנוני. גם למשבר האירופי צפויה השלכה על שווי ההשקעות במגזר הגז, נוכח הירידה הצפויה בביקוש.
באחרונה האשימו מומחי קרן המטבע הבינלאומית את ממשלת לבנון באחריות להידרדרות המשק. הם טענו, כי המשלה חדלה לקדם רפורמות בכלכלה הלבנונית. נגיד הבנק המרכזי, ריאד סלאמה, הסכים עם הנתונים אך טען כי ההאטה בצמיחה היא תוצאה ישירה של מלחמת האזרחים בסוריה. סלאמה העריך כי המשק הלבנוני יצמח השנה בלא יותר מ-2% או 3%, קרי כמחצית משיעור הצמיחה שהושגה בשנת 2011.
גם בתחום האינפלציה אין בשורות גדולות בלבנון. נכון לחודש אוגוסט, קצב האינפלציה השנתי עומד על 9.3%. עליית המחירים ובעיקר של תשומות האנרגיה הביאה את התעשיינים והחקלאים במדינה לגלגל את עליית מחירים לצרכן דבר שגרם אי שקט פנימי במהלך חודשי הקיץ. בעבר יכלו האזרחים הלבנונים לחצות את הגבול ולקבל שירותים ומוצרים במחיר מוזל יותר בשוק הסורי. כיום אופציה זו אינה קיימת.
חלק מעליית המחירים מיוחס גם לזרם הפליטים מסוריה שהגבירו את הביקוש לתרופות ולמזון. לפי סקר שפורסם באחרונה בלבנון, עלו בשנה האחרונה מחירי המזון ב-12% בעוד מחירי התרופות האמירו בכ-34%.
דורון פסקין הוא מנהל מחלקת המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il