עתירה: "כוונת ישי לכלוא צפון סודנים - ברברית"
ארגוני זכויות אדם עתרו נגד ההחלטה לכלוא פליטים שלא יעזבו את הארץ עד 15 באוקטובר: "אין לו סמכות חוקית להורות על מעצרים". שר הפנים: "אמשיך לפעול נגד כל מסתנן"
שבעה ארגונים לזכויות אדם ומבקשי מקלט סודנים עתרו היום (ד') לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד כוונת שר הפנים אלי ישי לכלוא החל מ-15 באוקטובר 15 אלף מבקשי מקלט מצפון סודן השוהים בישראל. לעתירה צורפה חוות דעת של נציבות האו"ם לפליטים ובה נטען כי להחלטה של השר ישי, ולפיה לא מדובר בפליטים, אין בסיס. כוונת השר ישי נחשפה לראשונה ב-ynet.
- בחירות בארה"ב 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
בנציבות האו"ם מתייחסים בחומרה לכוונתו של ישי, שהצליח להחזיר לדרום סודן אלפי פליטים, וטוענים כי אין לו היכולת או הכישורים לבדוק את בקשות המקלט. לטענתם, למבקשי המקלט צפויה סכנה אם יחזרו לארצם. "יש להימנע ממעצר ולהשתמש בו כמוצא אחרון בלבד, כאשר הוא קבוע בחוק, ומיושם אך ורק כאשר הוא הכרחי, הגיוני ומידתי ולמטרה לגיטימית. להצהרות שבהן נטען כי אזרחי סודן אינם פליטים אין בסיס עובדתי או חוקי", נטען בחוות הדעת.
על העתירה חתומים שבעה ארגונים, בהם האגודה לזכויות האזרח בישראל, מוקד הסיוע לעובדים זרים, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, המרכז לקידום פליטים אפריקנים, קו לעובד והקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ועסקים. הם טוענים כי הצהרת ישי ולפיה הצפון סודנים ייכלאו במטרה "להמאיס עליהם את החיים" אם לא יעזבו עד אמצע החודש היא ציד אדם וכליאה המונית בתנאים קיצוניים.
עוד בחדשות ynet:
- הקרע מחריף: "ברק הסתיר את הפגישה מנתניהו"
בעתירה נטען עוד כי משמעות החלטת שר הפנים, המכונה "היסטרית וברברית", היא שלילת האשרות שניתנו למבקשי המקלט הסודנים, המאפשרות להם להתפרנס באופן מוגבל והיא עלולה להוביל למשבר הומניטרי. "המעצר שעליו החליט שר הפנים הוא שרירותי, משום שאין כיום כל אפשרות – משפטית ומעשית – להשיב לארצם את אזרחי סודן, בהם קורבנות רצח עם, מאחר שמדובר במדינת אויב שישראל אינה מקיימת עמה קשרים", נטען.
בעתירה נטען עוד על פי החוק למניעת הסתננות כי לישי בכלל אין סמכות להורות על מעצרים, משום שזו נתונה בידי שר הביטחון - שלא העבירה לשר הפנים. "אפילו אם הייתה לשר הפנים סמכות שבשיקול דעת להורות כפי שהורה, הרי שהחלטתו אינה כדין", נטען. "היא לא נועדה לתכלית ראויה, היא מפלה, שרירותית ובלתי הגונה. הפגיעה בזכויות יסוד, הנגרמת בגללה, אנושה וקיצונית בחומרתה".
עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח, שהגיש את העתירה, הוסיף: "צר לנו שראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה אינם מרסנים את שר הפנים, ומאפשרים לו לנהוג ככל העולה על רוחו".
שר הפנים ישי מסר בתגובה לעתירה: "בעיית המסתננים היא אחת הבעיות הגדולות ביותר והמאיימות על עתידנו וזהותנו כמדינה יהודית וציונית. חובתי כשר הפנים לעשות הכול להחזרת המסתננים, גם במחיר של ביקורת כזו או אחרת. בהתאם לכך אמשיך לפעול עד להחזרת אחרון המסתננים לארצו, צפון סודן, אריתריאה או כל מדינה אחרת. ההיסטוריה הישראלית עוד תשפוט את המתיימרים להיקרא 'ארגוני זכויות אדם' על פעילותם נגד המדינה ובעד הפיכתה למדינת כל אזרחיה".
Read this article in English