זוג צעיר: מתי כדאי לחזור לגור עם הורים?
המעבר למגורים עם החמות אולי נשמע טראגי לחלקנו - אך לנוכח מחירי הנדל"ן הגבוהים הוא יכול להיות פתרון ללא מעט זוגות צעירים שמעוניינים לרכוש בית. תתפלאו, אבל אפשר לשרוד בבית ההורים לאורך זמן - וגם להפוך את המהלך לצעד כלכלי נבון
הקושי לקנות דירה משפיע על רוב הזוגות בארץ. מכיוון שההורים של רבים לא נמצאים במצב שבו הם יכולים להציע עזרה בקניית הדירה, אחוז לא מבוטל של זוגות נשואים בוחרים או נאלצים לבלות מספר שנים בבית ההורים של אחד מהם בכדי לחסוך כסף.
עוד בערוץ הכסף שלי:
- זינוק של 18% בביקוש למשכנתאות באוגוסט
כאשר הסיטואציה הזו מתנהלת בצורה חכמה, היא יכולה לשמש מנוף כלכלי עבור הזוג, אך אם היא אינה מתנהלת נכון היא עלולה להוביל לחיכוכים, לתסכול ולכעסים בין המעורבים בעניין.
סיר לחץ
כאשר ילדים חוזרים לבית ההורים שלהם מלווים בבני זוג וילדים משלהם, נוצרים תנאים לא אידיאלים לכל המעורבים בעניין. מחד הזוג הצעיר מתחיל את חייו המשותפים תחת "השגחת ההורים", ואינו נהנה מפרטיות ומהשקט שלו.
מנגד, גם ההורים מאבדים את הפרטיות והנוחות שלהם, ויתרה מכך, הם נאלצים לכלכל כעת שתי משפחות על חשבונם. כאשר הם אינם יודעים כמה זמן סידור זה עשוי להמשך, הם מתחילים לבחון האם בני הזוג עושים צעדים להתמודדות עצמאית. אם ההורים מרגישים שהזוג לא עושה מספיק כדי להתקדם בחיים, עלולות לצוץ על פני השטח הערות, הצעות וטענות מצד ההורים שיצרו מתיחות בבית.
אחרי הפיצוץ
עירית ומתן, זוג צעיר בגילאי ה-30 והורים לילד בן שנה וחצי, גרים אצל ההורים של מתן מאז חתונתם, ובמשך השנתיים וחצי האחרונות הם חוו תקופות טובות יותר ופחות עם הוריו ועם המצב הכלכלי שלהם.
ביקשתי מבני הזוג לתאר את ההתנהלות שלהם בתקופת השהייה אצל ההורים. הם סיפרו שעירית לא חזרה לעבוד לאחר שילדה את בנם, ושמתן הוא המפרנס העיקרי. עירית מרגישה שזה עוד מוקדם מכדי להכניס את הילד לגן, וגם ככה כל המשכורת שלה תעבור ישירות לפעוטון, ולכן היא מעדיפה לחכות עם זה לשנה הבאה.
הם תכננו לחסוך את המשכורת של מתן כמעט בשלמותה, אבל בין ההוצאות על חיתולים ואוכל לילד, לבין הצורך שלהם לבלות ולהתרחק מההורים שלו אחת לתקופה, הם לא מצליחים לחסוך יותר מדי.
לאן ממשיכים כאן?
ההחלטה לגבי דרך הפעולה אינה פשוטה, כי לא מדובר בשיקול כלכלי נטו אלא גם בשיקולים אישיים ורגשיים. בנינו יחד תרחישי פעולה שמראים לאן יוכלו להגיע בכל אפשרות בה יבחרו.
האפשרות הראשונה הייתה לקנות דירה משלהם. לבני הזוג היו חסכונות מועטים בלבד, ובכדי לממן קניית דירה הם יצטרכו להתפשר על המיקום, גודל הדירה ומספר החדרים. גם אז הם יצטרכו לקחת הלוואות ולפתוח קרנות ותוכניות חסכון בכדי להשיג הון התחלתי, שכן הם לא יכולים להסתמך כלכלית על הוריהם.
לאחר שיעשו זאת, הם יצטרכו לקחת משכנתא מקסימלית, שתגרום לכך שיחזירו סכום חודשי גדול , גם בפריסת המשכנתא ל-25 שנים. השילוב בין משכנתא גדולה, טווח ארוך והלוואות מההורים יכול להוביל אותם לקושי כלכלי גדול תוך מספר שנים, וליצור מצב בו שוב הם יזדקקו שוב לעזרת ההורים כדי להתמודד עם החובות שצברו.
גם שכירת דירה זולה יחסית תגדיל את ההוצאות ביותר מ- 4,500 שקל לחודש, היות שבנוסף לשכר הדירה יהיה עליהם לשלם הוצאות נלוות שכעת אינם משלמים כמו ארנונה, ועד בית, מנוי לכבלים ועוד. גם אם יוותרו על בילויים ונופשים, הם יסיימו את החודש במינוס כל עוד עירית לא תמצא עבודה, ובכדי שיוכלו להתאזן עליה למצוא משרה שתניב לה הכנסה של 5,000 שקל נטו לחודש לפחות. בתרחיש הזה הם אמנם יפטרו מהלחץ של שהיה בבית החמים, אך עדיין יתקשו לרכוש דירה בעתיד.
אמנם יתכן שדווקא המשבר הכלכלי ועזיבת בית ההורים ייצורו עבורם הזדמנות בה יאלצו להתמודד בעצמם עם קשיי החיים הכלכליים ויאלצו לקחת אחריות גדולה יותר על מצבם הכלכלי. לדוגמא מתן ישאף לקבל העלאה בשכר, עירית תצא לעבוד והם ישנו את ההרגלים כך שיוכלו לחסוך לעתיד, אבל לא כל הזוגות מצליחים לנצל את ההזדמנות הזו ולכן חשוב להסתכל על התרחיש הגרוע ביותר גם כן.
עירית ומתן הרגישו שהם נמצאים במצב של תקיעות וחוסר ברירה. היציאה מבית ההורים מסוכנת עבורם, וההשארות מסוכנת לקשרים המשפחתיים ולחיי הנישואין שלהם. "עברו כבר שנתיים וחצי מאז שעברנו לחמים, וזה לא שפר את המצב שלנו בכלל, אלא רק גרם לנו לאינספור ריבים. אז מה בעצם הטעם להשאר שם?" שאלה אותי עירית כשהיא על סף דמעות.
עניתי לה שבמצב הנוכחי, אין באמת טעם שיישארו בבית ההורים, אבל אם הם ישנו את ההתנהלות שלהם, את דרכי החשיבה ואת הגישה, ההשארות אצל ההורים תוכל להזניק אותם כלכלית. כדי לצאת מהמצב הנוכחי, עליהם לשבור את המעגלים של הפיצוי והרצון ברמת חיים גבוהה, ולהחליף אותם במטרה ממוקדת שאליה יגיעו בסיוע ההורים של מתן.
הגדרת מטרות
כדי שההזדמנות הכלכלית שטמונה במגורים אצל ההורים לא תהפוך לסיר לחץ נוראי, חשוב להבין מה אנו מנסים להשיג באמצעות השהייה בבית ההורים. השארות בבית ההורים תאפשר לנו להשיג אחד משני דברים – רמת חיים גבוהה או כלי לזינוק כלכלי, שיכול להיות השלמת לימודים, רכישת בית או צבירת חסכון משמעותי.
לגור בבית ההורים, על מנת לשפר את רמת החיים, הינה לרוב מטרה שגוייה שהמחיר שלה עלול להיות כבד, בעצם המגורים הרבים ניתן להשיג חסכון חודשי ניכר ואם חסכון זה לא מנוצל למטרה של מטרה כלכלית, המחיר הינו אובדן הפרטיות,
החסרון הנוסף הוא שכאשר המטרה אינה יעד כלכלי ברור ותקופת הזמן לשהייה בבית ההורים לא מוגדרת, היא שההורים מצידם מתוך דאגה לעתיד הילדים, יהפכו להיות ביקורתיים ולא יעריכו שהיה בביתם למטרה זו, היות ופרק הזמן עד ליציאת הילדים לא ברור לילדים ולהורים, המתח בבית הולך ונבנה ומכאן הדרך לפיצוץ קרבה.
לעומת זאת כשהמטרה שלנו היא לצבור נכסים, לדוגמא לסיים תואר כדי להשיג עבודה טובה יותר, לחסוך כסף לטובת קניית דירה וכן הלאה, מרבית ההורים ישמחו לסייע לילדים שלהם ולבני זוגם להשיג זאת.
כאשר אנו יודעים מהי תכלית השהייה שלנו בבית ההורים, נוכל גם להגדיר את פרק הזמן שבו נתכנן לשהות אצלם. תכנון כלכלי נכון שלוקח בחשבון את ההוצאות הצפויות, את התרחישים השונים ואת גודל החסכון החודשי האפשרי לבני הזוג, יאפשר להם להגדיר תאריך יעד ברור.
הגדרת משך הזמן ומועד העזיבה מראש חשובה משום שכאשר אנו יודעים שמדובר בתקופה מוגבלת, קל לשני הצדדים להבליג ולהתמודד עם ה"חריקות" במערכות היחסים הנובעות מתפיסות ואופי שונה. הגדרת תאריך יעד יוצרת גם מחויבות טובה יותר למטרה, ומגדילה את הסיכוי שנשיג אותה.
אם מטרת הזוג היא להשיג סכום לרכישת בית, והם והוריהם יודעים שבעוד 24 חודש הם יעזבו את בית ההורים לטובת רכישת בית, קל להשיג שיתוף פעולה של כל הצדדים, ואף ליצור כך מטרה משותפת, שבה ההורים שאולי לא יכולים לתת סכום כסף, מאפשרים לבני הזוג להתחיל את החיים ברגל ימין. גם הסובלנות וההתחשבות יהיו גדולים יותר, כשיודעים שמדובר במאמץ מוגדר, שעתיד להסתיים בהישג כלכלי גדול.
לאחר הגדרת שתי השאלות המנחות, מהי המטרה הכלכלית שבגללה עוברים לבית ההורים ולכמה זמן בדיוק, עלינו להגדיר את תוכנית הפעולה, שבה נחליט יחד עם ההורים כיצד דברים הולכים להתנהל בתקופת השהייה אצל ההורים. להגדיר כמה כסף יחסכו בני הזוג כל חודש, באיזה הוצאות עליהם להשתתף, וכיצד להתחלק במטלות הבית ולהתחשב זה בזה.שיחה שכוללת פתיחות ותיאום ציפיות יכולה להפוך את התקופה להזדמנות משפחתית הן מהבחינה הכלכלית והן מבחינת מערכות היחסים המשפחתית.
הדרך לעצמאות
גם אם הגענו להגדרת המטרות לאחר פיצוץ עם ההורים, כדאי לנסות ולתקן בשלב הזה את מערכות היחסים ואת האמון איתם. הדרך לעשות זאת היא באמצעות, הגדרת מטרה כלכלית ברורה, לוח זמנים מחייב לעזיבת בית ההורים, ובעיקר השבת האמון בעזרת שיחת הבהרת ציפיות והסכמות מכל המעורבים, שמאפשרת להורים להרגיש חלק מהתהליך ושותפים להצלחה.
בשיחה זו בני הזוג יכולים לגלות מה הפריע עד כה להורים ולמצוא את הדרכים להתמודד עם הקשיים הללו. באמצעות שילוב של ההורים והתחשבות בהם, בני הזוג יכולים לרתום אותם למטרה, ובכך להשיג מספר הישגים משמעותיים החל מהקטנת הסיכוי לחיכוכים והתנגשויות וכלה בסיוע מצד ההורים, שמוכנים לקחת על עצמם יותר עלויות ולהציע יותר עזרה.
לאחר שעירית ומתן בנו בתהליך האימון תכנית כלכלית, הכוללת יעד כלכלי ברור לשהייה אצל ההורים ולוח זמנים מוגדר לעזיבה, ולאחר ששוחחו עם ההורים והשיגו את תמיכתם, עירית החליטה לשלוח בכל זאת את הילד לגן, והתמקדה במציאת עבודה כדי שיוכלו לחסוך יותר בכל חודש.
בעוד כשנתיים הם יצברו די הון התחלתי כדי לקנות דירה, ואז יעמדו בפניהם שתי אפשרויות נוספות. הראשונה – לעבור לגור בה, והשניה היא להפוך אותה לנכס מניב ולשכור דירה זולה יותר עד שיוכלו לקנות דירה משל עצמם. למעשה, שינוי הגישה אפשר לבני הזוג לא רק להגיע לנכס, אלא גם לפתוח את הדלת להתקדמות כלכלית ניכרת בעזרת ההורים.
הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים