שתף קטע נבחר

המתח באיראן נמשך: "הממשלה צריכה לדאוג"

למרות תגובת הממשל התקיפה, צפויה מחאת סוחרי טהרן להתרחב לעוד אזורים ברפובליקה האיסלאמית. "כבר לא רואים חיוך על הפנים של אף אחד", סיפר אחד הסוחרים. עיתונאית מקומית משוכנעת: "המצב לא יכול להימשך ככה עוד הרבה זמן"

"צל כבד שורר על איראן כבר הרבה זמן", כך תיאר אמש (יום ד') אחד הסוחרים בשוק בטהרן את האווירה הכללית במדינתו, שעות ספורות לאחר פרוץ העימות האלים בין עמיתיו לכוחות הביטחון. הסוחר שירטט קשר ישיר בין המצב הכלכלי הקשה לתסיסת התושבים ואמר לאתר האמריקני בשפה הפרסית "רדיו פרדא" כי "כולם מאוד מודאגים ומפחדים. אף אחד לא יודע מה הולך לקרות בשבוע הבא. כבר לא רואים חיוך על הפנים של אף אחד".

 

האיראנים יצאו לרחובות, כותרות אחרונות

עימותים בטהרן: "אחמדי תיזהר, אנחנו העם"

המהומות באיראן: 150 סוחרים ומפגינים נעצרו

המחאה באיראן: הפעם אובמה יצטרף?

חמינאי מגיב למחאה: איראן לעולם לא תיסוג

 

תושב טהרן, ששוחח עם ynet בדואר אלקטרוני, אמר כי מבחינתו לא אירע שום דבר מיוחד. "כשהמשטרה הגיעה לשוק האנשים התעצבנו והחלו לקרוא קריאות. המשטרה נפרשה בעיר כדי למנוע התלקחות, אבל לא קרה משהו מיוחד".

 

גולש אנונימי לא היה שותף לדעתו וקרא לחבריו לצאת להפגין "לפני שאמריקה וישראל תוקפות", כדבריו. גולש אחר הודיע כי היום יצטרפו למחאה גם הסוחרים בבזאר של שיראז שבדרום איראן, לאות הזדהות עם עמיתיהם בבירה. אלו, על פי מספר מקורות, צפויים להמשיך בשביתת המחאה וייתכן שייצאו בתהלוכה לכיכר המהפכה בעיר.

 

איראנים רבים הגיבו גם באתר BBC בפרסית וברשת החברתית פייסבוק:

אזאד מטהרן: "מעניין מאוד שאף אחד לא שם מסכה על הפנים הפעם".

מוספטה ממשהד, שגם בה היו עימותים לפי דיווחים: "מוות עדיף על חיים במצב הזה. אני כבר לא יכול לקנות מוצרים בסיסיים. אני מתבייש מפני האשה והילדים שלי".

גולש אחר האשים את אחמדינג'אד: "מאז שהוא חזר מניו יורק הדולר זינק לשמים וזה לא קשור לציבור. מי שרוצה לסגור את העבודה, המסחר והכלכלה של איראן הצליח, והציבור רותח עליו".

 

אתמול פרצו סמוך לשוק בטהרן עימותים בין סוחרים ומפגינים לבין כוחות הביטחון, שניסו למנוע מהם לצעוד ולקרוא קריאות בגנות המשטר על רקע צניחת ערכו של המטבע המקומי. המחאות כללו השבתה של הסוחרים וכן סגירת תחנות דלק סמוכות. על פי דיווח באתר המזוהה עם כוחות הביטחון באיראן, כ-150 בני אדם נעצרו במהלך האירועים.

 

עליות המחירים: 15% בשבוע, 80% בשנה

זמן קצר לאחר מכן, הבהיר המנהיג העליון בטהרן, אייתוללה עלי חמינאי, כי "איראן אף פעם לא תיכנע ללחצים, ולכן האויב זועם". במפגש עם ילדים בטהרן, הוסיף חמינאי כי "מקור הלחצים הוא עמדתה העצמאית של האומה האיראנית והעובדה שהיא לא נכנעת למערכת ההגמונית".

 

עיתונאית איראנית שנכחה בעימותים סיפרה לערוץ "צרפת 24" כי המחאה כוונה נגד ממשלתו של מחמוד אחמדינג'אד ולא

נגד חמינאי. "השוטרים היכו את המפגינים באלות ועצרו אותם. גם אנשים רגילים הצטרפו והמחאה התפשטה לרחובות הסמוכים לבזאר. השוטרים ירו גז מדמיע וחלק מהמפגינים העלו פחי אשפה באש ושברו חלונות ראווה של חנויות".

 

לדבריה, "זה לא מפתיע שאנשים רגילים הצטרפו להפגנות. כולם סובלים. המחירים של מוצרי המזון עלו ב-15% רק בשבוע האחרון, ובשנה האחרונה בלפחות 80%. המצב לא יכול להימשך ככה הרבה זמן. העובדה שסוחרי הבזאר הפגינו צריכה להדאיג מאוד את הממשלה. אלה אנשים מבוססים אז המשמעות היא שהמשבר הכלכלי משפיע על כולם עכשיו. הם כועסים שהממשלה לא נקטה אפילו צעד מועיל אחד להיאבק באינפלציה. הם לא מאשימים את הסנקציות של המערב נגד איראן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחובות טהרן, היום
צילום: AFP
"גם אנשים רגילים הצטרפו למחאה"
צילום: AFP
מומלצים