גברתי הגבאית: ממצאים נדירים מלפני השואה
פעמונים, כתר לספר תורה, גביעים ועוד עשרות תשמישי קדושה יקרי ערך ששרדו את השואה, מלמדים על מעמדן הייחודי ויוצא הדופן של נשות קהילת אלספלד שבגרמניה. "הנשים דאגו לתשמישי הקדושה, ואף גייסו את עיקר התרומות לבית הכנסת"
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- לדתל"שים בלבד: לוח עבודה לחוזרים בשאלה
- כל מה שרציתם לדעת לקראת שמחת תורה
- צפו: עשרות אלפים בברכת כהנים בכותל
בחודשים האחרונים התקבלו במכון "שם עולם" שבכפר הרא"ה עשרות פריטים חדשים, שמקורם בבית הכנסת הקטן בעיירה אלספלד בגרמניה. הערך המוסף - מלבד התרומה להנצחת השואה - הוא בעדותם על מעמדן של הנשים בקהילה היהודית המקומית.
במכון "שם עולם" - ארכיון ענק, המנציח את החיים היהודיים בימי מלחמת העולם השנייה - גילו כי הנשים היו בדמויות דומיננטיות ביותר בבית הכנסת. על רוב תשמישי הקדושה - וכן על פרוכת ארון הקודש - מופיעה החותמת "נשות ונערות הקהילה". הרב אברהם קריגר, מנהל המכון, אומר כי "מדובר במאפיין ייחודי המצביע על כך שהמין הנשי בקהילה, לקחו לעצמן את הנושא, ואף גייסו את עיקר התרומות לבית הכנסת".
הפריטים ההיסטוריים - פעמונים, כתר לספר תורה, גביעים לקידוש, טס לספר תורה, פרוכת ועוד - נמצאו לאחר המלחמה על ידי שניים מחברי הקהילה, שחזרו לבית הכנסת ומצאו אותו בשלמותו. אחד מהם אסף את תשמישי הקדושה לביתו, ולאחרונה – עשרות שנים אחרי – העביר אותם, יחד עם סיפורה של הקהילה, למכון השואה שבכפר הרא"ה. הרב קריגר מסביר כי אלה שרדו, ככל הנראה, בגלל נטיית הגרמנים להתנכל למוסדות יהודיים גדולים יותר, ו"לזנוח" את הקטנים.
"שם עולם" הוקם בשנת 1996 במטרה לחשוף ולנתח סוגיות רוח, אמונה והתמודדות של היחיד והקהילה בשואה,
נוכח המבחנים וההתנסויות הגורליות שבהם עמדו - ה"מאבק" בין שמירת צלם האנוש למאמצי ההישרדות. ב-16 שנות קיומו אגר כ-800 אלף מוצגים ומסמכים, והוגדר על ידי ועידת הארכיונים בניו-יורק כמכון הגדול בעולם בנושא זה.