שתף קטע נבחר
 

גאון או איש מכירות? שנה למותו של סטיב ג'ובס

היום לפני שנה הלך לעולמו סטיב ג'ובס, המנכ"ל המיתולוגי של אפל. רבים הספידו אותו כגאון הדור וחלוץ טכנולוגי בדמותו של ליאונרדו דה-וינצ'י. אחרים, לעומת זאת, רואים בו לא יותר מאיש שיווק מבריק שמצא את הדרך לגרום לאנשים לשלם ביוקר עבור מוצרים שיכלו להשיג בזול יותר אצל המתחרים.

שוו בנפשכם את התרחיש הבא. השנה היא 2511, וצאצאנו העתידיים מציינים תאריך חשוב: חמש מאות שנה למותו של סטיב ג'ובס. מה הם חושבים עליו? מה דעתם על פועלו וערכיו? כיצד שפטה ההיסטוריה את סטיב ג'ובס: גאון יצירתי, או איש מכירות מוצלח?

 

(נאום של ג'ובס לבוגרי אוניברסיטת סטנפורד)

 

עוד על ג'ובס  ב-ynet מחשבים:

סטיב ג'ובס ומלחמת העולם השנייה ב-IBM

סטיב ג'ובס ונקסט: סרט דוקו משנת 1986

סטיב ג'ובס התפטר מתפקידו כמנכ"ל אפל

סטיב ג'ובס הלך לעולמו

הנאום האבוד של ג'ובס: ניצוצות של חזון האייפד

 

 

הם לא יזכרו אותו בגלל שהיה מנהל מוצלח

ג'ובס ניהל את אפל ביד רמה, בכך אין כל ספק. האנקדוטות על סגנונו הבוטה והבלתי-מתפשר הן רבות מספור: זכור במיוחד חששם של עובדי אפל להכנס למעלית יחד עם הבוס, פן יסיימו את הנסיעה כשהם מחוסרי עבודה.

 

אפשר לטעון כי סגנון הניהול הקשוח, שלא נאמר אכזרי, של ג'ובס הוא אחד מהגורמים שתרמו להצלחתה של אפל- ויש בכך הרבה מן האמת. אלמלא הפרפקציוניזם הבלתי-מתפשר, ספק אם ג'ובס היה מצליח ליישם חזונו הטכנולוגי ולהתגבר על התנגדויות פנימיות בתוך אפל. יחד עם זאת, היכולת לקבל החלטות קשות- גם אם הן אינן פופולאריות- היא תכונה הכרחית לכל מנהל מצליח, וג'ובס אינו המנכ"ל היחיד בעמק הסיליקון שפיטר עובדים וקיצץ קווי מוצרים לא רווחיים. בל נשכח: סטיב ג'ובס לא היה חסין מכשלונות. הוא הודח מאפל באמצע שנות השמונים מכיוון שביצועיה הכלכליים של החברה היו מאכזבים למדי. סביר להניח שאם אפל לא הייתה מצליחה כפי שהצליחה בתקופת כהונתו השניה, סגנונו הניהולי של ג'ובס לא היה זוכה לשבחים רבים, ואפילו להפך.

 

סביר להניח שצאצאנו העתידיים יזכרו את ג'ובס באותו האופן שבו אנו זוכרים את אייזיק ניוטון או תומאס אדיסון, למשל: שני אנשים בעלי כישורים אדירים בתחומם, אך גם בעלי אישיות בעייתית ולא תמיד נעימה.

 


 

הם לא יזכרו אותו כגאון טכנולוגי

שמו של ג'ובס יוזכר תמיד בנשימה אחת עם המחשב האישי, האייפון, האייפד והאייפוד, ארבעת החידושים הטכנולוגיים הגדולים שהכניס לחיינו בארבעים השנים האחרונות. סטיב ג'ובס היה הרוח החיה מאחורי כל החידושים האלה, דחף ועיצב אותם בדמותו- אבל הוא לא היה ממציא במובן הקלאסי של המילה, בדמותו של ממציא הטלפון אלכסנדר גרהאם בל, למשל. סטיב ווזניאק היה המוח הטכני שמאחורי ה-Apple I המהפכני, ומהנדסיה המוכשרים של אפל הפכו את האייפוד, האייפד והאייפון למציאות. אלמלא השכיל להקיף את עצמו באנשים כה מוצלחים, ספק אם היה מצליח ג'ובס להוציא את חזונו לפועל.

 


 

הם לא יזכרו אותו בגלל אפל

ישנם תעשיינים שהשאירו אחריהם חברות שעשו חיל במשך שנים- הנרי פורד וולט דיסני, למשל. גם ג'ובס השאיר אחריו חברה משגשגת ועשירה, אבל גם תמשיך אפל ותעשה חיל בעתיד- אין לזקוף זאת לזכות מורשתו.

 

הצלחתה של חברה היא תמיד שילוב של כמה גורמים, שמוצר טוב הוא רק אחד מהם- ובעידן ההיי-טק הנוכחי, הצלחה יכולה להפוך לכישלון בתוך זמן קצר עד להדהים: תשאלו את נוקיה ורים, שעד לפני שנתיים שלטו בעולם הסלולאר ביד רמה. אפל עשתה חייל בעשור האחרון, אך תמשיך להצליח אם ורק אם יידעו מנכ"לה הנוכחי טים קוק ויורשיו בעתיד לקבל את ההחלטות הנכונות באותו הרגע. גם אם השאיר אחריו ג'ובס, כפי שסיפרו השמועות, תיכנונים וקווי מתאר לגרסאות הבאות של האייפון והאייפד, הדבר לא יתרום להצלחתה של אפל בטווח הארוך.

 

בנקודת הזמן שבה אנו נמצאים היום, במלאת שנה למותו של ג'ובס, אי אפשר לנבא דבר וחצי דבר לגבי עתידה של אפל. מניסיוני כמהנדס אלקטרוניקה, אני יכול להעיד שתהליכי פיתוח של מוצר ממוצע נמשכים יותר משנה, כך שכל מוצר שיוצא ממשרדיה של אפל היום הוא תוצאה של רעיונות שנהגו עוד בימיו של ג'ובס. נצטרך לחכות עוד שנתיים-שלוש כדי לראות לאן מועדות פניה של אפל בעידן שאחריו.

 


 

אז אם צאצאנו לא יזכרו את ג'ובס כגאון טכנולוגי או מנהל מדהים, מה תהיה המורשת שישאיר אחריו? אני מעריך שהם יזכרו אותו כאיש שגנב את הטכנולוגיה מהגיקים, וחילק אותה להמונים. סטיב ג'ובס יהיה רובין הוד של עידן המחשב.

 

אל תבינו אותי לא נכון: אני שייך לצד של הגיקים. יש לי PC ולא מק, יש לי סמארטפון של סמסונג ולא אייפון של אפל. ובכל זאת, יש לי תחושה שסטיב ג'ובס עשה שירות גדול לעולם הטכנולוגיה. היה לו חזון ברור לגבי חשיבותם של העיצוב והממשק, והיו לו את הכישורים השיווקיים הנדרשים כדי להפוך את החזון למציאות.

 

היזכרו במחשבים בשנות השישים והשבעים: מפלצות גדולות שמילאו חדרים, עלו מיליוני דולרים ורק מהנדסים מוסמכים ידעו להפעיל אותם. המחשבים האלה תרמו רבות לתעשייה ולמדע, אבל היו בלתי נגישים לחלוטין לציבור הרחב. סטיב ג'ובס עשה את מה שנראה אז כבלתי יאמן: הוא הפך את המחשב למוצר צריכה שווה לכל נפש, ובכך סלל את הדרך למהפכה האדירה של המחשוב האישי.

 


 

גרם לציבור להתאהב

האייפוד, האייפון והאייפד חוללו מהפכה דומה בעולם העיצוב וממשק המשתמש. עבור המהנדסים, אמינות וביצועים קודמים לנוחות- ואין בזה כל רע: מכשיר יפה שלא עובד הוא אבן שאין לה הופכין. אך מרגע שמוצר מגיע לבשלות, הוא צריך להיות גם נוח לשימוש- אחרת הציבור הרחב לא יתאהב בו. המהנדסים, באופן מסורתי, ממשיכים הלאה אל האתגר הטכנולוגי הבא, אך סטיב ג'ובס הראה להם את עוצמתו של הממשק הנוח והעיצוב הנאה.

 

המיליארדים שעשתה אפל היו הוכחה לכך שהיופי והנוחות מוכרים, ומאז כל טלפון נייד וטאבלט חדש שיוצא לשוק נמדד לא רק במספר הליבות ונפח הזיכרון שלו, כי אם גם (ובעיקר) בנוחות הממשק והאסטתיות. אלמלא ג'ובס, חלקים גדולים מהציבור היו ממשיכים להירתע מהטלפונים החכמים והמתוחכמים, ונשארים מחוץ למגרש המשחקים הטכנולוגי. בגלל ג'ובס, בני בן ה-4 יודע להפעיל טלפון חכם.

 

סטיב ג'ובס, אם כן, היה דמות ייחודית בעולם הטכנולוגיה. תרומתו ומורשתו אינם נמדדים בפיתוחים מבריקים והמצאות נפלאות, כי אם בכך שידע 'לגנוב' אותם מהעילית הטכנולוגית ולחלק אותם לכל השאר. בכך עשה לנו, ולצאצאינו, שירות טוב.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באמצע ההצגה שלו
צילום: AFP
חדש - תפוח עץ
צילום: Kay Kim CC
מומלצים