קנדה: נשאי HIV לא חייבים לדווח על כך לבני הזוג
בית המשפט העליון בקנדה פסק כי אנשים החיים עם הנגיף הגורם לאיידס אינם מחויבים לדווח על מצבם הרפואי לפני קיום יחסי מין עם בן או בת זוג, כל עוד הם נוטלים את קוקטייל התרופות ומשתמשים בקונדום. ומה המצב בישראל?
קנדה שומרת על פרטיות נשאי ה-HIV : בית המשפט העליון במדינה פסק אתמול (ו') כי אנשים הנושאים את הנגיף הגורם למחלת האיידס אינם חייבים לדווח על נשאותם לבני או בנות זוגם עמם הם מקיימים יחסי מין, כל עוד הם נוטלים את קוקטייל התרופות לאיידס ומשתמשים בקונדום.
בפסיקה שהתקבלה פה אחד הפך בית המשפט העליון פסיקה משנת 1998, שלפיה אי חשיפת הנשאות היא פשע ובגדר "תקיפה מינית", וכי נשאי HIV חייבים לדווח על מצבם הרפואי לשותפיהם המיניים בכל מצב.
קראו עוד על HIV:
- פרסום ראשון: עלייה של 12% בנשאי HIV בישראל
- אושרה לשיווק: בדיקת HIV ביתית באמצעות רוק
- דיווח: נגיף ה-HIV נעלם בעקבות השתלת מח-עצם
הפסיקה מ-1998 עוררה כבר אז התנגדות בקרב ארגונים חברתיים רבים, ובהם החברה הקנדית לאיידס והאיגוד הקנדי לזכויות נשאי HIV, שטענו שהפסיקה פוגעת בזכויות אדם וכי הסיכוי להדביק ב-HIV תוך שימוש בקונדום הוא אפסי.
עוד טענו הארגונים כי אלה הנוטלים את קוקטייל התרופות ובעלי מטען נגיפי אפסי מפחיתים עוד יותר את סיכויי ההדבקה.
בפסיקתו החדשה הסביר בית המשפט העליון כי סכנת ההדבקה אינה נחשבת לפשע בארצות רבות אחרות, וכי כפייה על נשאי HIV לחשוף את מצבם הרפואי עלולה להוביל למאסרם של נשאים רבים המשתמשים באמצעי מניעה ובקוקטייל התרופות - ולמעשה אינם מסכנים איש.
ומה אצלנו? על פי המשפט המקובל בישראל חייב נשא איידס לנקוט אמצעי זהירות מקובלים, כמו שימוש בקונדום ונטילת קוקטייל תרופות, בטרם יקיים יחסי מין עם שותפים מזדמנים או קבועים.
משפטנים אחדים סבורים כי על נשא האיידס מוטלת חובה מוסרית ליידע את השותף בדבר נשאות מחלתו לפני קיום יחסי המין, בפרט כשבן הזוג קבוע, אולם אין הכרגעה בשאלה אם הדבר מהווה גם חובה משפטית שהפרתה עשויה לחייב את הנשא בדין.