טורקיה מול סוריה: "אזור חיץ" וחילופי אש
התקשורת הטורקית מדווחת כי המדינות הגיעו להסכמה שחיילי סוריה יתרחקו 10 קילומטר מהגבול בין המדינות, מה שיהווה מעשית אזור חיץ. בתוך כך, התחדשו חילופי האש בין הצדדים
סוריה הסכימה להרחיק את כוחותיה 10 קילומטרים מהגבול עם טורקיה בעקבות ירי פצצות המרגמה שהביא להרג חמישה טורקים. כך דיווח הבוקר (שבת ) העיתון הבריטי "הגרדיאן" מפי כלי תקשורת טורקיים. באופן מעשי מהווה הצעד הקמת אזור חיץ – דרישה ישנה של האופוזיציה הסורית ליצירת שטח שבו יוכלו המורדים לפעול בחופשיות ואזרחים יוכלו לחפש מקלט.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
- ארדואן: לא רוצים מלחמה, אבל אל תנסו אותנו
- אלפים הפגינו בטורקיה: "לא למלחמה עם סוריה"
- האם ארדואן יירד מהגדר? / רון בן-ישי
למרות הדיווח, התחדשה הבוקר האש באזור. בסוכנות הידיעות הרשמית של טורקיה נאמר כי הצבא הטורקי השיב אש לשטח סוריה בתגובה לירי פצצת מרגמה מהצד הסורי שפגעה באזור כפרי בדרום טורקיה מוקדם יותר הבוקר. שני הצדדים ירו זה על זה גם אתמול.
ואכן, באופן רשמי לא אישר המשטר הסורי את הדיווחים, ובאנקרה טרם הגיבו. אולם, בתקשורת הטורקית ציטטו כמה גורמים בכירים שמסרו כי הצדדים הגיעו להסכמה בנושא. עד כה פניות המורדים הסורים לא זכו ליחס אוהד מצד טורקיה, ארצות הברית ונאט"ו, שנמנעו מלהיכנס כצד פעיל לעימות בסוריה.
אולם, ההפגזה הסורית שפגעה בעיירת הגבול אקצ'קאלה הביאה לשינוי ביחס הטורקי לאפשרות התגובה הצבאית. בימים האחרונים השיבו הטורקים אש לשטח סוריה, ושלשום אישר הפרלמנט באנקרה לצאת לפעולות צבאיות מעבר לגבול, אם הדבר יידרש. ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן סיכם את המצב במשפט קצר: "איננו מעוניינים במלחמה, אבל איננו רחוקים ממנה".
בדמשק אמרו באופן רשמי כי הם המחכים לתוצאות הבדיקה בטרם יקבעו מי אחראי לירי לשטח טורקיה, שגם הביא לפציעתם של תשעה אזרחים. אולם, בערוצים פרטיים הודו במשטר אסד כי טעו, ולכן לא הגיבו לחלק ממטחי התגובה הטורקיים, שעל פי כמה הערכות הביאו למותם של חיילים סורים.
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מוסיף: אם אמנם נכונה הידיעה שקיימת הסכמה בין טורקיה לסוריה, לפיה יסיגו הסורים את כוחותיהם למרחק 10 ק"מ מהגבול עם טורקיה, יכול הדבר לסמן מפנה במצב הנפיץ בגבול בין שתי המדינות. לטורקיה יש בעיה חמורה עם הפליטים הנמלטים מסוריה לשטחה, מפני שהם מהווים נטל כלכלי, הם מוקד סכסוכים עם האוכלוסיה המקומית. כמו כן, גורמים טרוריסטים ופליליים מבין הפליטים הסורים מסכנים את ביטחון אזרחי טורקיה וממשלתה. לכן טורקיה מעוניינת כבר זמן רב ליצור אזורי ביטחון הומניטריים עבור הפליטים הסורים בתוך שטחה של סוריה. סוריה דחתה עד כה את ההצעה.
ברית נאט"ו, שטורקיה חברה בה, אינה מוכנה לכפות על סוריה אזורים הומניטריים כאלו, משום שנאט"ו תצטרך לאכוף את קיומם של אזורים אלו בעזרת כוחות צבא על הקרקע, ולמנוע טיסה מעליהם של חיל האוויר הסורי. פעולות כאלה, הדרושות ליצירת אזורים הומניטריים, עלולות היו להביא להתלקחות מלחמה עם סוריה. אולם כעת מסתמן כאילו הסורים מוכנים - מבלי להודות בכך - ליצור אזורים הומניטריים דה פקטו באמצעות הסגת כוחות הקרקע שלהם למרחק עשרה קילומטר מהגבול. עם זאת, כדי ליצור אזורים בטוחים עבור הפליטים, צריכים הסורים להימנע מלירות אש ארטילריה ואפילו אש נשק קל לעבר אזורים אלה הסמוכים לגבול עם טורקיה, וחיל האוויר הסורי צריך להימנע מלטוס מעליהם.
בינתיים לא ברור באיזו מידה הצליחה טורקיה לאכוף את דרישתה להקמת אזורים הומניטריים עבור הפליטים הסורים בתוך שטח סוריה ובצמוד לגבול עם טורקיה. אם יתברר שהסורים אכן הסיגו את כוחותיהם, יהיה זה הישג גדול לארדואן, והקלה בנטל הפליטים הסורים על טורקיה. מספרם מגיע כעת קרוב ל-100 אלף בתוך שטח טורקיה.
Read this article in English