ונצואלה בחרה: צ'אבס ימשיך לכהונה נוספת
ועדת הבחירות במדינה הכריזה על ניצחונו של הוגו צ'אבס, שגבר על מועמד האופוזיציה עם 54 אחוזים מהקולות. הקלפיות נסגרו מאוחר בעקבות תורים ארוכים של מצביעים, שהשאירו את הנשיא האנטי אמריקני עוד שש שנים בשלטון. רבבות חגגו בבירה
לא הולך לשום מקום: ועדת הבחירות המרכזית בוונצואלה הכריזה הלילה (ב') על ניצחונו של הוגו צ'אבס, בבחירות אתמול לנשיאות. צ'אבס, השולט במדינה מאז 1996, ימשיך לכהונה נוספת של שש שנים. לפי התוצאות הרשמיות, 54 אחוזים מהמצביעים בחרו בנשיא המכהן, בעוד שהיתר הצביעו עבור מועמד האופוזיציה, אנריקה קפרילס, שהיה קרוב מאוד להשיג מהפך. לאחר ההודעה יצאו רבבות לחגוג בבירה קראקס.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
צ'אבס עמד אתמול במבחן הפוליטי המשמעותי ביותר ב-14 שנות כהונתו. מיליוני אזרחים השתתפו בבחירות לנשיאות, בהן התמודד הנשיא המכהן מול מועמד אופוזיציה שהצליח לצבור תמיכה חסרת תקדים. לאחר סגירת הקלפיות, טענו גורמים משני המחנות כי מועמדיהם ניצחו במרוץ הצמוד, אך התוצאות הרשמיות קבעו שצ'אבס נשאר בשלטון.
לאחר ההפסד, בירך קפרילס את צ'אבס וקרא לתומכיו לא לחוש מובסים. "זרענו הרבה זרעים ברחבי ונצואלה, ואני יודע שהזרעים הללו יפיקו עצים רבים", אמר קפרילס, כשהוא לובש חולצה בצבעי דגל ארצו. לפי ועדת הבחירות, בהליך השתתפו 81 אחוזים מבין כ-19 מיליון מצביעים רשומים.
תורים ארוכים השתרכו אתמול מחוץ לקלפיות,
שחלקם נותרו פתוחים גם אחרי שעת הסגירה הרשמית (18:00 שעון מקומי) כדי לאפשר להשלים את ההצבעה. בין המצביעים היו כמובן גם המועמדים. צ'אבס התקבל על ידי אלפי תומכיו, וכן התלוצץ עם השחקן האמריקני דני גלובר, שמבקר במדינה כמשקיף זר. קבלת פנים חמה חיכתה גם למועמד האופוזיציה, אנריקה קפרילס, מושל מקומי בעל שורשים יהודים שקיווה לערער על ההגמוניה של צ'אבס.
על רקע המרוץ הצמוד חששו תושבי המדינה מפרוץ אלימות לאחר פרסום התוצאות. "אנחנו נכבד את התוצאות, לא משנה מה יהיו", הבטיח היום צ'אבס כשהגיע להצביע. צ'אבס (58) שהחלים השנה מסרטן לא הצליח בבחירות הנוכחיות לשחזר את מסעות הבחירות הקודמים שלו – או לעמוד בקצב של המועמד האנרגטי והצעיר המתמודד מולו. אך התוצאות הרשמיות קובעות שזה מספיק כדי להשאירו בשלטון.
קפרילס, הפוליטיקאי עם פני הילד, מתגאה בכך שמעולם לא הפסיד הליך בחירות. המושל שעמד בראש מדינת המחוז מירנדה זוכה לפופלריות חסרת תקדים בעקבות התמקדותו בבעיות יום-יומיות כמו שיעור הפשע הגבוה, הבעיות באספקת החשמל והשחיתות הגואה. "מה שהעם יחליט הוא קדוש עבורי", אמר אתמול קפרילס בהגיעו לקלפי, "כדי לדעת איך לנצח צריך לדעת איך להפסיד".
צ'אבס - כאן כדי להישאר
במשך 14 שנה מחזיק הוגו צ'אבס במושכות השלטון בקראקס. הקולונל במילואים, שב-1992 ניסה לבצע הפיכה ולתפוס את השלטון, יצר תנועת שמאל עממית רחבה ומנגנון היררכי הנאמן לו באופן מלא. "הצ'אביסטים" (Chavistas) הם עמוד השדרה של "המהפכה הסוציאליסטית" המתנהלת בוונצואלה מאז 1998. גם אם עבור רבים במערב הוא נראה כדמות מגוחכת לעתים, ועבור הימין במדינתו ובאזור כאויב מספר אחת, הרי שבזירת הפנים זכה הנשיא באופן עקבי לתמיכת ההמונים, גם אם זו נשחקה בשנים האחרונות.
האהדה לנשיא החלה לרדת מאז 2006, כשזכה בבחירות מול מנואל רוסאלס עם 63 אחוזים מהקולות,
בעיקר בשל מה שנראה כצעדים אוטוריטריים כמו סגירת כלי תקשורת בשליטת האופוזיציה. כך למשל ב-2007 הוא הפסיד במשאל עם על שינוי נרחב בחוקה, שכלל את ביטול ההגבלה על מספר הכהונות שנשיא יכול לכהן בהן (שינוי שעבר לבסוף שנתיים לאחר מכן בשינוי מצומצם יותר ב-2009). עם זאת, הוא נותר פופולרי מאוד מחוץ לערים הגדולות.
בניגוד לצ'אבס שהוא בן למשפחה עובדת ממוצא ספרדי עם כמה שורשים ילידיים, יריבו קפרילס הוא צאצא למהגרים מהולנד מצד אביו, ומפולין ומרוסיה מצד אמו. סביו מצד האם היו יהודים שברחו לקראקס מהשואה במהלך מלחמת העולם השנייה. אביו קתולי בעל שורשים של יהודיים ספרדיים.