שתף קטע נבחר

 

מחיר הגירוש לדרום סודן: 2 אחים מתו תוך חודש

משפחת דה בול שגורשה מישראל איבדה בשבועות האחרונים את בניה החולים נוח בן ה-3 וחצי וניאן בן ה-9 חודשים. האב טוען: "דחו את בקשתי להישאר בארץ מסיבות הומניטריות". משרד הפנים: "הבקשות נבחנות לגופו של עניין". ארגוני זכויות אדם מדווחים על התרבות מקרי מוות: "שולחים אותם אל מותם"

עדויות שהגיעו לאחרונה לארגוני זכויות אדם בישראל מלמדות על התרבות מקרי מוות בקרב מבקשי מקלט שגורשו מישראל לדרום סודן . בתחילת השבוע פורסם ברשתות החברתיות סיפורה של משפחת דה בול, ששניים מילדיה מתו בחודש האחרון: ניאן בן התשעה חודשים כתוצאה ממלריה ונוח בן השלוש וחצי בעקבות מחלת לב. בשיחת טלפון מדרום סודן סיפר אתמול (ב') האב מייקל דה בול ל-ynet: "נאלצנו לקבור שני ילדים תוך שבועות ואנחנו עדיין בהלם. אין לנו מושג איך להתמודד עם זה. בישראל נוח עבר ניתוח ולפני שנאלצנו לעזוב הגשתי בקשה להישאר מסיבות הומניטריות אבל משרד הפנים דחה אותה. מה שפחדתי ממנו באמת קרה".

 

 

הגירוש לדרום סודן - כתבות נוספות ב-ynet:

 

מייקל וניאקור דה בול בתקופתם בישראל ()
מייקל וניאקור דה בול בתקופתם בישראל

 

דרום סודן הכריזה על עצמאותה ביולי 2011, ועל פי דו"חות האו"ם סובלת גם היום ממצב ביטחוני מעורער וממשבר

הומניטרי הכולל רעב ומחסור במים. במקביל, מאז תחילת מבצע ההרחקה של מבקשי המקלט מישראל ביוני האחרון, שבו לדרום סודן כ-1,000 איש. בארץ נותרו כמה עשרות משפחות שנמצאות גם הן בהליכי הרחקה מישראל.

 

מייקל דה בול ורעייתו ניאקור גורשו מישראל לפני שלושה חודשים עם ארבעת ילדיהם. הם חיו כאן כשבע שנים והועסקו כנותני שירות באזור המלונות של ים המלח. "המצב בדרום סודן קשה מאוד", מספר דה בול. "המים לא טובים ויש רעב. אני שומע על הרבה מקרי מוות ומחלות. אנחנו לא מצליחים לקבל טיפול רפואי טוב בגלל מחסור בכסף".  

 

לדבריו, גם שני הילדים האחרים סובלים מבעיות רפואיות: סאנדיי נדבק במלריה ומאושפז בבית חולים, בעוד מאם מטופל בבית המשפחה. "אנחנו באבל עמוק אבל ממשיכים להילחם בשביל הילדים הנותרים", הוסיף האב. "אני אמנם מאוכזב מממשלת ישראל, אבל עדיין הייתי רוצה לחזור לשם כדי לקבל טיפול רפואי ולהציל את הילדים שלי".

 

"זה לא מקרה המוות האחרון"

סיפורה של משפחת דה בול פורסם שלשום בעמוד הפייסבוק של מורן מקמל, חברה של מייקל וניאקור ופעילה בארגון "סטודנטים בבן גוריון למען מבקשי מקלט". את הפוסט שלה היא פתחה במשפט "נגמרו לי המילים. אני יושבת וכותבת ומוחקת וכותבת ושוב מוחקת". היא תיארה את האסון המשפחתי במטרה לגייס תרומות שיסייעו במימון טיפול רפואי לבני המשפחה הנותרים: "אני פונה אליכם, מתחננת שתעזרו לי לצעוק את סיפורם של הילדים האלה ואת גורלם שהוכתב על ידי ממשלת ישראל חסרת הלב והמוסר. קולו של מייקל מהדהד בראשי - אני חייב להציל את הילדים שלי".

 

בשיחה עם ynet אמרה מקמל: "המוות של נוח וניאן היה יכול להימנע אם משרד הפנים היה בודק ברצינות את הבקשה שלהם לקבלת מעמד. זה לא מקרה המוות האחרון שבו להחלטה של ממשלת ישראל יש השלכות".

 

מימין: נוח, מאם, סאנדיי והתינוק ניאן  ()
מימין: נוח, מאם, סאנדיי והתינוק ניאן

 

מנהלת התחום הפסיכו-סוציאלי בארגון א.ס.ף המסייע למבקשי מקלט, אורית רובין, טוענת שארגוני זכויות האדם בישראל יודעים עד כה על תשעה מקרי מוות של מבוגרים וילדים שגורשו בחזרה לדרום סודן. "אלה אנשים שהיינו בקשר איתם בישראל והם מעבירים לנו דיווחים גם כעת", היא מסבירה. "רוב מקרי המוות הללו נגרמים מכולירה וממלריה".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

לטענתה, בתקופה הראשונה מאז הגיעו לדרום סודן הם הצליחו לקנות תרופות באמצעות הכסף שהביאו איתם מישראל, אולם רובם ניצלו את רוב המשאבים. "הנגישות לטיפול כמעט ולא קיימת במדינה הצעירה הזאת, כך שאובדן המשאבים יביא בסבירות גבוהה להחמרה דרסטית של המצב ולעלייה במספר מקרי המוות", הוסיפה. "בשיחות הטלפון איתם חלקם נשמעים שבורים. שמענו תיאורים מזעזעים על ילדים שחולים במלריה ועל אובדן ראייה שמלווה בחוסר אונים מוחלט".

 

משרד הפנים: הבקשות נבדקות באופן פרטני

רוב המשפחות הדרום סודניות שנותרו בישראל ממתינות לתשובת משרד הפנים, אליו הפנו בקשה לשקול את ביטול הליכי ההרחקה שלהם בשל סיבות הומניטריות ורפואיות - בהתאם להחלטת בית המשפט, שהכשיר את הגירוש בתנאי שמקרים מסוג זה ייבחנו באופן פרטני.

למרות זאת, בארגוני זכויות אדם אומרים שמשרד הפנים דוחה באופן גורף את הבקשות הללו ולא דן בהן באופן מעמיק.

 

"בחלקם מדובר במקרים רפואיים קשים ביותר, כמו ילדה עם שיתוק מוחין קשה או תינוקת שסבלה מנזק מוחי במהלך הלידה", ממשיכה רובין. "היום, עם התרבות העדויות, אנחנו כבר יודעים בוודאות שאנחנו שולחים אנשים אל מותם, כמו במקרה של האחים דה בול. יש עדיין ילדים ומבוגרים שנמצאים בארץ ושניתן להציל את חייהם. ממשלת ישראל לא יכולה להתחמק מהאחריות שלה".

 

דוברת רשות האוכלוסין וההגירה, סבין חדד, מסרה בתגובה: "חרף העובדה שיש החלטת ממשלה ואישור של בית משפט, הרשות מאפשרת למשפחות עם מקרים חריגים להגיש בקשה לבחינת המשך שהותם בישראל. הבקשות נבחנות לגופו של עניין ובאופן פרטני. תמוה שמי שאינו נוכח בדיונים קובע שהדיונים אינם מעמיקים".


פורסם לראשונה 08/10/2012 21:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשארו רק שני אחים. מימין: נוח, מאם, סאנדיי והתינוק ניאן
מומלצים