שתף קטע נבחר

מסלול עוקף צ'אבס: "ברוך השם שעלינו לישראל"

המצב הכלכלי דחק, מעשי ההתנכלות גברו ויהודי ונצואלה החלו לעזוב את מדינתם בהמוניהם. כעת הותירו בהם הפסדו של המועמד היהודי ובחירתו המחודשת של הוגו צ'אבס אכזבה גדולה: "המצב של היהודים הידרדר מאז שהוא עלה לשלטון"

"כשאנחנו רואים את הבעיות בוונצואלה ואת תוצאות הבחירות שם, אנחנו אומרים 'ברוך השם שאנחנו כאן'", כך תיארה אמש (ב') איווט בן נעים, שעלתה לישראל מוונצואלה בשנת 2004, את תחושותיה בעקבות בחירתו מחדש של הוגו צ'אבס לנשיאות.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

לדברי בן נעים בת ה-44, שמתגוררת עם בן זוגה ושלוש בנותיהם בשוהם, "המצב של היהודים הידרדר מאז שצ'אבס נבחר. בהתחלה זה היה בגדר שמועות, התבטאויות מטרידות כמו דיבורים על הלאמה של בתי הספר הפרטיים של היהודים והתערבות בתכני הלימודים", ובהמשך, בעקבות המצב הכלכלי המעורער, החליטה המשפחה לעלות לישראל.

 

"זו הייתה החלטה קשה, אבל אחרי שעזבנו למדנו מחברים ומשפחה שהאווירה האנטי-ישראלית והיהודית התגברה. היו התנכלויות לבתי כנסת וגם חטיפות של יהודים לצורך כופר", סיפרה בן נעים.

 

הבחירות האחרונות סיפקו פתח לתקווה עבור יהודי ונצואלה בדמותו של המועמד בעל השורשים היהודיים אנריקה קפרילס, "לאו דווקא בגלל יהדותו אלא יותר בגלל הסיכוי לשינוי", כהגדרת בן נעים. "הקשר שלו ליהדות היה רופף, אבל עבור רבים הוא סימל משהו אחר, סיכוי לשיפור המצב הכלכלי ומעבר לעידן אחר, אבל עכשיו יש שם אכזבה גדולה".

 

במבחן הפוליטי המשמעותי ביותר שלו מאז עלה לשלטון לפני כ-14 שנה, גבר צ'אבס על קפרילס ברוב של 54%, וימשיך לשש שנים נוספות בתפקיד. על פי ועדת הבחירות, בהליך השתתפו 81 אחוזים מבין כ-19 מיליון מצביעים רשומים. "זרענו הרבה זרעים ברחבי ונצואלה", אמר קפרילס לאחר ההפסד, "ואני יודע שהזרעים הללו יפיקו עצים רבים".

 

עצרת בחירות בוונצואלה. "ניתוק מישראל ובדידות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצרת בחירות בוונצואלה. "ניתוק מישראל ובדידות"(צילום: EPA)
 

בשנת 2000 מנתה האוכלוסייה היהודית בוונצואלה כ-18 אלף בני אדם, ואילו כיום רשומים כ-10,000 יהודים בלבד בתחומי המדינה, מרביתם סמוך לבירה קראקס. מנתונים שפרסמה פדרציית הקהילות היהודיות בוונצואלה לפני כשנתיים, עולה כי מאז עלה צ'אבס לשלטון, עזבו כמחצית מהיהודים את המדינה, רובם לארצות הברית.

 

בשנים האחרונות התגבר גם קצב העלייה לישראל, וכולל בעיקר צעירים. "זו הייתה מדינה ללא בעיות ליהודים, אבל המצב הכללי החמיר ואנשים התחילו להזהיר שצריך לעזוב לפני שהיהודים יסבלו", תיארה בן נעים.

 

מסמך שפרסם משרד הקליטה בנושא מדגיש כי "מדיניות השלטון בוונצואלה כלפי ישראל יצרה בקרב הקהילה היהודית תחושת ניתוק מישראל ובדידות רבה. חוות הדעת המקצועיות מסמנות הידרדרות ביחס השלטון הן כלפי ישראל והן כלפי היהודים המקומיים".

 

צ'אבס בעצרת בחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צ'אבס בעצרת בחירות(צילום: AFP)
 

לדברי צ'ריל קמפר, בת 52, פעילה בארגון "בית ונצואלה" ומרכזת פרויקט להעמקת הקשרים עם יהודי המדינה מטעם הסוכנות היהודית, "חלק מהמעמד הבינוני והגבוה במדינה ובתוכם היהודים ציפו לשינוי". קמפר, שעלתה אף היא לישראל, הוסיפה כי "הפשע הגובר והביטחון האישי המתערער בעידן צ'אבס הם בעיה עבור בני המעמד הבינוני-גבוה בכלל ועבור

היהודים בפרט, ולצד כל זאת הידרדרות היחסים בין המדינות והאווירה האנטי-ישראלית משפיעות על התחושה של היהודים במדינה".

 

במשך 14 שנה מחזיק צ'אבס במושכות השלטון בקראקס. הקולונל במילואים, שב-1992 ניסה לבצע הפיכה ולתפוס את השלטון, יצר תנועת שמאל עממית רחבה ומנגנון היררכי הנאמן לו באופן מלא. "הצ'אביסטים" (Chavistas) הם עמוד השדרה של "המהפכה הסוציאליסטית" המתנהלת בוונצואלה מאז 1998. גם אם עבור רבים במערב הוא נראה כדמות מגוחכת לעתים, ועבור הימין במדינתו ובאזור כאויב מספר אחת, הרי שבזירת הפנים זכה הנשיא באופן עקבי לתמיכת ההמונים, גם אם זו נשחקה בשנים האחרונות.


פורסם לראשונה 08/10/2012 23:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צ'אבס חוגג ניצחון
צילום: רויטרס
אנריקה קפרילס
צילום: רויטרס
מומלצים