שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

המסר מארה"ב: תקיפת איראן אפשרית בכל רגע

הטון מוושינגטון כלפי איראן ממשיך להחריף. מקורבים לממשל האמריקני ולפנטגון שמסיירים במזרח התיכון אמרו כי לארה"ב יש תוכנית פעולה להפצצה של מתקני גרעין, וזה יוכל לקרות גם לפני הבחירות ואף לסייע לאובמה. אז למה הסיכוי נמוך?

הממשל בוושינגטון רומז לאחרונה בצורה די ברורה כי הנשיא אובמה ועוזריו שוקלים תקיפה נקודתית של כמה מתקני גרעין איראניים עוד לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב שייערכו ב-6 בנובמבר. מאמר ברוח זו התפרסם אתמול (יום ב') בירחון Foreign Policy שנחשב מהימן ובעל מקורות טובים בממשל. במקביל, נשמעות התבטאויות דומות מפי מקורבים לממשל האמריקאי ולפנטגון המסיירים במזרח התיכון.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

הדילמה האיראנית - כותרות נוספות

 

לפי המסרים שמעבירים אותם מקורבים, לארה"ב יש תוכנית פעולה להפצצה מהאוויר של כמה מתקני גרעין איראניים, וכבר הושלמו ההכנות להפעלתה של אותה תוכנית בתוך זמן קצר בלבד.

 

"למעשה", נשמע אחד האישים האמריקנים אומר, "זה יכול לקרות בכל רגע". אפשר להעריך כי העלאת מסרים מסוג זה לתודעת הציבור האמריקני, הישראלי והאיראני, נועדה להשיג כמה מטרות. אחת מהן היא להבהיר לאיראנים כי משיכת זמן מצידם היא טעות ועלולה לעלות להם ביוקר.

 

אובמה ורומני מתעמתים. איראן הפכה לנושא במערכת הבחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ורומני מתעמתים. איראן הפכה לנושא במערכת הבחירות(צילום: AP)

 

נשיא איראן אחמדינג'אד צופה על מצעד צבאי. גם איראן שולחת מסרים ()
נשיא איראן אחמדינג'אד צופה על מצעד צבאי. גם איראן שולחת מסרים

 

הממשל האמריקני רוצה להבהיר לגורמים האיראנים שאם ימשיכו בתרגילי ההשהיה שלהם, תפעל וושינגטון בעיתוי הנוח לה, כלומר לפני הבחירות - באופן שגם אם מחירי הנפט יעלו כתוצאה מתקיפה, הם לא ישפיעו על תוצאת הבחירות לרעת הנשיא אובמה, כיוון שהאפקט של עליית המחירים לא יספיק להצטבר.

 

"ניוזוויק": אין לשלול הפתעה ישראלית באוקטובר

סיבה נוספת היא שהעם האמריקני מתאחד מאחורי הנשיא בעתות חירום, ולכן אפילו אם תגיב איראן לעבר יעדים אמריקניים במפרץ ולעבר ישראל, זה יסייע לממשל אובמה לגייס את תמיכת הבוחרים. ההנחה היא כי הממשל מבקש באופן ברור ליצור רושם שהוא שוקל את התקיפה עוד לפני הבחירות כתוצאה מהתיאום עם ישראל שהולך ומשתפר בימים האחרונים. זאת אחרי הנתק שהיה עד לנאום נתניהו בעצרת האו"ם.

 

כמו כן, מפנים גורמים אמריקנים את תשומת הלב לתרגיל ההגנה האווירית "אוסטיר צאלנג' 12" המשותף לישראל ולארה"ב וייפתח בשבוע הבא. במקביל, נערך תרגיל לשליית מוקשים במפרץ הפרסי על ידי ציים של ארה"ב ו-12 מדינות נוספות. אפשר להוסיף לכך גם את הצבת סוללת פטריוט נוספת בחיפה שיכולה להתפרש כהכנה לתרגיל הישראלי-אמריקני המשותף, אבל גם כהכנה לאפשרות של תגובה איראנית אחרי תקיפה אמריקנית.

 

סוללת הפטריוט שהוצבה באזור הכרמל (צילום: גיל נחושתן,  "ידיעות אחרונות ") (צילום: גיל נחושתן,
סוללת הפטריוט שהוצבה באזור הכרמל(צילום: גיל נחושתן, "ידיעות אחרונות ")

 

התקשורת האמריקנית דנה באופן מורחב בתקיפה אפשרית. בכתבה נרחבת שדנה בתרחישים של "משחק מלחמה" באזור כתב "ניוזוויק" בירושלים, דן אפרון, העריך כי ”למרות שבשבועות האחרונים נראה שראש הממשלה נתניהו נסוג מהכוונה לתקוף, אין לשלול הפתעה בחודש אוקטובר. במובנים מסוימים, התפישה שמבצע ישראלי כבר לא בפתח, הופכת את השבועות הקרובים לחלון הזדמנויות מעניין עבור נתניהו להורות על תקיפה".

 

ולמרות כל זאת, סביר להניח שאם האמריקנים היו מחליטים לתקוף או קרובים להחלטה כזו, הם לא היו מודיעים על כך בראש חוצות ואפילו לא בשיחות רקע כפי שהדבר נעשה כעת. המקורות האמריקניים מציינים שבקרב מדינות האיחוד האירופי וגורמי ביטחון בנאט"ו יש התנגדות נחרצת לפעולה צבאית ישראלית או אמריקנית נגד מתקני הגרעין של איראן, והתנגדות דומה יש גם בהודו ובמדינות אסייתיות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נושאת מטוסים אמריקנית
צילום: AP
מומלצים