סקס וסורגים: על חדר ההתייחדות של האסירים
איך מתנהל הליך ההתייחדות בין אסירים ובין בנות הזוג שלהם, מי רשאי ליהנות מן ההטבה והאם התהליך חל גם על זוגות חד מיניים? עו"ד חן גינסברג על הסצנה הלוהטת של בתי הכלא
בניגוד למיתוס, תנאי הכליאה בישראל אינם ייחודיים לעומת רוב מדינות העולם, ולא רק בישראל האסירים זכאים לחופשות, ולהתייחדות עם בת או בן הזוג. בשנות ה-90 כבר הונהגו ביקורי התייחדות בעשר מדינות אירופיות, בשמונה מדינות בארצות הברית ובעשר מדינות באמריקה הלטינית. כל מדינה הגדירה קריטריונים משלה לזכאות. ברוב המדינות לאסיר מותר להתייחד רק עם אשתו או עם בת זוגו לחיים, בעוד שאסירי אמריקה הלטינית זכאים להתייחד עם חברות מזדמנות, וגם עם זונות.
עוד בנושא:
10 אתרי ההיכרויות ההזויים בעולם
בישראל, זכות ההתייחדות הינה הטבה שניתן לשוללה או להעניקה, עניין הנתון להכרעת הגורמים הממונים בכלא. ואכן, אסירים רבים פונים לשלטונות הכלא בבקשה להתייחדות, אך הטבה זו מוענקת בישראל רק לאסירים נשואים או ידועים בציבור, או לאסירים עם בת זוג קבועה (ואסירות עם בן זוג קבוע) הנוהגים לבקר את האסירים לאורך שנתיים לפחות.
בנות זוג רבות של אסירים מגיעות אלי מדי שנה, על מנת שאסדיר את מעמדן מול בני זוגם כידועים בציבור, מעמד שנקבע בשורה של בחינות וסטנדרטים, וקשה מאד להשיגו ללא ייעוץ וליווי משפטי. בחוק הישראלי קיים קו ברור בין זכות מוקנית המגיעה לאסיר מכוח הדין, לבין טובות ההנאה, שאליהן משתייכות ההתייחדות והחופשה.
זכויות המוקנות מכוח דין, הינן למשל הזכות למיטה, לביגוד, לארוחות, לטיפולים רפואיים, לשיחות טלפון, לביקורי עורך דין, ולהגשת בקשת חנינה. זכויות אלה הינן זכויות שבתי הסוהר אינם יכולים למנוע מהאסיר בשום מקרה, ואם יעשו כן יוכל האסיר לתקוף זאת באמצעות הגשת עתירה מטעמו לבג"ץ.
יחד עם זאת, ככל שמדובר בטובות הנאה - הגורמים הממונים בבתי הסוהר הם שיבחרו אם להעניק אותן לאסיר לפי שיקול דעתם, ובהתאם לתנאים הקבועים בפקודת בתי הכלא. מנגד, רשות בתי הסוהר, ככל רשות מנהלית אחרת, איננה רשאית להפעיל את שיקול הדעת הזה באופן שרירותי, אלא עליה להיות הוגנת ועניינית בכל מקרה הבא בפניה.
התייחדות בתנאים מגבילים
לאחר שבקשת האסיר להתייחדות מאושרת, יוזמן לאסיר חדר במרכז התייחדות. מרכזים כאלה קיימים במספר בתי כלא במדינה. מדובר בחדר בתנאי מלון, מאובטח ומאובזר, אך עם מיטות מבטון. האסיר זוכה להתייחד עם בת זוגו ל-12 שעות ברציפות, וזאת ללא התערבות או פיקוח, זולת ביקורת מדי חצי שעה, הכוללת דפיקה בדלת, ושיחה המאפשרת לוודא שהכל בסדר.
הזכות להתייחדות ניתנת אחת לחודש, כל עוד האסיר לא עבר עבירות ששללו ממנו את ההטבה. כאשר אחד מהתנאים הנדרשים לאישור ההתייחדות פוסק, כמו למשל פרידה מבת הזוג - מבוטל האישור שניתן לאסיר, ועליו להתחיל מחדש את תהליך הגשת הבקשה על נספחיה.
גם לעברייני מין ואלימות מותר להתייחד – תחת מגבלות
לא כל האסירים הרוצים בהתייחדות, יכולים לזכות בה. האסירים שבית הסוהר רשאי לקבל את בקשתם להתייחדות, הינם אסירים פליליים או עצורים שאינם זכאים לצאת לחופשות, וזאת רק בחלוף ששה חודשים לפחות ממועד מעצרם, או חופשתם האחרונה. לאלה שנישאו בעודם בכלא, יכול להינתן היתר להתייחדות מיד עם נישואיהם.
הפקודה מדגישה שאין בשום אופן לאשר לעצורים בחשד לעבירות אלימות במשפחה, עבירות מין או גילוי עריות התייחדות עם הקורבן. כמה שזה נשמע ברור מאליו, במקרים של קורבנות מין או אלימות במשפחה, גם אשה מוכה או קורבן לניצול מיני יכולות לבקש התייחדות – וזאת חרף ניסיונן המר עם תוקפיהן. אסירים הכלואים בגין עבירות אלה, זקוקים לאישורים מיוחדים לצורך ההתייחדות, לרבות המלצה מטעם הועדה למסוכנות או הועדה הבין-משרדית לעבירות במשפחה.
פקודת בתי הכלא דואגת לחשוף בפני בני הזוג המיועדים להתייחדות, את הסיבה מדוע האסיר יושב בכלא, בהסכמתו. האסירים זכאים להתייחדות כל עוד גילו התנהגות טובה במאסרם (לא עברו עבירות משמעת ועבירות על החוק), ובהיעדר מניעה רפואית להתייחדות.
התייחדות - לא רק עם האשה החוקית
הפקודה מאפשרת התייחדות לא רק לאסירים נשואים, אלא גם לאסיר שיש לו ידועה בציבור או חברה. ההגדרה של "חברה" לצורך העניין, היא אשה בגירה שביקרה את האסיר שנתיים לפחות ברציפות. ההגדרה של "ידועה בציבור" סבוכה יותר. למעשה, ידועים בציבור נדרשים לחיי שיתוף ולכוונת שיתוף, חרף אי-רצונם או אי-יכולתם להינשא זה לזו.
כאשר מדובר באסירים, ההגדרה של ידועים בציבור מסתבכת, מפני שהאסיר מנוע מלחיות במחיצת בת זוגו, ועל כן, אם קיימת כוונת שיתוף, וגם אם קיים רקע של חיים ומגורים משותפים, הדברים חייבים להיות מעוגנים בכללים, שיאפשרו את אישור המעמד החוקי הזה בבית המשפט. זכויות של אסיר ידוע בציבור מקבילות לזכויותיו של אסיר נשוי, והדבר נוגע ישירות להטבות המגיעות לו, כמו חופשות תכופות, חגים וזכויות לא מעטות נוספות המוענקות לנשואים.
סיוע לצורכי פריון
רבים רואים בזכות ההתייחדות כפריבילגיה לשם הנאה, אך התקיימותה נעוצה בהלכה היהודית הרואה במצוות פרו ורבו את אחת מהמצוות העיקריות בתורה.
על כן, גם זכותו של אסיר לעבור טיפולי פוריות, היא זכות הנשמרת בקפדנות, ומוענקת גם לאסירים הנמצאים בבידוד, ויש איסור על יציאתם מהכלא. על פי פקודת בתי הכלא, ניתן לסייע לאסירים במאמצי פריון, בכפוף לאישורים ולבדיקות הנדרשות על ידי הגורמים הממונים בבית הסוהר. מתן האישור מותנה בכך שטיפולי הפריון יהיו על חשבון האסיר, ושהאסיר מתפקד בשהותו בבית הסוהר בצורה תקינה.
במקרה שמדובר באסיר שלא ניתן להוציאו לחופשה מטעמי ביטחון, הוצאתו לצורך ביצוע הטיפול תעשה תחת אבטחה. בנוסף, ניתן לאשר לאסיר התייחדות לצורך פריון. לגבי אסירים שהם גם מנועי חופשות וגם מנועי התייחדות, ניתן לאשר להוציא דגימת זרע, ולאפשר באמצעותה טיפולי פוריות מחוץ לכלא.
הומוסקסואליים וביטחוניים מחוץ לתחום
התייחדות נמנעת מאסירים ביטחוניים, וזאת בטענה לשיקולי ביטחון. בפקודת בתי הסוהר אין התייחסות ליחסים חד מיניים. בריאיון שנערך לפני שנים מספר עם גונדר אלי גביזון על ידי נטע אלכסנדר, נחשפו מעט פרטים על הנעשה בסצנת ההתייחדות של בתי הכלא בישראל. גונדר אלי גביזון, אז עדיין בדרגת תת גונדר, שימש כמפקד מחוז מרכז בשב"ס, ונשאל האם זכות ההתייחדות מגיעה גם לאסירים הומוסקסואליים.
לדבריו, מעולם לא הוגשה בקשה שכזו, ולכן מדובר, נכון ל-2006, בסוגיה היפותטית. לדבריו באותו ראיון, בכלא איילון מופעלים חמישה חדרי התייחדות, וביתר בתי הכלא קיים חדר התייחדות אחד לכל יושבי הכלא.
לגבי השגחה על הנעשה בחדרי ההתייחדות, הודה גביזון שאין מצלמות, "אבל פעם בחצי שעה סוהר עובר בין החדרים, דופק על הדלת ושואל אם הכל בסדר. אנחנו משתמשים בזה ככלי ניהולי מאוד מוצלח. זו פריבילגיה כיפית שאפשר להעניק לאסיר שמגיע לו. יש לזה השפעה מאוד חיובית על האסיר".
בואו להיות חברים של ערוץ יחסים בפייסבוק
הכותב עורך דין העוסק בדיני משפחה